Yassir Arafat och kejsaren av Portugallien

Mandatet Palestina / Yassir Arafat. Bildkällor: US Library of Congress / Wikipedia.
  • Lördag 14 okt 2023 2023-10-14
E-post 112

En statschef utan stat. En stat utan land. Ett land utan folk. Och inte minst – ett folk utan gemensam historia. Skapat av Sovjetunionen 1964.

Händelseutvecklingen i Levanten och det forna mandatet Palestina motiverar ett utdrag ur uppföljaren till “Islamismen i Sverige” av Johan Westerholm. Uppföljaren handlar inte om islamism, även om vissa avsnitt tangerar ämnet, utan berör andra och djupare orsakssamband som knyter ihop olika radikala rörelser.

Dagens utdrag ur boken som går under arbetsnamnet “Ur askan” är långt ifrån klart och har inte passerat en redaktör men kan ge några förklaringar till vad som sker idag i staten Israel.

Det finns ingenting som förvånar över huvudtaget att Kreml nu klivit in på Hamas sida. Tvärtom finns det en lång logik i den historien som går tillbaka till ett möte i Kreml 1964. Där det forna Sovjetunionen kom att skapa ett monster.

En statschef utan stat. En stat utan land. Ett land utan folk. Och inte minst – ett folk utan gemensam historia.

Artikeln som ljudfil är fri, men textfilen endast för prenumeranter. Och märk väl, detta är inte den slutliga texten inför bokutgivningen.


Prenumerera på Ledarsidorna 
Vill du ta del av kaptilet ur ”Ur Askan”? Där några av birollsinnehavarna i form av Pierre Schori och Sten Anderssons rollr redovisas?

Bli då prenumerant.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.

Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se