“Noll koll” -turism i riskzoner stor marknad visar UD:s interna underlag

Flygresenär. Free picture by Rawpixel.com on Freepik
  • Torsdag 27 apr 2023 2023-04-27
E-post 318

Evakueringen av svenska medborgare från Sudan aktualiserar antalet s.k. “Noll koll”-turister som trotsar UD:s reserekommendationer. Och hur svenskars resemönster förändrats. En skrivelse daterad i maj 2022 vittnar om att destinationer som Eritrea, Etiopien och inte minst Somalia är avsevärt mycket mer populära resmål än Österrike och Malta.

Mot bakgrund av det tilltagande behovet av att för var tid ha en beredskap inför evakuering av svenska medborgare från olika länder lät UD ta fram en skattning över de vanligaste resmålen för svenska medborgare eller de med ett svenskt permanent uppehållstillstånd.

En lista, utformad som en promemoria vars existens tidskriften Kvartal var först att rapportera om.

Listan ger vid handen att länder som Eritrea och Etiopien tycks vara avsevärt mer populära eller attraktiva än Österrike samt att Somalia och Somaliland årligen tycks attrahera drygt 20 000 resenärer eller incheckningar. Siffrorna kan naturligtvis vara högre då underlaget baseras på incheckat bagage till slutdestination från Sverige. Reser den enskilde via t.ex Kenya, checkar in bagaget på nytt och vidare in i Sudan finns det inga garantier att den resan finns i det underlag som UD lämnar vidare till t.ex Försvarsmakten inför en evakuering.

Kenya är, visar det sig, transitdestination för många resande till och från Somalia och som inte väljer mer direkta resrutter.

Ledarsidorna kan för prenumeranter presentera hela skrivelsen i oredigerat skick. Av skrivelsen framgår hur UD tagit fram underlaget. Ett underlag som ligger till grund för bland annat Försvarsmaktens evakueringsplanering.


Prenumerera på Ledarsidorna 
Vill du ta del av hela skrivelsen från UD bli då prenumerant
Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.
Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se