Ord mot ord om Stegras bidragsfinansiering

Ord står mot ord om vad som skett med den förlängda skattefinansieringen av Vargasgruppens projekt Stegra, det stålverk som byggs i Boden. När regeringen får direkta frågor på om utfästelserna fortfarande gäller möts dessa med tystnad. Desto klarare besked kommer från Stegra som menar att alla medel som bolaget utlovats ännu inte betalats ut.
Stålprojektet Stegra, med finansmannen Harald Mix är ordförande och storägare i via investeringsbolaget Vargas, har fått 1,2 miljarder kronor i stöd från industriklivet. Från EU har bolaget fått stöd och lån liksom ett besked om statsstödsundantag från kommissionen på närmare 3 miljarder kronor. Bolagets affärs- och intäktsmodell bygger på en blandning av investeringar, lån och inte minst skattefinansierade bidrag utan att tidigare ha uppvisat någon livskraft eller intäktsgenerering.
Strax före jul gav Naturvårdsverket avslag på Stegras ansökan om klimatkliv på 1,65 miljarder kronor, vilket Dagens Industri avslöjade.
Beskedet följdes av ett intensivt lobbyingarbete mot regeringen. I budgeten flyttade regeringen, i enlighet med Vargas och Harald Mix önskemål, 2,2 miljarder kronor som blev över från Naturvårdsverkets klimatkliv till Energimyndighetens industrikliv. Stegra har tidigare av Riksgälden kunnat undantas från kraven i redbarhetsprövningen för kreditgarantier.
Relaterat: Så slapp Stegra redbarhetsprövningen
Enligt Energimyndigheten har bolag som tidigare fått pengar ur industriklivet möjlighet till påfyllning. Den väg fram som Klara Helstad, biträdande avdelningschef på myndigheten, särskilt pekar ut är möjligheten att ändra i en befintlig beslutad ansökan.
”Det går alltid att göra en ändringsansökan. Sedan säger vi ingenting om vad resultatet skulle bli”, säger hon och kallar det för ”det mest sannolika alternativet.”
”Det förekommer att det blir mer pengar”, säger Klara Helstad vidare.
Sverigedemokraterna har inledningsvis anonymt och senare öppet genom den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt vittnat om att Tidöpartierna kommit överens om att bolaget inte ska få mer statliga pengar. Detta har tidigare tillbakavisats av finansminister Elisabeth Svantesson (M) och nu även av energiminister Ebba Busch (KD).
Någon sådan uppgörelse känner energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) inte till.
”Jag vet faktiskt inte vad det skulle vara för skriftligt avtal”, säger hon till DI.
När Ledarsidorna ställer frågan till statsrådet Busch om hon själv eller någon av hennes medarbetare i något sammanhang, muntligen eller skriftligen, gjort utfästelser eller ställt garantier för fortsatta möjlighet till Stegra att kunna komma i åtnjutande av statliga bidrag gavs inget svar.
Stegra svarar dock på samma fråga att
”Vi kan konstatera att det är regeringen och SD som bett om statsstödsundantag från EU kommissionen för vårt projekt på totalt 265 miljoner euro. Av dem har 106 miljoner fullföljts. Vi har inga ytterligare kommentarer”.
Det vill säga, regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna i enlighet med Vargasgruppens önskemål ansökt och fått beviljat ett statsstödsundandag (möjlighet att göra avsteg från begränsningarna utbetalningarna) för Stegra.
Relaterat: Så blev finansieringen av Northvolt och Stegra möjlig
Relationen mellan regeringen är så pass stark och nära att Stegras VD, Henrik Henriksson, kunde ringa till finansminister Elisabeth Svantesson (M) direkt när avslaget om medel kom varvid hon detta delegerade ärendet till sin statssekreterare för fortsatt handläggning.
Det är inte orimligt att Stegra samt inte minst Vargas förväntar sig att Ebba Busch står vid sitt tidigare ord om ytterligare 159 miljoner Euro av skattemedel till bolaget.
Ord som belönas av Vargas. Ebba Busch företrädare som energi- och näringsminister Ibrahim Baylan (S) blev efter att hans fallskärm som statsråd betalats ut kontrakterad av just Vargasgruppen som lobbyist. Baylan var bland annat med och tog de beslut som öppnade upp för systerföretaget Northvolt att kunna förse sig med ekonomiska resurser från AP-fonderna.