Den socialdemokratiska historierevisionismen
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin utkristalliseras allt mer som ett av partiets största interna problem och största belastningar. Baudin, aktuell med att vara ytterst ansvarig för oegentligheterna inom Kombilotteriet med dess kopplingar till organiserad brottslighet bortser helt från hur den interna debatten tett sig det senaste decenniet. Där hans företrädare lagt en tung våt filt över de som varnat för radiakala religiösa uttryck och framfört sakligt grundad religionskritik.
Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Laila Naraghi öppnar för en annan, mer tillåtande, attityd kring religionskritik inom partiet och i den allmänpolitiska debatten. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin skriver i en kommentar till DN:
”Jag håller med Laila Naraghi om att man ska kritisera konservativa religiösa uttryck, oavsett vilken religion de kommer ifrån, och jag upplever inte att socialdemokrater har några problem att uttrycka sådan kritik varken internt eller externt.”
Relaterat: Kombilotteriet toppen av ett isberg
Baudin, som alltmer utkristalliseras som ett av partiets största interna problem, bortser helt från hur den interna debatten tett sig det senaste decenniet där hans företrädare som partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) och inte minst Carin Jämtin (S) under inkvisitionsliknande former avslutat tre kvinnliga politikers karriärer offentligt. Genom åtgärder som i minst två av fallen är stadgevidriga eller i direkt strid mot andemeningen i partiets egna stadgar. Där partiledningen skall förhålla sig till basorganisationen, Arbetarekommunerna, och inte tvärdom.
Offentliga politiska avrättningar
Den dåvarande riksdagsledamoten Nalin Baksi (f Pekgul) kuppades bort som ordförande i S-kvinnor och blev samtidigt av med sitt riksdagsmandat när hon blivit allt för kritisk mot Islamiska förbundet i Sveriges ordförande och förbundsrektorn för studieförbundet Omar Mustafas favoriserade ställning i partiet. Med stöd från kvinnonätverket Rebella, med bland annat företrädare som Sara Gunnerud och Anna Ardin ersattes Baksi som ordförande för kvinnoförbundet i samband med kongressen 2009.
Baksi, själv muslim, anklagades internt för att vara ”jobbig” och hysa ”islamofobiska åsikter”. Hon ersattes av den tidigare ministern Lena Sommestad vars kampanj leddes av just Gunnerud. Efter en kortare tid som ordförande avsade sig Sommestad uppdraget för att bli landshövding medans Gunnerud något senare anställdes av studieförbundet Ibn Rushd som kommunikatör.
Anna Ardin kom att väljas ut tillsammans med Omar Mustafa att delta i Socialdemokraternas chefs- och ledarutbildning “Bommersviksakademin” där de blev kurskamrater.
Men i de två fall som berör Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson, tidigare kommunalråd i Göteborg samt Carina Hägg, riksdagsledamot 1994-2014 tog partiledningen till åtgärder som inte har stöd i stadgarna och lät via ombud avrätta dessa politiskt i offentlighetens ljus. Som en varning åt andra.
Den dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin lät 2014 beordra Häggs partidistrikt, Jönköping, att kalla till en extra distriktskongress med endast en fråga att behandla: Att skilja Hägg från hennes riksdagskandidatur. Hägg hade i likhet med Baksi varit öppet kritisk mot studieförbundet Ibn Rushd och Islamiska Förbundet i Sveriges, det vill säga Muslimska brödraskapets allt större inflytande på politiken. Något som Jämtin inte tolererade.
Det andra fallet, med Hermansson, liknar hur partiledningen hanterade Hägg men där fallet nådde det svenska rättsväsendet. För att en gång för alla få tyst på den religionskritik inom partiet som blivit allt mer besvärande för främst Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i allmänhet och Carin Jämtin i synnerhet.
Relaterat: Essä: Så stort inflytande har Tro och Solidaritet
Lawfare mot internopposition
I mars 2018 skulle Göteborgs stad visa filmen Burka Songs 2.0, som hyllar kravet att kvinnor ska bära burqa, och därefter anordna ett panelsamtal med bland andra Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, talespersoner för den islamistiska Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK).
I sista stund ställdes filmvisningen och panelsamtalet in med hänvisning till att panelen skulle domineras av extrema röster. I samband med detta skrev Hermansson på sin personliga blogg att Doubakil och Abdullahi utgjorde “extrema röster” och att MMRK vid flera tillfällen försvarat islamistisk terrorism. Doubakil och Abdullahi gjorde då en polisanmälan, men förundersökningen lades ned.
I samband med valet 2018 lät Anna Johansson, på uppdrag av Carin Jämtin, kalla till en distriktskongress med ett enda ärende: Skilja Hermansson från hennes uppdrag.
Efter att åklagaren lagt ner förundersökningen valde Doubakil och Abdullahi att väcka enskilt åtal mot Hermansson för grovt förtal. I februari 2020 friade en enig Göteborgs tingsrätt Hermansson från alla anklagelser. Den 30 september 2021 friade även hovrätten Hermansson från grovt förtal.
Men huvudmålet var nått. Hermanssons karriär som politiker var över och kom sen att tjäna som varnande exempel för andra företrädare som var öppet kritiska till Muslimska brödraskapets nätverksorganisationers inflytande över partiet.
I maj 2025 kallar Socialdemokraterna till partikongress. Partikongressen skall då pröva stödet för Baudin inför valrörelsen 2026. Idag finns inget alternativ till motkandidat.
Tvärtom har Baudin öppnat för att själv efterträda Magdalena Andersson den dag hon får nog av partiet.
Relaterat: “Operation rädda Baudin”