Så spelade regeringen Löfvén bort pensionspengarna
AP-fonderna är allmänna pensionsfonder som funnits i Sverige sedan 1960-talet. De har ändrat karaktär, numrering och inriktning genom åren men har fram till 2019 skyddats från politisk klåfingrighet för att skydda pensionsmedlen. Detta kom att förändras av regeringen Löfven som tog bort alla spärrar och säkerhetsmekanismer, mot tjänstemännens inrådan vilket gav batteriföretaget Northvolts ägare och ledning avgörande finansieringsmöjligheter.
Batteriföretaget Northvolts historia inleds med att Peter Carlsson startade bolaget SGF Energy med finansiering från Harald Mix investmentbolag Vargas Holding 2016. Idén var att möta den förväntade frågan på batterier – framför allt från fordonsindustrin – och ta kontroll över hela kedjan, från gruvbrytning till färdig produkt. Energimyndigheten beviljade 2016 ett lån till företaget på 19 miljoner kronor för en förstudie av en batterifabrik. Vinnova beslutade också om ett bidrag på 10 miljoner kronor. Under 2017 bytte företaget namn till Northvolt.
Northvolt meddelade 19 oktober 2017 att bolaget valt byggnation av fabrikslokal i Skellefteå och utvecklingsverksamhet och testfabrik i Västerås. Året efter påbörjades etableringen av Northvolt Labs i Västerås.
Tidigt planerade grundarna och ledningen för en börsintroduktion. Enligt SvD:s Peter Wennblad inleddes denna planering under 2021 med sikte på en börsintroduktion under 2025. Under denna period kunde flera av de ursprungliga investorerna i samband med de olika finansieringsrundorna passa på att kliva av projektet genom inlösen i förtid. Innan introduktionen.
Vid finansieringsrundan i juni 2021 gick AP-fondernas gemensamma bolag in med 400 mijoner USD, eller 5,8 miljarder kronor av pensionsmedel i bolaget.
Och förberedelserna för en introduktion hänger intimt samman med hur bolaget löpande kom att resa kapital. Desto tyngre meriterade investorer, desto högre värdering, ju högre värdering desto mindre utspädning av kapital när nya aktier skall emitteras. En hög värdering med välrenommerade investorer leder per automatik till bättre förutsättningar att erhålla nya och bättre villkor för krediter och andra finansiella instrument såsom företagsobligationer.
I mars 2020 genomförde den dåvarande styrelseordföranden Carl Erik Lagercrantz ett seminarium om den gröna omställningen och Northvolts del i Bryssel. Vid seminariet menade Lagercrantz att de ledde denna gröna omställning i tätt samarbete med främst den Europeiska Investeringsbanken EIB. Bara två månader tidigare hade den förre näringsministern Thomas Östros (S) tillträtt som vice ordförande. Bland Northvolts aktieägare märktes vid tiden Östros ministerkollega och partikamrat Anders Sundström.
Bara ett halvår efter mötet i Bryssel kunde Northvolt offentliggöra att de erhållit finansiering från EIB. En viktig signal och kvalitetsmarkör för att ta nästa steg. Att attrahera andra institutionella investorer. Detta tog fart 2021 med flera tunga investorer med gott rykte och som kunde attrahera andra.
Som dom svenska AP-fonterna.
Relaterat: Så skapade Northvolt illusionen av framgång
AP-fonderna anpassas till Vargas behov
AP-fonderna är allmänna pensionsfonder som funnits i Sverige sedan 1960-talet. De har ändrat karaktär, numrering och inriktning genom åren. De fem viktigaste AP-fonderna idag (Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjätte) är så kallade buffertfonder, och ingår som en mindre del av inkomstpensionssystemets tillgångar. Anledningen till bildandet 1960 var att man insåg att de stora årskullarna födda på 40-talet skulle bli en mycket hög belastning på ATP systemet. Totalt förvaltar AP-fonderna ca 2 000 miljarder kronor.
Inledningsvis fick de tre första AP-fonderna endast investera i räntebärande värdepapper. 1974 inrättas fjärde fonden och 1988 den femte som bägge fick placera pensionsmedel i aktier. 1996 inrättas sjätte fondstyrelsen som har hand om medel från löntagarfonderna som även den tillåts placera i aktier.
Gemensamt för placeringen i aktier var att dessa skulle vara noterade på en handelsplats för att snabbt kunna omplaceras eller på annat sätt avyttras för att säkra avkastningen. Detta kom dock att förändras av regeringen Löfven. På ett sätt som kom att gynna bland annat Northvolt.
I regeringskansliet hade tjänstemän som ansvarat för förvaltningen av pensionsmedel samt förutsättningarna för att staten med pensionsmedel skulle kunna gå in och bidra till industriutvecklingen. Fram tills 2019 hade regelverken hindrat detta för att skydda pensionerna från politisk klåfingrighet. Något som kom att förändras genom det PM som bland annat den dåvarande näringsministern Mikael Damberg tog initiativ till.
I PM:et, som sedan omsattes i propositionen ”Vissa ytterligare ändringar av placeringsreglerna för Första–Fjärde AP-fonderna” menade tjänstemännen inledningsvis att Första–Fjärde AP-fonderna skulle kunna göra investeringar i onoterade bolag men med en viktig begränsning. Att dessa sidoinvesteringar bara skulle kunna genomföras via riskkapitalföretag eller fonder. En extra säkerhetsspärr och för att hålla distansen mellan politiken, enskilda investeringar och pensionskapitalet.
Denna spärr togs bort av regeringen Löfven när de lade fram propositionen. I propositionen, 2019/20:57, framgår avsteget från promemorian tydligt:
Första–Fjärde AP-fonderna ska, förutom genom fonder, fastighetsbolag och riskkapitalföretag, även få förvärva eller inneha aktier eller andra andelar i ett företag som inte handlas på en handelsplats eller en motsvarande marknadsplats utanför EES om en fond som AP-fonden förvärvar eller innehar aktier eller andra andelar i också förvärvar eller innehar aktier eller andra andelar i företaget (sidoinvestering).
Det vill säga, det hinder som tidigare fanns för bolag som Northvolt att gå direkt på de svenska statliga pensionsfonderna hade eliminerats. En viktig komponent för att sedan öka kredibiliteten i bolag som Northvolt som genom AP-fondernas investering kunnat öka det fiktiva värdet på bolaget.
AP fondernas gemensamma bolag Four in one kunde sedan gå in i Northvolt med 5,8 miljarder kronor av svenska pensionsmedel. Pengar som idag i praktiken är borta.
Relaterat: Det gröna pyramidspelet
Bland de statsråd som fattade beslutet att lägga fram propositionen som möjliggjorde AP-fondernas medverkan, och som tog bort de sista säkerhetsspärrarna för högriskspel med pensionsmedel var statsråden Anna Hallberg, handelsminister (S) samt Ibrahim Baylan, energiminister (S).
Anna Hallbergs partner, den förre näringsministern Anders Sundström (S) är ägare i Northvolt. Ibrahim Baylan kom efter att han lämnade politiken och riksdagen bli konsult inom energiområdet.
Sedan 2023 arbetar Baylan åt bland annat Harald Mix och investmentbolaget Vargas. Vargas är utöver Northvolt aktuella i satsningen på fossilfritt stål genom bolaget Stegra (fd H2GS) samt ett kommande projekt om ”Grönt Aluminium” i Finland.
Relaterat: Så fäller krisen i Northvolt den tyska regeringen