Sverige ledande inom biståndskorruption

Biståndsorganisationen Oxfams rapport “Climate Finance Unchecked” avslöjar att mellan 24 och 41 miljarder dollar av Världsbankens klimatfinansiering från 2017 till 2023 är ospårbar på grund av bristfällig bokföring. Korruptionen inom klimatbiståndet övertrumfas bara av den inom demokratibiståndet. Där Sverige intagit en ledande position inom bägge de tematiska områdena.
International Consortium of Investigative Journalists kunde nyligen rapportera om biståndsorganisationen Oxfams granskning av klimatbiståndet. Oxfams rapport “Climate Finance Unchecked” avslöjar att mellan 24 och 41 miljarder dollar av Världsbankens klimatfinansiering från 2017 till 2023 är ospårbar på grund av bristfällig bokföring.
Genom att analysera över 180 projekt fann Oxfam att faktiska utgifter ofta avviker 26–43 % från budgeterade belopp, vilket gör det omöjligt att verifiera hur pengarna används eller deras klimatpåverkan. Världsbanken redovisar klimatfinansiering vid projektgodkännande, inte vid projektavslut, vilket skapar ett “svart hål” i transparensen.
Detta väcker frågor om effektiviteten i klimatinsatser, särskilt för låg- och medelinkomstländer, och riskerar att undergräva förtroendet för global klimatfinansiering. Rapporten betonar behovet av bättre spårning och verifiering.
Att klimatbiståndet har dragits med omfattande korruption och präglats av dålig, eller direkt undermålig ekonomistyrning har varit känt i FN-systemet under mer än ett decennium. Men det har funnits få, eller inga, incitament att ta tag i detta. För även om Sverige är ett av de länder som utåt sett haft högst profil bland västvärldens industristater så har Sveriges bidrag till den systemhotande korruptionen samtidigt varit störst.
Relaterat: Därför är svensk korruption institutionaliserad
Sverige stod som värd 2022 då FN kallade till högnivåmötet ”Stockholm+50”som skulle uppmärksammar FN:s första miljökonferens 1972. Ambitionen var att högtidlighålla 50-årsjubiléet, men också att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen.
Stockholm +50 kom att genomföras sommaren 2022 efter att MP lämnat regeringen men var från början tänkt att bli partiets valupptakt där språkrör och den dåvarande biståndsministern Per Ohlson Fridh (MP) skulle kunna ses på bild och ge intervjuer tillsammans med internationella statsmän i allmänhet och FN:s generalsekreterare i synnerhet.
Men MP kom istället att lämna regeringen redan i januari och konferensen blev ett fiasko samt fick omfattande intern och internationell kritik för att inte ha uppnått någonting i sak. Till en kostnad för svenska skatttebetalare om minst en kvarts miljard kronor. För en konferens som inte ens varade i tre dagar.
Drivande från FN att genomföra konferensen var Ulrika Modéer (MP) som strax innan beslut om dess genomförande kom direkt från rollen som statssekreterare åt biståndsminister Peter Eriksson (MP) till jobbet som vice generalsekretare för UNDP. FN:s största biståndsorganisation.
Kort efter att hon tillträdde inleddes förhandlingar om finansieringen av klimatkonferensen Stockholm +50 med sin efterträdare som statssekreterare Per Ohlson Fridh. Han kom kort därpå kom att efterträda Eriksson som biståndsminister.
Endast ett tematiskt område kan uppvisa en ännu värre korruption och bristande måluppfyllnad. Även där har Sverige utmärkt sig genom biståndet till Zimbabwe som beslutades av den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) och hennes kabinettssekreterare Annika Söder (S).
Efter att ha investerat mer än en miljard i landets demokratiutveckling inför Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd sjönk Zimbabwe ytterligare på de olika internationella indexen för demokrati och korruption.
Sverige har, sedan decennier, intagit en ledande internationell roll inom bägge de tematiska områdena demokrati samt klimat- och miljö.orr