Så döljs kostnaderna för Floderus frigivning
EU-tjänstemannen Johan Floderus, som greps i Iran och sedan utväxlades mot den för folkrättsbrott livstidsdömde Hamid Noury kommer inom en snar framtid vara aktuell med en bok om sina 790 dygn i iranskt fängelse. En bok som kompletterar den mediala uppmärksamhet som han fått. Samtidigt döljer regeringen aktivt vilka kostnader, och politiska konsekvenser, som följde fångutväxlingen mellan Iran och Sverige som ledde till Floderus frigivning.
Den svenske EU-tjänstemannen vid EU:s utrikestjänst Johan Floderus greps under en turistresa i Iran den 17 april 2022 och var fängslad i Evinfängelset i Teheran anklagad för spioneri. Han hade suttit fängslad i över 500 dagar innan fallet i september 2023 blev allmänt känt. Floderus, anställd som diplomat i EU:s utrikestjänst, hade trotsat de varningar som fanns inom flera EU-länder för resor till Iran. Även om Sverige vid tidpunkten inte hade några restriktioner annat än till regioner i östra Iran så hade till exempel Frankrike, som i formella termer om än indirekt är en av Floderus arbetsgivare, valt att tillämpa den hårdaste restriktionen ”lämna” för sina medborgare. Sverige var vid tiden ett av få EU-länder utan egentliga restriktioner.
Gripandet var sannolikt en del i ett politiskt spel där Iran hade begärt en fångutväxling mot den i Sverige livstidsdömda Hamid Noury, dömd till livstids fängelse för folkrättsbrott begångna i Iran på 1980-talet. Noury ska ha godkänt avrättningarna av 4 000–5 000 politiska fångar, främst tillhörande oppositionsgruppen Folkets mujahedin. Ett folkrättsbrott fullt jämförbart med Radovan Karadžić och Ratko Mladić medverkan i Srebrenicamassakern. Ett folkmord som genomfördes 1995 mot över 8 000 bosniska muslimer.
Den 9 november 2019 grep svensk polis Noury på Arlanda flygplats, efter att han lurats till Sverige av Iraj Mesdaghi. Den 14 juli 2022 dömde Stockholms tingsrätt Hamid Noury till livstids fängelse och efter avtjänat straff utvisning på livstid.
Den 5 augusti 2022 överklagade Hamid Noury sin dom, med motiveringen att det svenska domstolsväsendet saknade behörighet i fallet. Den 19 december 2023 fastställde Svea hovrätt tingsrättsdomen mot Hamid Noury. Högsta domstolen nekade Noury prövningstillstånd.
Utväxlingen
Statsminister Ulf Kristersson (M) meddelade den 15 juni 2024 att Noury hade utväxlats mot svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi. Utväxlingen skedde i Oman sedan Noury benådats av justitieminister Gunnar Strömmer (M). Beslutet att utlämna Noury i utbyte mot Johan Floderus mötte stark kritik från bland annan Amnesty International men även av andra EU-länder. De menade att utväxlingen aldrig borde ägt rum med tanke på omfattningen av Nourys brott samt att Irans motprestation var för lågt satt.
Mediapådraget var massivt när Floderus möttes med blommor av en rörd och tårögd statsminister som tillsammans med utrikesminister Tobias Billström (M) välkomnade honom till Sverige. Framför allt när Floderus föll ner på knä inför uppbådet av fotografer, livvakter samt statsministern för att fria till sin fästman. Scenografin var noga orkestrerad med fotografer från Regeringskansliet, svarta skottsäkra limousiner, livvakter samt det svartmålade chartrade privatflygplanet i fonden. När Azizi sedan efter det första dygnet i frihet valde en låg profil missade inte Floderus ett enda tillfälle att närvara i olika programformat.
Den svenska regeringen hade omöjligen valt att släppa Karadzic eller Mladic på fri fot då det politiska priset, trots klart jämförbara brott, hade blivit för högt. Men med Noury bedömdes situationen annorlunda. I det fallet frångick regeringen dessutom sitt löfte om att aldrig förhandla med terrorister.
Utväxlingen ägde rum i Oman och vid ankomst till Sverige fick främst Johan Floderus en hjältes välkomnande av statsministern personligen. Floderus har i ett pressmeddelande kommunicerat att han skall nu skriva en bok om sina 790 dagar i iranskt fängelse.
Men ingenting är känt om vilka ekonomiska villkor som följde med fångutväxlingen. Ledarsidorna har under hösten försökt att få ut fakturaunderlagen från dels Regeringskansliet och till slut från den myndighet som var satt att fullfölja regeringsbeslutet.
En egen historia om ett enkelt utlämningsärende av en offentlig handling som nu är under beredning och där problemen tornade upp sig redan vid de första kontakterna med statsministerns stab, Statsrådsberedningen. Som inte kunde svara på vilken myndighet som fått uppdraget.
Frågan om detta utlämningsärende, turerna och vad den faktiska kostnaden var för Floderus frigivning, hamnade innan jul på Högsta Förvaltningsdomstolens bord. Där ärendet nu fått ett eget målnummer och inväntar inledningsvis besked om prövningstillstånd och därefter, om sådant beviljas, datum för prövning.
För prenumeranter
För Ledarsidornas prenumeranter redovisas hela händelseförloppet som ledde fram till en ansökan om prövning i Högsta Förvaltningsdomstolen samt själva inlagan.
Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant.
Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.