Ett Northvolt = Tre kärnkraftverk
Vartefter skulderna i Northvolt offentliggörs och finansieringen summeras står det klart att satsningen på Northvolt hade täckt kostnaden för byggandet av tre kärnkraftverk. Samtidigt överdriver kritikerna, som ofta varit de som kraftigast argumenterat för den “gröna omställningen”, kostnaderna för byggandet av nya kärnkraftverk. Inte sällan hävdas kostnader som ligger långt ifrån vad bland annat den faktiska slutnotan för det finska verket i Olkiluoto landade på.
Arbetet med Northvolts framtida finansiering pågår alltjämt trots konkurs i ett av bolagen samt att koncernmodern är under rekonstruktion. Ledningen jagar primärt 10 miljarder kronor från ägare, långivare och kunder för att säkra framtiden efter ett år präglat av produktionsproblem, uppsägningar, nedlagda projekt, sålda tillgångar och dotterbolaget Northvolt Expansions konkurs. En konkurs och en rekonstruktion med flera miljarder i skulder.
Bolaget fick även se sin andel i det delägda Novo Energy bli utköpt av biltillverkaren Volvo Cars efter avtalsbrott. Volvo Cars söker idag en ny samarbetspartner. Skeendet liknar det som Scania drivit fram. För ett lån till Northvolt krävde Scania Northvolts utvecklingsbolag i pant. Utvecklingsbolaget, med verksamhet i Västerås, är även en produktionsenhet där den handfull batterier avsedda för lastbilar tillverkas för hand. Scania har med andra ord köpt loss produktionsenheten för att rädda den undan en konkurs om de amerikanska rekonstruktionsförsöken misslyckas.
Historiskt stort skuldberg
Enligt tidningen NyTeknik har Northvolt sedan starten 2016 totalt dragit in 10 miljarder dollar (motsvarande 110 miljarder kronor), varav åtta miljarder dollar i aktiekapital och två miljarder dollar i lån, enligt Northvolt. Bolaget har samtidigt investerat cirka 60 miljarder i Sverige, varav nästan allt kommit från privat finansiering. Utöver privata investeringar tillkom åtminstone 88 miljarder från olika typer av offentliga aktörer – allt från statens svenska kraftbolag Vattenfall till Vinnova, AP-fonderna och Europeiska investeringsbanken, EIB.
Ett grönt obligationslån på 50 miljarder kronor från tidigare i år – med ett stort antal banker inblandade och garantier från Riksgälden på 80 procent för 15 miljarder – har däremot inte gått att låna på eller slutligen godkännas då villkoren för lånen inte uppnåtts av Northvolt efter att lånet beviljats. Enligt Dagens Industri och Breakit uppgår den totala summan av lån och extern finansiering av olika slag till 215 miljarder kronor.
Konkursbouppteckningen visar att skulderna i dotterbolaget Northvolt Expansions konkurs i oktober uppgick till 6,9 miljarder kronor – varav 5,7 miljarder till leverantörer.
Det Stockholmsbaserade Northvolt kommunicerade å sin sida i sin process att de hade mer än 5,8 miljarder dollar, i skuld enligt handlingarna som lämnats in Konkursdomstolen i Södra Texas, USA. Beloppet motsvarar 63 miljarder kronor. Företaget sa i ett pressmeddelande att det skulle fortsätta att arbeta, leverera till kunder och betala nyckelleverantörer under sin omstrukturering enligt kapitel 11 i den amerikanska konkurslagstiftningen.
Relaterat: Så fäller krisen i Northvolt den tyska regeringen
Ett Northvolt lika mycket som tre kärnkraftverk
Med det skuldberg som växt fram och summeras så uppgår det totala beloppet närmare 300 miljarder kronor. Som jämförelse kan de senaste kärnkraftverken i Finland respektive Frankrike användas. En annan jämförelse är kostnaderna för Sveriges försvarsmakt. Försvarsutgifterna i år efter Nato-inträdet är cirka 125.5 miljarder kronor, vilket motsvarar cirka 2,2 procent av Sveriges BNP.
