Northvolt höjer insatserna
I och med att ett drygt dussin företagare nu stämt batteriföretaget Northvolt för obetalda fakturor höjs insatserna för bolaget och dess ombud. De är nu tvingade att informera den amerikanska konkursdomstolen och de amerikanska borgenärerna om sakförhållandena, att svensk rätt står över amerikansk rätt. Om de inte upplyser om detta eller undanhåller information kan de själva träffas av juridiska åtgärder.
Kronofogden handlägger för närvarande ett stort antal ärenden där Northvolt inte betalat sina fakturor och myndigheten har hitintills utmätt över 20 miljoner kronor från batteriföretaget. De bolag som lyckats få betalt via utmätningar med hjälp av Kronofogden har hotats med stämning av bolagets amerikanska advokater om inte det av den svenska staten utmätta likviderna återförs bolaget vilket Dagens Industri kunnat rapportera om.
Det är dock inte bolagets svenska juridiska ombud och rådgivare Mannheimer Swartling som står för hoten om stämning utan den amerikanska advokatfirma Kirkland & Ellis. Den svenska advokatfirman Mannheimer Swartling bör dock vara orienterade om att svensk insolvensrätt står över amerikansk motsvarande för bolag med säte i Sverige.
Relaterat: Så fortsätter Northvolts dödskamp
För att undvika fortsatta utmätningar har Northvolt börjat bestrida kraven från Kronofogden trots att fakturorna avser varor företaget köpt eller tjänster som utförts.
Mot bakgrund av Northvolts agerande via ombud och ovilja att betala för sig har minst 13 företag drivit sina ärenden vidare till tingsrätt för att få betalt. Dessa vet att de i och för sig är behöriga att ansöka Northvolt i konkurs men samtidigt medvetna om att bristerna i bolagets kassa är så pass stort att de inte kan räkna med någon tilldelning alls. Trots att de utfört och levererat både varor och tjänster till bolaget och som bolaget godkänt vid leverans men bestrider nu när fakturan skall betalas.
SVT Nyheter har varit i kontakt med flera av företagen som är kritiska till hur Northvolt hanterar skulderna.
– Jag ger gärna till välgörenhet, men inte till välbetalda advokater från Northvolt, säger en företagare.
Relaterat: Northvolts ombud har ett egenintresse att hota fordringsägarna
Northvolt har tidigare hänvisat till den amerikanska Chapter 11-processen som orsak till att de inte betalar sina fakturor. Experten på insolvensrätt vid Linnéuniversitetet professor Marie Karlsson Tuula underkänner argumentet eftersom amerikansk rätt inte påverkar svensk rätt. Det finns dock ett undantag om parterna har ansökt, och fått uppgörelsen godkänd om ömsesidig jurisdiktion i svensk domstol.
Ledarsidorna sökte under förra veckan Northvolts presschef Erik Sziga för att få besked om någon sådan ansökan inlämnats till svensk domstol. Sziga har inte återkommit.
Bolaget i en återvändsgränd
Men även om ”Chapter 11” inte har jurisdiktion i Sverige så kan bolaget få problem på annat sätt inom kort eftersom det åberopar detta amerikanska lagrum.
Det åligger bolaget att hålla sig strikt inom de ramar som domstolen beslutar om och inte betala något som inte parterna i de amerikanska rekonstruktionsförsöken är eniga om. Bolaget, och deras ombud har i denna process en absolut upplysningsplikt.
Det vill säga, bolagets ledning och / eller deras svenska juridiska ombud Mannheimer Swartling är bundna vid att informera om att bolaget dels är tvingade att betala de fakturor som Kronofogden utmäter, dels om att bolaget stämts för att inte betala fakturor i enlighet med svensk rätt.
Informerar inte bolaget domstolen om detta med omedelbar verkan kan domstolen upphäva det amerikanska konkursskyddet när det blir känt. Bolaget, och inte minst dess juridiska ombud, kan då i sin tur bli föremål för rättsliga prövningar för att ha undanhållit information för domstolen.
Samtidigt genomför bolaget en investeringsrunda för att täcka bristerna i kassan. Den information Ledarsidorna har om framgången i dessa samtal är bristfälliga med anledning av den höga sekretessen. Flera tänkta investorer skall dock ha dragit sig ur.