Essä: Så stort inflytande har Tro och Solidaritet

Socialdemokraterna / Tro och Solidaritet. Montage.
  • Söndag 6 jun 2021 2021-06-06
E-post 1175

ESSÄ: Tidigare har Mattias Irwing, ordförande för föreningen Hjärta, velat spela ner föreningens inflytande i Socialdemokraterna vilket Ledarsidorna beskrivit. Nu kommer turen till sidoorganisationen Tro och Solidaritet som får stöd i att försöka marginalisera sig själva av Anders Lindberg, Aftonbladet. 

Tro och Solidaritet har ett inflytande. Ett avsevärt större inflytande än vad väljarna känner till och som de nu med Anders Lindbergs hjälp, av lätt insedda skäl, gör allt för att tona ned.

En lång historia av stort inflytande

 

Tro och Solidaritet, tidigare Broderskaparna, har en lång historia av att ha ett stort inflytande på den av Socialdemokraterna förda politiken samt den politiska utvecklingen. Broderskaparna brukade tidigare kallas för “det socialdemokratiska kristna samvete”.

Professorn i statsvetenskap, Professor Pär Erik Back, beskrev förhållandet redan i sin bok ”Det svenska partiväsendet” vilket uppmärksammades i sidoorganisationens tidning Broderskap, 9/1973:

”relationen mellan antalet förbundsmedlemmar och antalet riksdagsrepresentanter torde saknas motstycke i det svenska organisationsväsendet”.

Redan på 1970-talet hade med andra ord de kristna socialdemokraterna ett större inflytande än vad deras medlemsantal motiverade. Detta är något som har bestått och till och med växt.

Vill du läsa vidare? Bli då prenumerant.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad.Som prenumerant och premiumkund kan du ta del avpodden.

Som prenumerant får du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel

  • Tro och Solidaritet lika stor representation i riksdagen
  • Tro och Solidaritet: 68-kyrkan på steroider
  • Föreningen Hjärta: Maktklustret som når ända in i regeringskansliet

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se