Sjunkande stöd för terrororganisationer i konflikten Israel – Palestina

Bild: Ayatollah Khamenei / Det iranska säkerhetsministeriets insignia. Bildkälla: Wikipedia.
  • Måndag 28 okt 2024 2024-10-28
E-post

WAPOR, World Association for Public Opinion Research, har nyligen låtit genomföra en större undersökning om väljaropinionen kring konflikten Israel-Palestina. En undersökning som visar på att stödet för Hamas och Hizbollah sjunker kraftigt samtidigt som allt fler väljare påverkas av Irans narrativ bakom konflikten. En avsevärt mycket större påverkan än vad som tidigare har rapporterats om.

En större opinionsundersökning utförd av WAPOR, World Association for Public Opinion Research, från 2023 om opinionen i och kring konflikten mellan staten Israel och Hamas  följdes upp med en större mätning under sensommaren.

WAPOR grundades 1947 och erhöll 1953 status som den första fristående institution som levererade in officiellt kvalitetssäkrad data och opinionsundersökningar till UNESCO. För att kvalificera sig som undersökningsföretag till WAPOR:s nätverk krävs att de metoder som används vilar på vetenskaplig grund och vetenskapligt beprövade metoder.

Även om FN i flera avseenden har förändrats över tid har WAPOR vidmakthållit de principer och de höga krav på kvalitet och vetenskapligt stöd som låg till grund för bildandet av nätverket.

Relaterat: Gaza: Lågt förtroende för Sveriges biståndsstrategi

I den aktuella undersökningen har flera av de godkända bolagen gått ihop och genomfört undersökningen på egen bekostnad. Av den anledningen är inte Turkiet representerat då de bolag som möter WAPOR:s kvalitetskriterier inte hade ekonomiska möjligheter att bidra under fältperioden. I Turkiet finns annars mätföretag som ingår i nätverket och som når WAPOR:s krav på vetenskapligt prövade metoder.

I den uppföljande mätningen om den arabiska opinionens syn på konflikten mellan staten Israel och Hamas bekräftas bilden av hur media blivit en aktör i konflikten. Det vill säga, den part som kontrollerar sociala mediekanaler har kunnat arbeta upp ett övertag i opinionen.

I den senaste studien, som genomfördes under perioden 13:e september – 20:e oktober, genomfördes 6 699 intervjuer ur ett statistiskt och vetenskapligt säkerställt urval enligt George Gallups metoder i Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libanon, Pakistan, Palestina samt Syrien. 

Studien visar en rad med tendenser i folkopinionen som är dåliga nyheter för de som tror på en fred inom överskådlig tid.

Dramatiskt sjunkande stöd för terrororganisationer

Även om stödet för Hamas nu sjunker dramatiskt har terrororganisationen ett stöd från en majoritet av den muslimska befolkningen, 62 procent mot 73 procent ett år tidigare. För terrororganisationen Hizbollah är raset i opinionen dock ännu allvarligare. Hizbollah har idag stöd för sina operationer och verksamhet av 39 procent av den arabiska-muslimska opinionen. En minskning från 53 procent året innan. Förtroendet för Iran i de länder som undersökningen genomförts i visar på ännu mer dramatiska minskningar, idag har var fjärde väljare i de undersökta länderna förtroende för Iran som aktör, en minskning från 37 procent till 27 procent på ett år.

Relaterat: Statsbidrag till Hamas kapacitetsuppbyggnad

En växande minoritet anser att konflikten börjar allt mer acceptera det iranska narrativet. Att konflikten handlar mindre om Palestinas rättigheter även om antalet som är av uppfattningen att det föreligger en större konflikt mellan väst och islam, vilket är det iranska narrativet, ökar. Från 20 procent som 2023 ansåg att det iranska narrativet vara sant till 27 procent vid 2024 års mätning.

Samtidigt så var det allt färre som accepterade ett annat iranskt narrativ, att konflikten handlar om försvaret av al Aqsa-moskén. Från 20 procent 2023 ner till 15 procent vid efterföljande mätning.

Det som dock blir uppenbart är hur den arabiska mediebilden, det som skapar narrativet och är opinionsdrivande, spelar in. Hur mediekonsumtionen styr opinionen.

Relaterat: Opinionen förändras på Gaza till Hamas nackdel

Media driver opinion

I de länder där mediekonsumenten baserar sina åsikter på sociala medier och nära vänner har det iranska narrativet en tyngre vikt än i det land, Libanon, där mediekonsumenten i huvudsak konsumerar en bredare palett av nyhetskanaler – främst internationella satelitkanaler. Detta är tydligt i studien. Det är inte fel att påstå att den libanesiske nyhetskonsumenten är mindre påverkad av den desinformation som skapas i Teheran och Qatars huvudstad Doha där mediehuset al Jazeera har sitt huvudkontor.

Detta går hand i hand med de observationer som gjorts kring mediehuset al Jazeera som för att sätta ett önskat narrativ förlitar sig på den arabisktalande kanalen al Jazeera Arabic samt formatet al Jazeera Plus, ett format särskilt anpassat för spridning i sociala medier där budskap och publicistisk vinkling anpassas regionalt och lokalt. 

Även om inte Turkiet ingår i mätningen så är just för sociala medier anpassade nyhetskanaler en del av desinformationsstrategin. Tankesmedjan SETA som kontrolleras av det turkiska regeringspartiet AKP, där bland annat professorerna Massoud Khamali och Mattias Gardell varit delaktiga är annars en av huvudproducenterna av desinformativa uppgifter som sprids i nyhetsformat.

Sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan omvaldes till president har delar av tankesmedjan inkorporerats i den turkiska underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Al Jazeeras opinionsdrivande roll i ett förklätt nyhetsformat ur ett muslimskt fundamentalistiskt perspektiv har beskrivits i flera forskningsstudier samt bland annat  ”Al-Jazeera” av Mohammed El-Nawawy och Adel Iskandar samt ”The Al Jazeera Phenomenon” av Mohamed Ayani.

I Sverige har denna strategi beskrivits översiktligt i ”Islamismen i Sverige” av Johan Westerholm (Greycat 2020) samt exemplifierats med Sydsvenska Dagbladets journalist Inas Hamdan flertalet avslöjanden när hon lät översätta stora delar av al Jazeera Arabic opinionsdrivande sändningar.

Slutsaterna som kan dras av WAPOR senaste studie är därmed flera. Även om Hamas, och i viss mån Hizbollah åtnjuter ett stort stöd hos den arabiska befolkningen har stödet börjat försvagas. Denna försvagning är delvis beroende på hur mediekonsumtionen utvecklas och där stödet för det iranska narrativet blir allt tydligare. Att det i huvudsak är en konflikt mellan islam och väst.

Där det rådande narrativet idag trots allt är relativt ohotat med al Jazeeras starka ställning i arabiskspråkig media som har kunnat kompletteras med främst Irans starka ställning i desinformativ social media.

Extramaterial för prenumeranter

WAPOR mätning av den arabiska opinionen kring konflikten Israel – Palestina

Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant.

Idag får du som prenumerant möjlghet att ta del av del av WAPOR:s presentation om opinionen i MENA kring konflikten staten Israel – Palestina.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se