Nordén: Energikrisen endast toppen på ett isberg

Foto: Edward Nordén
  • Måndag 5 sep 2022 2022-09-05
E-post 916

Sverige är jordbrukslandet som blivit importberoende på grund av flera sammanhängande politiska beslut under decennier. Politiska beslut som fattats utan konsekvensanalys vilket det svenska folket betalar priset för. Nu är tiden inne för nya beslut menar Edward Nordén, jordbrukare och Jordbrukspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling.

Sverige är jordbrukslandet som blivit importberoende på grund av politiska beslut. Det finns goda skäl till att handla fritt, konkurrera fritt, importera varor och tjänster. Det finns däremot inget vett i att vara så importberoende att den egna befolkningen riskerar svält vid kris. Kriser som idag  innebär att Sverige är så beroende av andra länder att man inte kan producera maten i sitt eget land.

Sverige har goda grundförutsättningar med förmåga, kompetens och klimat. Trots detta importerar vi hälften av maten och har blivit nästan helt beroende av import av de insatsmedel som krävs för att producera vår egen mat.

Egenförsörjning endast 50 procent – i fredstid…..

 

Det innebär att vi bara klarar av att producera hälften av livsnödvändiga behov i fredstid och långt mindre om vi inte kan importera gödselmedel, foder och fossila bränslen utifrån. Det krävs väldigt lite fantasi för att upptäcka en risk med den situationen. Det är i huvudsak en politiskt skapad situation.

Om vi delar upp siffrorna ser vi att en mycket liten del av maten produceras i norra Sverige. Snarare står södra Sverige för 90 procent av den svenska livsmedelsproduktionen och Skåne specifikt för 50 av denna. Bara ett landskap, Skåne, levererar nära hälften av allt svenskproducerat livsmedel.  I den situation där elpriserna hotar hushållens privatekonomier riskerar samma elpriser att lamslå den industri som förädlar böndernas spannmål, socker och köttproduktion.

Jordbrukaren som odlar vete, havre eller sockerbetor kräver en förädling inom industrin för att få bröd, havredryck eller strösocker. Kött- och mjölkproducenten behöver ett slakteri och ett mejeri. Samtliga behöver en industri som förpackar varorna. Alla dessa företag som förädlar råvaran till något ätbart och färdigförpackat är industrier som kräver billig, tillgänglig och pålitlig el. Sverige är byggt på billig, tillgänglig och pålitlig el. Det har varit en absolut grundläggande del i varför Sverige har blivit ett rikt och välfungerande land.

Verklighetsfrämmande debatt skapar sårbart samhälle

 

Verklighetsförankrade svenskar har under ett par generationer byggt ett starkt samhälle och ett bra land. Ett bra samhälle har byggt bekväma väljare som röstat fram klent förankrade politiker som skapat ett alltmer otrygg och instabil infrastruktur.

Kriget i Ukraina i all ära, men Sverige har byggt om ett fungerande system till att ingå i ett nät där insatsen varit så låg som möjligt. Priset har nu blivit väldigt högt. Det gäller energisystem likaväl som jordbrukspolitik och industri. Kärnverksamheterna är de verksamheter som är stommen i ett land. Polis, livsmedel, försvar, skola etc. Kärnan i en stat och ett samhälle. Samtliga kan numera ses som verksamheter under stark press. När politiker gör dåliga val händer på sikt dåliga saker.

Sverige har byggt om ett tidiare stabilt hus gjort i betong och trä till något som bäst kan liknas vid en lövhydda. Ett hus och samhälle för vackert väder, tempererat klimat och mat åt alla. Men ingen tycks ha funderat över de klimatvariationer som slår in även utan människans påverkan samt människans tendens att hamna i luven på varandra i det som sedan antingen benämns som kriminalitet eller i det större perspektivet, det som kallas krig.

Att hushållens privatekonomier kommer att vara under stark press om elpriserna dubbleras under vintern är klart. Men betänk att industrins produktion och arbetstillfällen är den springande punkten. Där energiminister Farmanbar (S) i bästa fall betraktas som irrelevant och miljöminister Strandhäll (S) är upptagen med att twittra om att Jimmie Åkesson är dum. Här  sitter både löntagare som industrichefer kvar med en befogad oro. Har vi råd?

För många skånska bönder blev årets skörd god och såld till ett bra pris. Men det kan förbytas till ett problem nästa år om resten av livsmedelskedjan får stryk. Om kostnaderna för elpriserna sedan slår över till att öka matpriserna kommer konsumenterna få kraftigt ökade priser.

De rekordhöga gaspriserna i Europa gör att tillverkningen av gödningsmedel skärs ned ytterligare och Sveriges enda kvarvarande sockerbruk, Örtofta i Skåne, planerar att flytta runt 300 000 ton sockerbetor till den danska fabriken i Nakskov. Även här bedöms risken för energibrist som såpass sannolik. Brödbolaget Pågens har sedan 2019 påtalat problemet med otillgänglig el i Skåne som påverkar industrin.

Världsmarknadens oro består fortfarande. Kriget i Ukraina, torka i Kina som ger både elbrist och torra fält, svaga skördar på rätt platser och goda skördar på fel platser, oklara avtal mellan Ukraina-Ryssland-Turkiet ihop med spekulationer och geopolitik skapar en klar svårighet att förutspå utvecklingen.

Tiden är inne

 

Kriser är inget nytt fenomen. Krig är inget nytt fenomen. Torka, översvämningar och ogynnsamt väder är inte heller nya fenomen. Politikens roll är att jämna ut konsekvenserna av de problem som uppstår av kris, krig i närområde och naturkatastrofer. Här har svenska politikers insats varit direkt klandervärd. Den akuta energikrisen är endast toppen på ett isberg.

En motståndskraftig marknad och ett motståndskraftigt samhälle inramat av en motståndskraftig demokratisk stat består av motståndskraftiga individer och motståndskraftiga företag. Om dessa hålls på smärtgränsen av politiker klarar de inte av att ge kraftigt motstånd vid kris.

Svensk livsmedelsproduktion behöver stärkas. Främst genom att ta bort alla onödiga skatter, regleringar, excesser i dokumentationskrav, onödig byråkrati, onödiga inspektioner och krångel. Det förstår samtliga som finns i branschen.

Få politiker och myndigheter förstår detta mer än i ord och ingen part har än så länge lyckats decimera de digitala och ekonomiska fotbojor som får bönder att lägga ned och produktion att flytta utomlands.

Om det finns något tillfälle att låta svenska bönder och industri se till att Sverige kan stå på egna ben så är det nu.

Nu är tidpunkten inne att politiskt dämpa konsekvenserna i händelser av kris. Mer av kortsiktig politik kommer att skapa risker som kan vara oöverstigliga.

 

Edward Nordén

Jordbrukare och Jordbruks- och Säkerhetspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

 

Prenumerera

Gillar du det vi gör? Gillar du formatet "grävande opinionsjournalistik"? Gillar du artiklar av Björn Törnvall, Edward Nordén eller skribenter som professor Jan Blomgren som mer eller mindre återkommande skribenter? Gillar du att vi ifrågasätter makten och de som kallar sig experter?

Till skillnad från många traditionella medier och även en rad alternativa medier tar Ledarsidorna.se inte emot presstöd av principiella skäl. Det går inte att ta emot något om du är motståndare till det.

Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Och detta är en förutsättning för att vi som huvudregel varje dag klockan 06 på morgonen, 365 dagar per år, ska kunna ge dig en nyhetsfördjupning ur vårt perspektiv.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta med detta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till hela artikelarkivet, inte sällan med unikt källmaterial.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se