Sida ger Islamic Relief grönt ljus efter begränsad granskning

Stockholms moské, Islamic Relief. Montage.
  • Måndag 19 apr 2021 2021-04-19
E-post 1111

Kritiken mot Islamic Relief har under det senaste året tilltagit. Islamic Relief är en av biståndsmyndigheten Sida:s strategiska partner för biståndsarbetet och har låtit genomlysa organisationen. Rapporten är nu presenterad men redan i avgränsningarna står det klart att Sida:s granskning är så pass begränsad att den närmast är en partsinlaga för de i utrikesförvaltningen som vill se ett fördjupat samarbete med Muslimska brödraskapet.

Efter att företrädare för Islamic Relief Worldwide, IRW, förra året visat sig ha uttryckt antisemitiska och våldsbejakande åsikter beslutade Sida att utreda hur den svenska organisationen, IRS,  hanterat detta och hur de lever upp till Sidas krav på dem som humanitär samarbetspartner. Utredningen är nu klar, och visar att Islamic Relief, enligt Sida:s förmenade, följer etiska riktlinjer och internationella principer för humanitärt bistånd.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar samt podcasts.

Ur artikeln:

  • Regeringen fördjupar samarbetet med Islamic Relief
  • Sidas granskning omfattar inte det Sida påstår att den gör
  • Sida tar inte in extern information
  • Omvärlden stryper finansieringen till Islamic Relief – Sverige tredubblar den som kompensation

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se