Så fäller krisen i Northvolt den tyska regeringen
I Tyskland blir det nu skattebetalarna som tvingas bära riskerna kring den svenska batteritillverkaren Northvolt samt spär på de problem som förbundskansler Olav Scholtz har inför sina försök att bli återvald i de val som genomförs i februari nästa år. Det innebär att krisen i Northvolt nu kommit att skörda sina första politiska offer. I Europas största ekonomi.
Tysklands regering och delstatsregeringen i Schleswig-Holstein tar nu över ett obligationslån som beviljats till det svenska batteriföretaget Northvolt på över 7 miljarder kronor då man ska täcka lån som den statliga långivaren KFW gett till batterijätten. Det skriver tyska Bild och Bloomberg.
Northvolt tre i tyska Heide var planerat att tas i drift under 2025.
Än så länge är det inte möjligt att avgöra ifall regeringen kommer drabbas av några förluster, uppger en talesperson för det tyska finansdepartementet.
Den tyska regeringen kommer att ersätta KFW med motsvarande 7,2 miljarder kronor, kopplade till konvertibler och relaterade kostnader. Av den summan har delstaten Schleswig-Holstein garanterat nästan 3,5 miljarder kronor för obligationen.
Relaterat: “Dress the bride” – Så haussades värdet på Northvolt och Stegra
Kritiken mot förbundskansler Olav Scholtz och den tyske vice förbundskanslern och ministern för näringsliv och klimat Robert Habeck (Die Grüne) är skarp. Från oppositionspartiet CDU menar Andres Mattfeldt, CDU:s ekonomisk-politiske talesperson att
“Tydligen kontrollerade inte minister Habeck företagets soliditet innan han skrev under finansieringen. Nu måste Habeck nu spara beloppet i sitt departement.”
Samt att för Habeck var
“mediaframträdandet med vackra foton återigen viktigare än korrekt saklig och kommersiell granskning”
Inledningsvis ville den tyska regeringen och delstaten Schleswig-Holstein stödja miljardinvesteringen i Northvolts anläggning nära Heide med långt över en miljard euro. Den statligt ägda KfW Bank gav efter politisk press till slut ut ett lån på 600 miljoner euro. Utöver lånet finns även cirka 700 miljoner euro i andra direkta subventioner för att tillfredsställa Northvolts behov.
Relaterat: Så skapade Northvolt illusionen av framgång
Men motgångarna i Tyskland stannar inte där.
Volkswagen, Northvolts största aktieägare med en andel på 21 procent i batteritillverkaren, har skrivit ned sin andel avsevärt. Enligt Reuters, som citerar “två personer som är bekanta med saken” har “nedskrivningar på Volkswagen gjorts under det innevarande räkenskapsåret”. Volkswagen söker även efter en annan leverantör av batterier då leveranserna och kvaliteten på Northvolts produkter bedöms vara för osäker.
Bilfabrikanten har inte möjlighet att riskera den egna friska kärnverksamheten i det “Gröna pyramidspelet” längre. Tidigare hade BMW avbrutit en order värd miljarder i euro.
Relaterat: Det gröna pyramidspelet
Northvolt ansökte nyligen om ett Chapter 11-konkursskydd i USA och den tidigare vd:n Peter Carlsson lämnade sin position. Målet var att omstrukturera bolaget utan att behöva förklara sin insolvens. Även den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har enligt Financial Times haft “minst 896 miljoner dollar i exponering mot Northvolt”, och “de kommer att skriva ner det till noll i slutet av året”.
Utvecklingen i Tyskland och USA löper parallellt med den svenska. Svenska pensionsfonden AMF, en av Northvolts tio största aktieägare, har tidigare meddelat att den regelbundet granskade och justerade sin andel, men velat gå in på detaljer. I Tyskland blir det nu skattebetalarna som tvingas bära riskerna kring den svenska batteritillverkaren samt spär på de problem som förbundskansler Olav Scholtz har inför sina försök att bli återvald i de val som genomförs i februari nästa år.
Det kan i dagsläget inte uteslutas att de första politiska offren som uppstår i vaket efter Harald Mix, Carl Erik Lagercrantz och Peter Carlssons finansiella äventyr inte uppstår i Sverige utan i Tyskland. Där den tyska finansieringen av Northvolt, som utvecklats till en tysk politisk skandal, kan bli det som slutligen fäller den sittande förbundskanslern och ställer då Tyskland, motorn i den europeiska ekonomin, utan politisk ledning.
Mitt under den kris som det ryska anfallskriget mot Ukraina innebär.