Arvet efter Northvolt: 10 000 ton miljöfarligt avfall

I det arv som Northvolts nu avgående styrelse lämnar efter sig till svenska skattebetalare ingår inte bara skulder. Även långt över 10 000 ton miljöfarligt avfall samt ett antal rättsprocesser om miljöbrott återstår som bara några exempel på det ansvar som ägarna och bolagsledningen rullat över på skattebetalarna. Samtidigt menar Miljöpartiet att staten nu är skyldig rädda den pågående verksamheten som aldrig tillverkade ett enda helt batteri.
Länsstyrelsen i Västmanland polisanmälde 2024 det idag konkursade batteriföretaget Northvolt Labs i Västerås för miljöbrott, det kunde bland annat P4 Västmanland rapportera om. Enligt polisanmälan har företaget förvarat flytande kemikalier utan invallning och farligt avfall utan väderskydd.
Det var vid en rutinkontroll i oktober 2023 som de misstänkta missförhållandena upptäcktes. Northvolt ska dessutom ha överskridit gränsvärdet av metaller i sitt avloppsvatten flertalet gånger under 2023.
Men problemen med miljöfarlig verksamhet var inte bara isolerad till utvecklingsbolaget i Västerås. Vid batterifabriken i Skellefteå, Northvolt Ett, användes 2024 1200 ton av kemikalien NMP, och vid flera tillfällen har lösningsmedlet läckt ut.
NMP används i batteritillverkningen. Det är ett giftigt lösningsmedel som kan ge fosterskador, frätskador och skada luftvägarna. EU har begränsat användningen av medlet med tanke på de stora risker som felaktig hantering av NMP innebär.
Dokumentation på Northvolt, som SVT tagit del av, att anläggningen som tar emot och lagrar NMP på fabriken är felbyggd. Byggnaden där tankarna och rören med NMP finns är inte uppvärmd. I stället regleras temperaturen på kemikalien med vattenrör och fjärrvärme. Problemet är bara att systemet inte tål kylan i Skellefteå.
Systemet har frusit sönder ett flertal gånger och både vatten och NMP har läckt ut från rören.
Relaterat: Nationelle samordnaren om Northvolt: “För mycket skrot “
10 000 ton farligt avfall
Det producerades utöver detta 10 000 ton farligt avfall, visar miljörapporten från det nu konkursade Northvolt. Länsstyrelsen polisanmälde två gånger förra året företaget för misstänkt miljöbrott – det ena fallet gällde otillåtet höga utsläpp till luften. Länsstyrelsens ser dock, trots utsläppen, ingen risk för miljön eftersom produktionstakten blev betydligt lägre än planerat.
Den 30 maj 2024 genomförde Arbetsmiljöverket, länsstyrelsen, Skellefteå kommun, räddningstjänsten och lokalpolisen en tillsyn av avfallshanteringen vid Northvolt i Skellefteå.
Avfallshanteringen sköts av Stena Recyclings verksamhet på två platser. Den ena anläggningen är inne på Northvolts område och den andra utanför – men bägge hanterar avfall från batterifabriken.
– Vi fick ett tips om att det fanns oegentligheter i avfallshanteringen. Det var ett tips som vi tillsammans med polisen bedömde som pålitligt, säger Jon Josefsson, risksamordnare på Skellefteå kommun.
Länsstyrelsen kunde konstatera brister inne på Northvolts område. Trots att Stena Recycling driver verksamheten är det Northvolt som hålls ansvariga.
Relaterat: I skuggan av Northvolt – Nästa gröna katastrof
Miljöpartiets manliga språkrör, Daniel Helldén, tog igår på plattformen X initiativ till att driva på för att staten skall garantera Norths fortsatta drift. Helldén menade att staten har ett ansvar att rädda den ”faktiskt pågående verksamheten” vid bolaget.

Ett bolag som, vilket Uppdrag gransknings reportage aldrig producerade ett enda helt batteri. Det som bolaget lämnar efter sig är långt mer än 10 000 ton miljöfarligt avfall, över 60 miljarder kronor i skulder samt ett okänt antal saneringsarbeten och rättsprocesser mot den forna styrelsen och bolagsledningen.
Den nationella samordnaren för Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson menade i tidningen ETC det iögonfallande gapet mellan vad som lovats och vad som sedan blev resultatet.
– Det är helt rätt att bygga en batterifabrik som Northvolt. Problemet är att det var för mycket felaktiga batterier, man får för mycket skrot. Andelen av materialet som kommit ut och är godkänt är för lågt, det har blivit alldeles för mycket avfall.
För även om Northvolts styrelse avgick i förra veckan så träffas såväl styrelse som VD och övrig bolagsledning av det rättsliga ansvar för förhållanden som uppstod under deras operativa tid.
Som 10 000 ton miljöfarligt avfall.
Relaterat: Northvolts konkurs – Bland “true believers” och sådana som slank ut i tid