Opinionen förändras på Gaza till Hamas nackdel

AI-genererad bild av Gaza. Genererad av FreeePik
  • Fredag 14 jun 2024 2024-06-14
E-post

I en nyligen genomförd undersökning av opinionen på Gaza och Västbanken finns det tecken på en underliggande opinion som andas viss hoppfullhet samtidigt som stödet för Hamas på Gaza börjar klinga av. Hamas starkaste fäste, och den oförsonligaste opinionen mot förhandlingslösningar, återfinns idag på Västbanken. Opinionen pekar dessutom entydigt på att dagens ledning för både Fatah och Hamas nu gjort sitt samt börjat peka ut framtidens ledarskap.

I en nyligen publicerad opinionsundersökning av AWRAD, Arab World for Research and Development som  är den andra som AWRAD har genomfört på Västbankeen och Gaza sedan den 7 oktober 2023 kan resultaten komma som en både positiv och negativ överaskning för alla inblandade parter.

Medan den första oinionsundersökningen av AWRAD genomfördes tre till fyra veckor efter starten av de nuvarande fientligheterna mellan Hamas och staten Israel har  nuvarande undersökning genomfördes mer än sju månader efter att kriget började. 

Relaterat: Så förvränger Al Jazeera nyheter till Hamas fördel

Under det som kallas för fältperioden, det vill säga den period som de 1500 intervjuerna genomfördes hade enligt palestinska källor som refereras till i rapporten uppskattningsvis 35 000 palestinier i Gaza dödats, medan ca 80 000 hade skadats. Mer än 75 procent av Gazas befolkning har fördrivits och mer än 70 000 bostäder förstörts. 

I Gaza genomfördes huvuddelen av datainsamlingen efter att Israel inlett sin offensiv mot Rafah och Jabalia samt gränsövergångarna vid Rafah och Karm Abu Salem (Kerem Shalom) vilket påverkade den humanitära situationen.

Relaterat: 3 000 UNRWA – lärare spred Hamas bilder från terrorattacken

Men trots situationen finns det tecken på en underliggande opinion som andas viss hoppfullhet samtidigt som stödet för Hamas på Gaza börjar klinga av. Hamas starkaste fäste, och den oförsonligaste opinionen mot förhandlingslösningar, återfinns idag på Västbanken.

Under pågående konflikt uttrycker 54 procent av alla respondenter stöd för en tvåstatslösning som ett sätt att lösa konflikten om detta kan bli ett genomförbart alternativ. Ytterligare 14 procent stöder en enstatslösning med lika rättigheter för palestinier och israeler. En federation med Jordanien eller Egypten är inte populär och får stöd från mindre än två procent av urvalet.

Respondenter i Gaza (77 procent) stöder en tvåstatslösning i dubbelt så hög grad som de boende på Västbanken (39 procent).

Relaterat: Hamas koordinator av Israel-protester i Sverige

En övervväldigande majoritet efterlyser val så fort kriget är över. Väljarna anser att dagens ledare för såväl Fatah och Hamas har gjort sitt.

Konkreta förslag på nytt ledarskap

Vill du ta del av extramaterialet och få namnen på vilka som pekas ut som nästa ledarduo för Fatah respektive Hamas? Bli prenumerant.

Idag får du som prenumerant möjlghet att ta del den senaste stora opinionsundersökningen som genomförts på Gaza och Västbanken av AWRAD. För en utomstående kan resultaten te sig obegripliga men vittnar om den svåra politiska situation som råder för att finna en väg framåt.

Rapporten tar även upp fem möjliga utfall om val nu kommer kunna tillåtas och genomföras på Gaza och Västbanken.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se