Små och stora rörelser i opinionen
Även om Novus senaste partisympatiundersökning pekar på små rörelser i opinionen så finns det andra tendenser. Tendenser som bäddar det för en annorlunda valrörelse 2026. Där de olika regeringsunderlagen har ett övertag i frågor som empiriskt varit viktiga samtidigt som den fråga som avgör val, ekonomin, ligger utom räckhåll för något alternativ att påverka i realiteten.
Under gårdagen publicerade opinionsföretaget Novus sin månatliga undersökning kompletterat med en mätning om sakägarfrågan, vilken politisk fråga som väljaropinonen anser att respektive parti har den bästa politiken inom. Totalt sett kliver Moderaterna fram som den stora förloraren av de idag tre i teorin möjliga regeringsbildarna Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Moderaterna tappar ”Lag och ordning” till Sverigedemokraterna, om än knappt men psykologiskt viktigt för bägge partierna. Lika glädjande som det är för justitieutskottets ordförane Richard Jomshoff (SD) är det nedslående för justitieminister Gunnar Strömmer (M). Sverigedemokraterna upplevs ha initiativet i debatten medans Moderaterna har svårt att leverera enligt önskemål. Men i termer av konflikt är det tydligt att oppositionen inte har något större stöd för sin kriminalpolitik.
Klimat och Miljö är en fråga som markerar en politisk konfliktyta. Miljöpartiet äger frågorna med 32 respektive 33 procents stöd. Men på andra plats, med näst bäst politik placerar sig Sverigedemokraterna med 10 procents stöd i respektive fråga. Synen på klimat och miljö-frågorna utgör med andra ord i praktiken en blockskiljande konfliktyta och skulle debatten komma att fokusera på detta kommer inte Miljöpartiet, utan Sverigedemokraterna att tjäna på detta.
Som nej-sägare. Som representerar något annat än konsensus.
Även om Försvaret som fråga är först väljarnas nionde viktigaste är den idag totalt söndertriangulerad. Socialdemokraterna har lagt sig, efter Nato-inträdet, på samma plats som Moderaterna och det finns idag ingen egentlig försvarspolitisk debatt annat än att partierna tävlar i att vara mest Nato-vänliga. Vilket inte heller ligger i konflikt med opinionen i någon större utsträckning.
Invandring/integration domineras av Sverigedemokraterna. Men Socialdemokraterna ligger som andra parti. Och det är inte för att Socialdemokraterna står för en radikalt annorlunda politik utan för att partiet närmat sig SD:s syn på migration, kapacitet och inte minst integration. Idag finns det inte samma konflikt inom politikområdet som tidigare utan i stort finns det en koncensus om de stora dragen i svensk politik.
Anders Lindberg, Aftonbladets ledarredaktör och Carin Jämtin, tidigare partisekreterare skulle med viss sannolikhet 2014 ha kallat det för “fem nyanser av brunt” om samma förslag som förs fram idag förts fram då.
När det till slut kommer till frågan om ekonomi, vilket var den fråga som ytterst avgjorde det amerikanska presidentvalet, så har Moderaterna sakägarskapet med knapp marginal till Socialdemokraterna. Men på samma sätt som i USA så rår inte något av partierna över frågan själva. Det är i Sveriges fall räntan och ränteläget som är avgörande för hushållens och företagens ekonomi. Ett lägre ränteläge på valdagen spelar sittande regering i händerna på samma sätt som ett högt ränteläge är förmånligt för oppositionen.
Ytterst kommer räntan påverkas av USA:s näste presidents politik, en politik som få eller ingen kan uttala sig säkert om annat än att det kommer bli annorlunda denna mandatperiod än den förra om Donald Trump håller sina vallöften. Vallöften om handelshinder och att knyta USA:s riksbank Federal Reserve närmare den politiska makten. Ett paradigmskifte och en ”giftig cocktail” för att citera mäklare på Wall Street.
I modern tid har ett land prövat vägen framåt med en riksbank som tar politiska hänsyn, Turkiet. Med resultatet att den reella turkiska inflationen ligger på över 95 procent och statslåneräntan på 40 procent sedan tio månader tillbaka.
Även om Novus undersökning pekar på små rörelser så bäddar det för en annorlunda valrörelse 2026. Där det samlade regeringsunderlaget har ett övertag i frågor som empiriskt varit viktiga samtidigt som den fråga som avgör val, ekonomin, ligger utom räckhåll för något alternativ att påverka i realiteten.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 21–27 november 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1020 personer i åldern 18–84 år. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti tycker du har bäst politik i nedanstående politiska frågor?”.