Kostnaden för Northvolt hade med andra ord räckt för att täcka två och ett halvt års drift av all verksamhet som krävs för försvaret av Sverige.
Jämförs kostnaden för Northvolt med den för ny framtida kärnkraft kan primärt det finska nyproducerade kärnkraftverket användas som jämförelse. Inräknat merkostnaden kommer Olkiluoto 3 att kosta 5 miljarder euro, runt 60 miljarder kronor enligt de officiella siffrorna. Elbranschen räknar med dessa som grund att framtida kärnkraftverk på 1 600- 2 000 MW kommer att kosta något motsvarande, det vill säga i spannet mellan 4-6 miljarder euro eller 45-70 miljarder kronor.
Den finska siffran är dock högre menar de med insyn i förhandlingarna. Finland betalade den franska leverantören c.a 85 miljarder kronor efter förhandlingar och den franska leverantören fakuterade runt 110 miljarder kronor för de franska anläggningarna. Det är med andra ord inte fel att sätta ett pris i spannet mellan 80 och 110 miljarder kronor för ett nytt kärnkraftverk.
Relaterat: “Dress the bride” – Så haussades värdet på Northvolt och Stegra
De kärnkraftverk som köpts av UAE från Sydkorea anges kosta c.a 60 miljarder kronor styck men kostnaden baseras dels på en annan dollarkurs, dels är den inte justerad för inflation samt att det inte kan uteslutas att Sydkorea subventionerat kostnaden för att kunna utveckla världens första typgodkända kärnkraftverk.
DN Ledarredaktions chefredaktör Amanda Sokolnicki menar å sin sida att kärnkraft är förknippat med för stora ekonomiska risker. Att till exempel de nya kärnkraftverken i Storbritannien riskerar att kosta 300 miljarder kronor per styck. Eller ganska exakt den summa som hela det nu havererade Northvoltprojektet förbrukat och som närmar sig en punkt där det inte går att rädda längre.
Även om det finns en betydande risk i de ekonomiska sammanställningarna om vissa överlapp i Northvolts skulder och förbrukade kapital samt att delar av övriga, den fortfarande levande delen av koncernens skulder kan ha förts över på konkursboet så är beloppet anmärkningsvärt stort.
Minst ett kärnkraftverk med Sokolinckis sätt att räkna. Väljs färdiga lösningar som mer liknar de svenska förutsättningarna som den fransk-finska går det att få ut upp till tre kärnkraftverk istället för ett Northvolt.
Belöningen: IVA:s guldmedalj ur kungens hand
Allt skapat av en ägarkrets som nu förbereder sig för att tillverka grönt aluminium i Finland. Med erfarenheterna i Northvolt och Stegra (tidigare H2 Green Steel) som grund. En av grundarna, Northvolts tidigare VD Peter Carlsson, erhöll av HMK Carl XVI Gustav Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins guldmedalj 2022 med motiveringen
Civilekonomen Peter Carlsson tilldelas IVAs Guldmedalj för sitt framstående entreprenörskap, ledarskap och innovativa förmåga att driva och utveckla nydanande megaprojekt med batteritillverkning för samhällets omställning till fossilfri energiförsörjning.
Peter Carlsson kunde tidigare sälja av delar av sitt aktieinnehav i Northvolt. Enligt Dagens industri och Aftonbladet rör det sig om uppemot 200 miljoner kronor i försäljningar av aktier mellan åren 2019 och 2022. Peter Carlsson vitsordade själv försäljningen men menade att det inte rörde sig om 200 miljoner.
I ett gemensamt uttalande från Northvolts medgrundare Vargas, med Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz hyllades Peter Carlsson efter att han slutat sitt uppdrag som VD och bolaget anmälts till den amerikanska konkursdomstolen:
”En extraordinär ledare med dynamisk personlighet”
Relaterat: Det gröna pyramidspelet