Så bidragsmaximerade Ibn Rushd sin verksamhet

Studieförbundet Ibn Rushd, Folkbildningsrådet. Montage.
  • Söndag 8 sep 2024 2024-09-08
E-post

Folkbildningsrådet beslut att neka studieförbundet Ibn Rushd vilar på en bedömning av att Ibn Rushd under rådande omständigheter saknar kapacitet att bedriva folkbildning. Beslutet möttes omedelbart av protester. Men studieförbundet har en egen historia av inte bara slapp redovisning av utbetalade bidrag, 2015 förvärvade förbundet en fastighet finansierat av skattemedel. En fastighet som till del sedan skrev över på det Muslimska brödraskapet.

Den 4 september fattade Folkbildningsrådet inom sitt myndighetsuppdrag beslut om att avfinansiera Ibn Rushd studieförbund. Folkbildningsrådet beslut vilar på en bedömning av att Ibn Rushd under rådande omständigheter saknar kapacitet att bedriva folkbildning. Beslutet möttes omedelbart av protester. Det innebär enligt Anna Waara, förbundschef att studieförbundets folkbildningsverksamhet omöjliggörs samt att beslutet vilar på felaktiga grunder.

Flera kommuner och regioner har tidigare valt att stoppa stöd till studieförbundet efter dels Riksrevisionens bredare granskning av Folkbildningsrådet men framför allt en granskning av Folkbildningsrådet i december i fjol. Folkbildningsrådet krävde då att Ibn Rushd skulle återbetala 146 900 kronor i statsbidrag, vilket skedde.

I juni beslutade kulturnämnden i Region Skåne att neka stöd till Ibn Rushd för 2024, med hänvisning till att man länkat till källor med “homofobt, kvinnofientligt och antidemokratiskt innehåll”.

Folkbildningsrådets skärpta regelverk vilar på objektiva rekvisit

Indragningen av statsbidragen vilar på ett nytt, och tydligare, system för bedömning av om studieföbund är berättigade till skattemedel. I det nya systemet ska respektive studieförbund lämna in ett verksamhetsåtagande för kommande tre år. 

I åtagande ska studieförbunden redogöra för 

  • vilken verksamhet de vill genomföra
  • vilka målgrupper de vill nå
  • hur de avser att jobba med de fem kvalitetsområden som anges i villkoren för statsbidraget (bildning, demokrati och delaktighet, utbildning, civilsamhälle och kulturliv).

Folkbildningsrådet bedömer sedan åtagandena med stöd av yttranden från en oberoende bedömargrupp.

Hur stor andel av statsbidraget ett studieförbund får baseras på en bedömning av verksamhetsåtagande, utvärderingar och tidigare måluppfyllelse. Slutgiltigt beslut om bidragsandel fattas av Folkbildningsrådets styrelse. Den rådgivande gruppen är en del av den nya bidragsmodellen för statsbidrag till studieförbund, men är inte ansvariga för det slutgiltiga andelsfördelningsförslaget.

Bidragsandelen ligger fast under treårsperioden, men kan påverkas om det finns brister i verksamheten, om nya studieförbund behöver ta plats eller om andra grundförutsättningar ändras. 

Med andra ord finns det en öppning för de studieförbund som inledningsvvis inte kvalificerar sig att återkomma under programperioden.

Även om såväl studieförbundet själva som många av dess kritiker hävdar att det är ideologiska skäl som ligger bakom, främst vad de betecknar som ”islamofobiska” är det på objektiva rekvisit som regeringen genom Folkbildningsrådet nu skärpt regelverket. Under den förre generalsekreteraren Maria Graners ledning vägrade eller försvårade Folkbildningsrådet den ekonomiska granskning som efterfrågades från bland annat Moderaternas ledamot John S Weinerhall i riksdagens kulturutskott.

Riksrevisionen kom dock att på eget initiativ inleda en granskning som visade på stora ekonomiska oegentligheter i samtliga studieförbund. Till exempel saknades 75 procent av underlagen till samordningsanslaget visade Riksrevisionens granskning för den begränsade tidsperiod som utreddes. Även om inte Ibn Rushd visade dom största bristerna, vilket ABF gjorde, så har Ibn Rushds historia kantats av en verksamhet som bör bedömas som syftat till bidragsmaximering av skattemedel.

Relaterat: Riksrevisionens granskning av bidragen till civilsamhället: Myndigheter efterlyser regelverk

Studieförbunden bidragsmaximerar

Ibn Rushd, likt bland annat ABF har under senare år kunnat öka sina bidrag genom att söka, och erhålla, stöd från bland annat Tillväxtverket.  Under Corona-pandemin fick studieförbundet mångmiljonstöd utbetalt trots att de inte fick minskade anslag från Folkbildningsrådet. Studieförbundet blev senare återbetalningsskyldiga för delar av beloppet. Utbetalningarna, eller insikten om att det var och är fullt möjligt för studieförbund att söka bidrag från andra myndigheter underlättas sannolikt av att personer som tidigare utgjort studieförbundets ledning idag är tjänstemän vid bl.a just Tillväxtverket.

Relaterat: Fortsatt handlingsförlamning i styrningen av statsbidrag till civilsamhället

Studieförbundet har dessutom en lång historia av att använda medel avsedda för folkbildning för andra syften. Ledarsidorna kunnde 2015 avslöja att studieförbundet förvärvade kursgården Granhedsgården AB för medel öronmärkta för folkbildning. I samband med förvärvet överfördes hälften av ägandet till Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS. 

Dr Sameh Egyptson har i sin doktorsavhandling kunnat styrka att IFiS är det Muslimska brödraskapets svenska paraplyorganisation. I IFiS stadgar framgår att vid en likvidation av förbundet skall alla tillgångar föras över tilll dåvarande Federation of Islamic Organizations in Europe, FIOE, idag Council of European Muslims,  CEM, eller Brödraskapets europeiska paraplyorganisation.

Relaterat: Svindlande affärer

I Granhedsgårdens styrelse är CEM chefekonom vald som ledamot vid sidan av representanter för Ibn Rushd som fortfarande äger hälften av kursgården. Vars förvärv är helt och hållet finansierat med svenska skattemedel.

Svenska kyrkan “illa berörd”

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modeus menar som en kommentar på sociala medier att den upphörda tillldelningen av allmänna medel från Folkbildningsrådet till Ibn Rushd att han blir illa berörd.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se