Så tog Northvolt fokus från en effektiv klimatpolitik

Collage by NOAA.
  • Måndag 20 jan 2025 2025-01-20
E-post

100-miljardershaveriet Northvolt fortsätter dränera olika former av resurser vartefter tiden går. En tid som den självupplysta klimatrörelsen säger att mänskligheten inte har. En borgerlig samt vänsterorienterad rörelse med en övertro på att elektrifieringen skall rädda klimatet när det faktiskt förhåller sig i praktiken tvärtom. Där människan med enkla åtgärder och bekräftad empiri, med lokalt ägarskap, kan vända utvecklingen.

Hur en klimatmedveten och fortsatt vetenskapstrogen borgerlighet långsiktigt ska kunna samsas med sverigedemokrater och en växande woke-högern är svårt att se framför sig. Konflikten kommer sannolikt öka i styrka.

Det skriver Aftonbladets ledarkrönikör Kalle Sundin i en ledartext från den 17:e januari när han försöker analysera regeringens förutsättningar att bedriva en fungerande klimat- och miljöpolitik.

Problemet för borgerligheten är att den delar denna ”upplysthet” med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet samt Centerpartiet. Och inte minst Aftonbladets ledarsida. För inget parti, och inte heller Aftonbladets ledarsida, är speciellt vetenskapstrogna när det kommer till klimat- och miljöpolitik.

De har, av olika skäl och från olika håll hamnat i en gisslansituation där de helt och hållet har hamnat i riskkapitalisters ledband. Där de öser ner gemensamma skattefinansierade resurser i lösningar som forskningen och även batteriindustrin dömt ut på förhand.

Där retoriken har religiösa övertoner och där endast de i toppen på pyramidspelet som iscensatts kan se sin framtid tryggad.

Allt börjar 2007

Skillnaderna mellan vad som kan och bör göras och den önskebild som präglat och präglar de politiska besluten vi ser idag tar sin början i SOU:n ”Sverige inför klimatförändringarna – hot och möjligheter” (SOU 2007:60).

Genom regeringsbeslut den 30 juni 2005 gavs en särskild utredare i uppdrag att kartlägga det svenska samhällets sårbarhet för globala klimatförändringar och de regionala och lokala konsekvenserna av dessa förändringar. Utredaren hade även att bedöma kostnader för skador som klimatförändringarna kan ge upphov till. 

Utredningen gav en bred bild till bakgrunden och i den framtidsprognos som lades fram kan vi idag konstatera en i praktiken 100-procentig träffsäkerhet. 

Torrare somrar, med stora och bitvis okontrollerade skogsbränder har varvats med blötare regnperioder med omfattande ras som förstört olika former av infrastruktur som vägar, järnvägar och avloppssystem. Allt tydligt prognosticerat och inte minst kunde utredaren för snart tjugo år sedan peka på vad den politiska nivån kunde göra för att inte bara minska påverkan utan även kunna bygga bort effekterna av klimatförändringarna.

Klimatförändringar som är ”de facto” utan att för den skull peka ut människans påverkan i allt för hög grad. Klimatförändringar som finns i fler länder i Europa  som drabbats av frånvaron av dammar, invallningar och fungerande avrinning. Regnstormen Dana i Spanien i år krävde över 250 liv som ett exempel. Torkan och hettan som drabbar andra områden gör frånvaron av trygg vattenförsörjning påtaglig likaså att behovet att konstbevattna vissa grödor har ökat.

Bristen på vattenreservoarer hotar både den svenska och den europeiska livsmedelsproduktionen.

Invallning av bebyggelse, pålning av mark, anläggandet av brandgator, anläggning av dammar och vattenreservoarer samt uppgradering av dagvattensystem är alla enkla åtgärder för att bygga ett robustare samhälle på systemnivå. GMO-grödor, som anpassas för att vara bättre rustade för att klara av de annorlunda variationerna i vädret, är andra åtgärder som krävs för att bygga in motståndskraft i det svenska samhället.

Alla beslut som redan idag ligger inom räckhåll för människan och inte minst den svenska demokratin. 

Men du vinner inga val på en brandgata, en ny vattentäkt eller införandet av nya säkra GMO-grödor. Du vinner val på vindkraftparker och rena bluff-projekt som Northvolt och Stegra. Komplexa oprövade miljardinvesteringar långt  borta ska generera lokala klimat- och miljöförbättringar lokalt. Som plastpåseskatten. Symbolpolitik utan miljö- och klimatnytta.

Den dåvarande näringsministern Mikael Damberg (S) var mer intresserad av att uppträda med Northvolts VD Peter Carlsson på pressträffar än att figurera på bild när skogsägare röjde för nya brandgator för att skydda den svenska skogsnäringen eller när bekymrade jordbrukare lyfte fram behoven av bättre villkor för försörjning av vatten till sina grödor.

Idag vågar Carlsson inte möta media längre, och Damberg undviker noga frågor kring Northvolt där han själv medverkade för att göra det möjligt att slussa in svenska pensionsmedel till det gröna pyramidspelet.

