Jimmie Åkesson: “Ingen djupare kunskap”

Genrebild. Illustration: Freepik
  • Torsdag 10 okt 2024 2024-10-10
E-post

Justitieminister Gunnar Strömmer menar att den gäst som närvarade vid Jimmie Åkessons bröllop inte är ett problem för Tidösamarbetets arbete mot gängkriminalitet. Men gästen kan komma att spöka för Sverigedemokraterna för lång tid framöver. Åkessons egna uttalanden utmanar bilden av honom själv som framtida justitieministerkandidat.

Den man som pekas ut som ledare för en kriminellt kopplad mc-klubbb och som var gäst på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bröllop är inte ett problem för Tidösamarbetets arbete mot gängkriminalitet. Det menade justitieminister Gunnar Strömmer (M) under tisdagen. Och därmed borde frågan om säkerhetsproblemen som skulle kunna uppstå vara ur världen från regeringsunderlagets vidkommande. 

Men är dom det? Klubben står inför att förbjudas som organisation Sveriges södra grannland Danmark. Danmark, Finland och Norge har lika lång erfarenhet av denna form av kriminalitet men har valt att införa lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda samröre med dessa sammanslutningar samt besluta om förbud. Sverige har, av lätt insedda skäl, inte drivit på den formen av lagstiftningsreformer. Inte heller är det aktuellt under regeringen Kristersson.

Åkessons politiska engagemang under 1990-talet gängkrig

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons politiska engagemang i hans parti började medan Anders Klarström ännu var partiledare. Åkesson beslöt sig på nyårsnatten 1994 att bli partipolitiskt aktiv i Sverigedemokraternas ungdomsförbund efter att han fått erfara ett ”nationellt uppvaknande”. Detta uppvaknande sammanfaller i tid med det stora nordiska MC-kriget som löpte mellan åren 1994-1997 i främst södra Sverige.  .

Det finns idag ingen då aktiv politiker, i synnerhet i södra delarna av landet som inte kände till rötterna och logiken i det MC-krig som av bland annat Säkerhetspolisen bedömdes vara ett hot mot rättsstaten och den svenska demokratin. Statsminister Ulf Kristersson (M) återupprepade under gårdagen denna varning när han för Sveriges Radio kommenterade Åkessons gästlista till sitt bröllop.

Den MC-relaterade kriminaliteten var då en i lika stor omfattning en importerad form av kriminalitet som den som migrerade till Sverige från Balkan och Turkiet under samma period.

Hells Angels etablerades i Sverige när den före detta bilklubben Dirty Dräggels i Djurslöv i Staffanstorps kommun utanför Malmö utsågs till officiell Hells Angels-avdelning 1993. Klubbens önskan att bli en del av organisationen hade då i flera år satt prägel på biker-kulturen i Malmö och Sverige.

Ansträngningarna att få Hells Angels att framstå som trevliga försvårades avsevärt när klubben i januari 1994 anföll Helsingborgsgänget Morbids, som just utsetts till hangarounds till Bandidos.

Etableringen av den importerade organiserade brottsligheten är idag ett fortsatt öppet och blödande sår för många företagare i södra Sverige. Utpressning, penningtvätt, narkotikahandel, beskyddarverksamhet är bara några av de affärsområden som dessa sammanslutningar bedriver verksamhet inom.

Över tid följer den svenska MC-miljön den internationella trenden med att etablera eller infiltrera myndigheter och politiska partier. Mats Karlsson, chef för polisens underrättelseenhet i region Syd, säger att kriminella nätverk alltid strävar efter att få inflytande i legitima sammanhang.

– På ett generellt plan strävar gängen efter inflytande och att påverka, och då vill de befinna sig i specifika sammanhang. Gängen strävar efter att få legitimitet och att påvisa att de inte alls är så farliga eller utgör ett stort hot som polisen menar, säger han och fortsätter

– Alla närmanden mellan kriminella gäng och politiska makthavande är bekymmersamt.

Arbetet med att skapa relationer präglas av långsiktighet och år av uppbyggnad innan tjänster och gentjänster utväxlas. Även detta är väl känt av politiker som specialiserat sig på bekämpning av organiserad livsstilskrimalitet.

Relaterat: Faktorerna bakom gängens tillväxt

Acta Publica och Expressen avslöjade inför valet 2022 att 64 politiska kandidater hade kopplingar till den kriminella mc-miljön. Flera partiledare tog avstånd från kandidaterna, men enligt Acta Publica valdes flera av dem in i olika kommuner. Ulf Fahlén, chefredaktör för nyhetsbyrån Siren och redaktör för en ny rapport från Acta Publica om den kriminella mc-miljön till SVT menade att

– Det finns en slagsida för kandidaterna som företräder SD.

Expressen Ledare redogör för hur minst tre partiföreträdare för SD på lokal nivå med band till bland annat Hells Angels har uppdrag som det ligger i organiserad kriminalitets intresse att påverka. Expressen skriver att

Det kan framstå som att SD-politikerna med band till Hells Angels sitter på harmlösa poster i lokalpolitiken. Men i själva verket hanterar de frågor – utskänkningstillstånd, avfallshantering, markexploatering – som i forskningen pekas ut som särskilt sårbara för infiltration och påtryckningar från kriminella nätverk.

”…… eller hur detta intresse hänger ihop med gängkriminalitet”

En av Sverigedemokraternas viktigaste profilfrågor är just bekämpningen av den organiserade brottsligheten. Jimmie Åkesson lät 2020 förstå att den statsrådspost han helst ville se för egen del är justitieministerposten.

Relaterat: Polisen: Mellan ung klankrimalitet och mogen MC-brottslighet

I en egen kommentar till hur han ställer sig till det som avslöjats kring en av hans bröllopsgäster skriver menar Åkesson i en uppdatering på plattformen X att han inte har någon djupare kunskap om motorcyklar, mc-klubbar ”eller hur detta intresse hänger ihop med gängkriminalitet”.

Detta trots att hans politiska engagemang tog fart mitt under det stora nordiska MC-kriget i just den region han studerade och är uppväxt i.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se