Exit Baylan – Blir strategisk energirådgivare

Ibrahim Baylan, Oskarhams kärnkraftverk, Stornorrfors vattenkraftverk. Bilder: Wikipedia. Montage.
  • Torsdag 14 jul 2022 2022-07-14
E-post

Ibrahim Baylan lämnar i samband med valet politiken för att bli strategisk rådgivare inom energiområdet. Ledarsidorna önskar med detta inte bara Ibrahim Baylan lycka till i hans post-politiska karriär utan även Baylans kunder och inte minst alla de elkonsumenter som kan beröras av hans strategiska råd.

Ibrahim Baylan lämnar i samband med valet riksdagen med planen att bli företagare – inom en bransch han tidigare ägnat sig åt som minister. Baylans ambition är att som rådgivare bidra till den gröna omställningen i Sverige och Europa.

– Jag vill hjälpa till konkret med att ta stegen mot de mål som vi har satt upp, säger Ibrahim Baylan (S) till Dagens Nyheter.

Någon större risk kommer Ibrahim Baylan dock inte ta som ny företagare då han omfattas av de äldre s.k “övergångsreglerna” som omfattar riksdagsledamöters ekonomiska trygghet. Baylan fyllde 50 år tidigare i år och har suttit i riksdagen, där även hans år som minister räknas in, sedan 2006. Baylan är garanterad 2/3-delar av riksdagsarvodet som pensionsgrundande inkomst fram tills hans 65-årsdag.

Relaterat: Entré Andersson – Exit Baylan

Ibrahim Baylans karriär som minister omfattar en rad med uppdrag som engagerat stora delar av Sverige. Bland annat fick Baylan under regeringen Löfven I uppdraget att komma tillrätta med det  gängrelaterade våld som spred sig, och fortfarande sprider sig, i landets utanförskapsområden.

Relaterat: Andersson partiledare – Pladdermakare göre sig icke besvär

Men störst påverkan har Baylan haft på energiområdet. Förutom att Baylan ansvarade för den energiövernskommelse som är grunden för dagens situation så har Baylan ett direrkt ansvar för nedläggningen av fyra kärnkraftverk sedan 2014.

Vill du läsa vidare?

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel i grova drag de beslut som Ibrahim Baylan är huvudansvarig för och som kommer påverka svenska elpriser i minst tio år framåt. Vissa av besluten eller Baylans prestation som förhandlare kommer med en sannolikhet gränsande till visshet vara irreversibla.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar. Du får då tillgång till hela nyhetsarkivet med mer än 4 000 artiklar samt i flera fall unikt källmaterial.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se