Rörig opinion i annars stabil väljarkår
Att ta del av den senaste veckans opinionsundersökningar inför EU-valet ger vare sig väljare eller analytiker någon klarare bild av folkopinionen. Det som däremot kommer bli tydligt den nionde juni är dels de självrekryterade panelernas relevans men även om hur Liberalernas framtid i regeringen kommer te sig. Partiet har redan markerat för sin partiledare att förlorar man sitt enda mandat kommer misstroende resas mot partiledaren.
Med två veckor kvar till valet till Europaparlamentet och med efterdyningarna efter Kalla faktas reportage om Sverigedemokraterna så förväntar sig majoriteten av de svenska ledarredaktörerna sig stora väljarrörelser. Men de blir sannolikt besvikna eftersom Sverige inte har en historia av stora väljarrörelser på kort tid annat i enstaka fall. Och då krävs det mer, framför allt sakpolitiska skäl, för att så skall ske.
Det tydligaste exemplet, vad som krävs för en större förändring är vid valet av ny partiledare för Liberalerna 2019. En opinionsundersökning utförd av Demoskop med dess självrekryterade Inizio-panel, beställd av Carl B Hamilton (L) och Torkild Strandberg (L) som tillhör högerfalangen i partiet pekade på ett massivt stöd för Nyamko Sabuni som ny partiledare. Undersökningen, och den opinionsbildning som sedan skedde med denna som grund ledde till att Erik Ullenhag drog tillbaka sin kandidatur.
Efter valet av Sabuni, som kom att efterträdas av Johan Pehrson, lämnade hälften av medlemmarna partiet. Från att ha haft närmare 20 000 medlemmar landade partiet på drygt nio tusen partimedlemmar. Där bland annat företrädare som Cecilia Malmström, tidigare minister och EU-kommissionär, valde att lämna i tyst protest. Samma utfall fick Demoskops undersökning som beställts av Smedjan om Liberalernas vägval 2021.
Demoskops undersökning visade ett massivt stöd för en samregering med Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd från Sverigedemokraterna vilket blev Sabunis och partiets vägval. Direkt efter detta vägval kommunicerats tappade partiet var fjärde kvarvarande sympatisör visade flertalet opinionsmätningar.
Något som inte påverkar vänskapen mellan Johan Pehrson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som trivs i varandras sällskap. De delar bland annat intresset för korv och öl i olika former. Mer av Böda Camping än “Fine dining”.
Ställs Demoskop, med sin självrekryterade Inizio-panel mot barometrar med vetenskapliga metoder som grund, som till exempel Novus mot varandra pekar Inizios panel på att Sverigedemokraterna ligger still medans Moderaterna noterar en mindre ökning. Som om statsministern belönats för sin hantering av Trollfabriksreportaget för sitt ledarskap.
Mer sannolikt är att Demoskop och dess huvudägare vill sätta den bilden.
I både Demoskop som Novus respektive mätningar ligger Kristdemokraterna och Liberalerna under fyra procent, i Novus även Centerpartiet, för att klara spärren till valet. Demoskops resultat avviker kraftigt från Novus motsvarande där Liberalerna noteras till 2,8 procent i den självrekryterade panelen medans Novus vetenskapliga metoder pekar på ett stöd för partiet om 3,8 procent.
Pygméernas kamp
Det intressanta i mätningarna är dock hur de skattar kategorin övriga partier. Demoskop bedömer att 4,3 procent kommer rösta på annat parti medans Novus, med vetenskapliga metoder som grund landar på 2,6 procent. De partier som nämns i Novus undersökning är främst Folklistan, Alternativ för Sverige, Piratpartiet samt Medborglig Samling. De är väldigt jämna i storlek. Inget parti är större än ca en halv procentenhet. För att ett parti skall särredovisas av Novus krävs att de är över 1,5 procentenheter i genomsnitt i tre månader.
Det ska ställas mot en ny aktör som säljer skräddarsydda politiska opinionsundersökningar till sina kunder, det Hallvarsson och Halvarsonägda Axiom. Axiom, som sålt en opinionsundersökning till Jan Emanuels och Sara Skyttedals ”Folklistan”, även kallat ”Folkilskan” skattar deras stöd till 8,36 procent. Eller tre till fyra gånger så stora som kategorin ”Övriga” är i hos de mer etablerade och erfarna undersökningsföretagen. Inklusive Demoskop.
Axioms ägare, PR-företaget Hallvarson & Halvarsson menar på sin hemsida att
Förtroende är en grundläggande komponent i ett fritt demokratiskt samhälle och avgörande för ett varumärkes förmåga att växa. Genom att bygga långsiktigt förtroende hjälper vi våra uppdragsgivare att påverka, skapa rätt affärsförutsättningar och attrahera kunder, medarbetare och kapital.
Den nionde juni får med andra ord såväl Folklistan som Hallvarson & Halvarsson samt koncernens övriga kunder facit på i vilken utsträckning som de levererat det som sålts in och utlovats i Axioms undersökning.
Valet till Europaparlamentet präglas av stora osäkerheter. Dels för att det är ett val med lågt valdeltagande och som kommer bygga på ett stort mått av mobilisering men även för att mätmetoderna skiftar så pass mycket. Där vetenskapliga undersökningar ställs mot köpta motsvarande i olika grad.
Och de partier som har mest att frukta idag är Kristdemokraterna och Liberalerna. Kristdemokraterna för att de har det lägsta sakägarstödet för sin fråga ”Gräns och Säkerhet” av alla partier, endast en procent av väljarna anser att partiet har den bästa politiken för detta utan för Liberalernas framtid i regeringen.
Johan Pehrson vet att om partiet förlorar sitt enda EU-mandat den nionde juni kommer det riktas ett misstroende mot honom inom partiet. Detta har flera av partiets sidoorganisationer redan aviserat. Och faller han, då kommer regeringen Kristersson att falla med stor sannolikhet.
Något som Demoskops huvudägare, som även äger Kreab och Kunskapsskolan, inte kommer att tillåta ske. Då faller försvaret för stora vinstuttag i skolorna och förutsättningarna för en privatisering av Kriminalvården.
I Kreabs styrelse återfinns Carl Bildt som vice ordförande. Carl Bildts bror är gift med statsminister Ulf Kristerssons syster. Bildts hustru Maria Corazza Bildt är Liberalernas andranamn inför valet till Europaparlamentet men bedöms idag vara helt utspelad och mycket riktigt så märks hon heller inte av i valspurten i valarbetet.