Så fungerar Sveriges evakueringsarbete vid internationella kriser
Socialdemokraterna riktar kritik mot regeringen och kräver att den påbörjar ett samordningsarbete för att evakuera svenska medborgare eller de med svenska resehandlingar från krishärdar. Ett samordningsarbete som inleddes och fördjupades under just Socialdemokraternas tid vid makten vilket innebär även omfattande subventioner för de som trotsar eller negligerar UD:s reseråd.
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson är kritisk till att Sverige valt att stänga ambassaden i Beirut, Libanon. Johansson menar i sin kritik i DN att
– Därmed överlåter man ansvaret för alla de svenskar som finns i Libanon till andra länders ambassader. Det tycker jag är anmärkningsvärt. Sverige bör samordna med andra EU-länder och andra nordiska länder för att kunna ha en plan för en eventuell evakuering.
Den mekanism Johansson efterlyser infördes under hans tid som minister i regeringen Löfven. MSB är Sveriges kontaktpunkt mot EU:s civilskyddsmekanism. Det innebär att Sverige både tar emot förfrågningar och erbjuder hjälp till drabbade länder, samt vid behov förmedlar stöd från andra länder till Sverige.
Inom ramen för civilskyddsmekanismen bedrivs arbete med såväl förebyggande, beredskap som respons. Samordnade civilskyddsinsatser genomförs både inom och utanför EU.
Förebyggandearbetet handlar bland annat om att de deltagande staterna rapporterar in nationella riskbedömningar och riskhanteringsanalyser till Europeiska kommissionen. Dessa sammanställs för att ligga till grund för beredskapsarbetet.
De senaste åren har Sverige upplevt flera parallella, tvärsektoriella och långdragna kriser. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, klimatförändringarna och Covid-19 pandemin ställer nya krav på krisberedskapen och har visat på behov av ytterligare insatskapacitet, utöver de nationella förstärkningsresurserna. Därför pågår ett utvecklingsarbete – rescEU – för att bygga upp EU-gemensamma resurser som syftar till att förstärka deltagande staters beredskaps- och insatskapacitet.
I nuläget utvecklas rescEU-resurser främst inom skogsbrand, katastrofmedicin, farliga ämnen (CBRNE), energiförsörjning, transport och logistik samt nödboenden.
Det Johansson efterlyser är just de logistiktjänster för evakuering och konsulärt stöd som redan finns inom ramen för rescEU.
I Bryssel finns dessutom en dygnet-runt-bemannad tjänst kallad Emergency Response Coordination Centre (ERCC). Centret har till uppgift att bevaka, analysera och värdera information om händelser både inom och utanför EU. ERCC koordinerar också drabbade länders begäran om hjälp samt meddelar dessa vilken hjälp som går att få.
Ett annat exempel på hur en gemensam evakuering kan ske, trots att Sverige och fler länder stängt sina ambassader är vid evakueringen av personer med svenska resehandlingar från Sudan 2023.Försvarsmakten evakuerade drygt 170 personer från Sudan till Djibouti, ungefär hälften var svenska medborgare, resten hemmahörande i andra EU-länder. Unikt för just den evakueringen var att riksdagen fattade beslutet att skicka en väpnad styrka till Sudan. När Sverige evakuerade från Kabul, Afghanistan 2021 fanns inte någon väpnad styrka med som eskortskydd.
Försvarsmakten och UD tvingades hyra in lokala miliser och legosoldater för skyddet av transporterna till flygplatsen.
Och även om resande till länder med reserestriktioner, som till exempel den högsta uppmaningen ”lämna” skall svara för egna kostnader om de trotsar eller negligerar dessa varningar eller råd så finns en praxis inom regeringskansliet att ge kraftiga subventioner.
Vid evakueringen från Kabul debiterades varje evakuerad enligt en schablon, 7 100 kronor per person istället för den faktiska kostnaden. Den faktiska kostnaden, exklusive kostnaden för de lego-soldater som skyddade transporterna till flygplatsen var 98 127 kronoor per person. Trots den stora subventionen hade endast 91 procent av de evakuerade betalat beloppet, för övriga tvingades staten att vända sig till Kronofogden för att driva in pengarna meddelade UD tidigare i ett svar till Ledarsidorna.