Vad är Miljöpartiet? Och vem är Gustav Fridolin?
Allt fler medieplattformar, bland annat DN:s ledarredaktion men även Sveriges Radio, driver för närvarande opinion för att Miljöpartiet ska räddas kvar i riksdagen. Men vad är Miljöpartiet för parti? Vad vill dom? För att besvara en del av den frågan måste vi gå till rötterna på en centralgestalt. Som präglat och fortfarande präglar partiet.
Så mycket terminens schema tillåter kommer Gustav Fridolin, tidigare utbildningsminister, att vara med i valrörelsen låter han meddela på Expressen Debatt. Gustav Fridolin är sedan oktober 2019 lärare på Allmän kurs på Stadsmissionens folkhögskola och deltar regelbundet i Equmeniakyrkans verksamhet som församlingsmedlem.
Fridolin menar att det inte är för att han trivs med det politiska klimatet, utan för att han är beredd att kämpa för något annat och att det är, enligt honom själv ”faktiskt är förbannat viktigt”.
Vem är Gustav Fridolin, och vad är ”något annat” som är så viktigt? Några egentliga ledtrådar ger han inte själv i artikeln.
För att bena ut detta måste vi gå långt tillbaka i hans historia. En historia som i sig kan sägas sammanfatta en del av hur den alltmer i tid avlägsna, men samtidigt ständigt närvarande, 68-vänstern överlevde och utvecklades.
En av de idag mest tongivande företrädarna för det svenska Miljöpartiet de gröna är fortfarande Gustav Fridolin. Trots att han i formella termer lämnat regering och riksdag samt sin position som partiets språkrör. Fridolin är av de flesta svenska journalister men även socialdemokratiska politiker betecknad som en form av politiskt underbarn. En grön Messias är en beskrivning som tidigare nämnts i sammanhangen.
Men vem är Gustav Fridolin? Vad, och vilka, har präglat honom? Vad är hans ideologiska och logiska plattform samt med tanke på hur Miljöpartiet utvecklats, hur mycket av detta präglar partiet idag?
Prenumerera på Ledarsidorna
NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Dagens artikel är en del av ett avsnitt från “Ur Askan” av Johan Westerholm. “Ur Askan” är en fristående uppföljare till “Islamismen i Sverige” (Greycat 2000) av samma författare.
Bland annat Fridolins bakgrund i Syndikalisterna och samarbete med Antifa samt inte minst engagemang i de organisationer som kan direkt kopplas till det Muslimska brödraskapet inom ramen för samarbetet med Kyrkornas världsråd.
Lansering av “Ur Askan” är planerad till den 20 januari 2023 med möjligheten att förhandsboka från oktober 2022..
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.
Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.