Northvolt och Stegra, båda publikfriande projekt som inte har stöd i forskningen eller empiri. Peter Carlsson försökte bygga Europas största batterifabrik baserat på några enstaka lyckade tester i laboratoriemiljö. Mot experternas inrådan. Thyssen Krupp och SSAB lägger nu ner planerna på fossilfritt stål efter att det visat sig att projekten av olika skäl är omöjliga att genomföra för närvarande.

Relaterat: Nationelle samordnaren om Northvolt: “För mycket skrot “

Men Stegra låter miljarderna rulla vidare ner i samma svarta hål som Northvolts miljarder samtidigt som som ingen är intresserad av de enkla åtgärder har som klimatutredningen från 2007 beskriver.

Människan kan vända utvecklingen – Kunskapen finns

Paul Hawken är en amerikansk journalist och författare som ofta varit verksam inom området miljö och hållbar utveckling. Han har bland annat skrivit boken Det naturliga företaget : miljötänkande i näringslivet : nyckeln till ett uthålligt samhälle (1994) och är idag aktuell med Regeneration: Ending the Climate Crisis in One Generation (2021).

Hawken tar sin utgångspunkt i tesen att för att vända klimatutvecklingen så kan människan inte förlita sig på en enda eller isolerad allomfattande strategi eller en innovation för att hejda temperaturökningarna. Det behövs istället, vilket har stöd i den forskning som Hawkens refererar till, unika strategier i varje kulturområde, ner till regionala nivåer. Ibland lokala. Men lyckas människan med det så kan den globala uppvärmningen inte bara hejdas utan även vändas inom en generation. Bara vi byter ut fem strategier till 50 000 strategier. Unika för varje kultur- och klimatområde..

Vad Hawken visar på är att den sammanställda forskningen styrker hans tes i att om människan istället för att bygga stora fabriker för bilbatterier börjar fokusera på sin närmiljö så minskar koldioxid- och växthusgasutsläpp dramatiskt. Och det är inga stora förändringar som krävs, utan helt rimliga. När de stora dragen sammanfattas landar det i fem-sex krav eller rekommendationer:

  • Sluta släng mat,
  • Var sparsam med vattnet,
  • Laga mat från lokalproducerade varor i så stor omfattning som möjligt,
  • Ta hand om, eller byt ut kyl- och frysanläggningar som innehåller växthusgaser,
  • Åk kollektivt när du kan samt
  • Köp begagnade kläder och möbler i så stor utsträckning som möjligt.

Om världens samlade nationer istället tillämpar dessa ganska enkla och väl beprövade förhållningssätt kommer behovet av en snabb elektrifiering minska och den teknik som krävs kan därmed utvecklas under mer kontrollerade former.

Miljöförstöring  och negativ miljöpåverkan som är en ofrånkomlig konsekvens av bland annat Northvolts etablering i Skellefteå kan undvikas. Företaget, som baserar sin produktion för att rädda klimatet baserar sin produktion på hälso- och miljöfarliga komponenter. Idag är bolaget under utredning för flera miljöbrott. Det ska bland annat enligt en polisanmälan ha förvarat flytande kemikalier utan invallning, och farligt avfall utan väderskydd. Konsekvenser som ägarna och förespråkarna inte velat informera om.

Batterifabriker, vindkraftverk, skogsbruk och gruvor ställer företag som Northvolt i rampljuset för omställningen från fossila bränslen. En rapport från Naturvårdsverket från 2023 konstaterar att utvecklingen av batterier har en stor miljöpåverkan, främst kopplat till gruvbrytning. 

Relaterat: “Grönt stål” – Northvolt 2.0

Hårt motstånd från ekonomiska särintressen

De krafter som vill återföra energi-, klimat- och miljödebatten till att handla om hur reella förbättringar ska uppnås till hanterbara kostnader har ett hårt motstånd. Ett hårt motstånd från den självdefinierade klimatmedvetna borgerlighet samt vänster som fastnat i Harald Mix, Anders Sundström, Per Bolund, Greta Thunberg, Gustav Fridolin med fleras väv av allt från fantasier och drömmar, olika former av religiöst präglad fanatism till regelrätta lögner och pyramidspel.

Moderaterna i Stockholms stad, representerade av Christoffer Fjellner, är representativ för en form av politiker som helt anammat dessa fantasier och drömmar och gjort det till politik. Där han ser elbilarna som räddaren. Utan att ta in det vetenskapen tar in om de negativa följderna och vad som faktiskt ger effekt.

En linje som bygger på att bara allt blir elektriskt så fort som möjligt, med all den ekonomiska, samhällsrisker och miljöpåverkan det innebär, så kan klimatet räddas.

Relaterat: Northvolt: Ge oss dina skattepengar

När de i själva verket, om dessa politiker och riskkapitalister varit ärliga i sitt uppsåt, i stället borde ha argumenterat för att arbeta med de enkla vetenskapsbaserade och empiriskt styrkta reformerna. De reformer som ger dokumenterade resultat.

Och som var och en kan ha ett ägarskap för.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se