Turkiet allt mindre beroende av vapenimport

Det turkiska stridsflygplanet KAAN. BIldkälla: Wikipedia
  • Söndag 14 jan 2024 2024-01-14
E-post

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förnekar sig aldrig. Han har visat att han inte dansar efter någon annans pipa än sin egen. Den turkiska försvarsindustrin utvecklas i snabb takt och inom ett par år kan behovet av import av stridsflygplan te sig överflödig när det turkiska femte generationens stridsflygplan KAAN kan börja levereras till förbanden.

Det svenska NATO-medlemskapet har, efter de svenska eftergifterna till Turkiet och OIC-staterna hängt på att den amerikanska kongressen ger sitt medgivande till en tilläggsaffär av stridsflygplanet F 16 samt erforderligt antal uppgraderingssatser till den befintliga flygpllansflottan av turkiska F 16.

Men desto mer tid som förflyter, desto mindre angelägen blir denna affär för turkiskt vidkommande. 

Det kommer att finnas många goda nyheter om försvarsindustrins framgångar under år 2024, lovade Turkish Defense Industries ordförande Hallick Görgun och  när han informerade om att Turkiets första egenproducerade femte generationens stridsflygplan, KAAN, kommer att utföra sin första flygning under det kommande året.

”KAAN tar snart fart. Men samtidigt har vi redan påbörjat våra arbeten för den sjätte generationens stridsflygplan”, sa Görgün och tillade att KAAN kommer att använda motorerna för att vara fullt utvecklade och producerade av nationella resurser.

Turkiet exporterar för närvarande försvarsmateriel till 185 länder. År 2023 har slog Turkiet sitt eget rekord när det gäller export av försvarsimateriel. Turkiets försvarsindustriexport ökade med 27 procent jämfört med 2022 och nådde totalt 5,5 miljarder dollar tillade Görgün. Han informerade också om att nya kontrakt med ett totalt värde överstigande 10 miljarder dollar också undertecknades 2023.

Turkiet svarar för närvarande för en procent av den globala handeln med försvarsmateriel, en tolfte plats och i samma volym som Nederländerna. Sverige ligger för närvarande på en 15:e plats med mindre än en procent av den globala handeln som jämförelse

“Detta är en återspegling av förtroendet för vår försvarsindustri,” underströk han och beskrev den växande turkiska försvarsindustrin som den stigande stjärnan i Turkiet.

Turkiet är bland de fem länder som satsat på att tillverka avancerade beväpnade drönare. Tidigare har Turkiet använt sig av kanadensiska drönarkameror men efter att Kanada infört exportrestriktioner till Turkiet har Turkiet börjat producera egna.

Turkiet gör sin nu allt mindre beroende av väst för sin egen vapenförsörjning och utvecklingen går snabbt. Även om det femte generationens stridsflygplan KAAN är beroende av det amerikanska BAE Industries för sin utveckling så går det inte att utesluta att länder som Iran, Ryssland och Kina bidrar till den turkiska försvarsindustrins utveckling. Samtliga länders forskning ligger så pass långt fram att den turkiska utvecklingen och produktionen av drönar-teknik mycket väl kan stämma.

Och den dag KAAN till slut lyfter och återfinns i förband så kommer den säkerhetspolitiska balansen ha förändrats igen. Till Turkiets fördel.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förnekar sig aldrig. Han har visat att han inte dansar efter någon annans pipa än sin egen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se