Finansmarknaderna välkomnar valet av Trumps finansminister
Vartefter USA:s nyvalde president formar sin administration provocerar detta fram olika former av reaktioner. Förväntningarna på den tillträdande finansministern är höga och reaktionerna från Wall Street och den amerikanska finansmarknaden var genomgående positiva när namnet lanserades. Ett namn med en ekonomisk agenda och reformsyn som inte ligger långt ifrån Argentinas president. Men med ett nätverk som inte tilltalar alla.
USA:s ny- och omvalde president Donad J Trump börjar nu forma sitt kabinett. En av de utnämningar som dröjt, men som en hel värld väntat på är utnämningen till finansministerposten, Secretary of the Treasury. Finansministern förutsätts dela Trumps syn på finanspolitik samt inte minst driva igenom hans vallöften. Till dessa hör handelshinder, eller tariffer mot kinesisk och europeisk konkurrens samt att knyta Federal Reserve, den amerikanska centralbanken närmare Vita huset för att få en bättre kontroll över penningpolitiken.
Donald Trump har gått till val med ett löfte om att införa tullar mot Europa på 10-20 procent. Enligt Sveriges handelsminister Benjamin Dousa (M) förbereder sig regeringen på flera scenarier.
– Det värsta scenariot är ju att det blir ett storskaligt handelskrig som får WTO i gungning. Då kan det få dramatiska effekter på svenskt och europeisk BNP, säger Benjamin Dousa.
Enligt Kommerskollegium kan svensk export till USA att minska med 16 procent om Trump gör verklighet av sitt vallöfte om tullar. Benjamin Dousa säger i Ekots lördagsintervju att frågan om motåtgärder är ”för tidigt väckt” och att eventuella svar på nya amerikanska tullar måste koordineras inom EU. I veckan möttes de europeiska handelsministrarna i Bryssel.
Potentiellt giftig finansiell cocktail
Trumps indikation om en politisk styrning av penningpolitiken skulle det kunna innebära att genom politisk intervention gå att hålla räntorna på en låg nivå för att hålla den inhemska konsumtionen uppe trots att de aviserade handelshindren skulle leda till ett högre inflationstryck och därmed behöva mötas med höga räntor.
Till delar liknar Trumps föreslagna penningpolitik den som förts av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Vilket ledde till den turkiska ekonomins kollaps. Turkiet har idag en officiell inflation om c.a 40 procent. Den reella är dock högre, 98,5 procent och framräknad av John Hopkins University.
Under försommaren satte den turkiska riksbanken räntan till 50 procent. Vid novembermötet behölls statslåneräntan på denna nivå vilket utmålats som en stor framgång eftersom den inte höjdes ytterligare. Turkiet har nu haft statslåneräntan på 50 procent i åtta månader. En historisk lång tid och en historisk hög nivå.
Som kandidat till finansministerposten kommunicerade Trump under fredagen finansmannen Scott Bessent.
Bessent är en av den internationella finansmarknadens mest framgångsrika hedgefond-förvaltare och en av finansmannen George Soros finansiärer och samarbetspartners. Bessent har säkrat många av Soros investeringar och spekulationer genom åren. En hedgefonds målsättning är att tjäna pengar såväl vid börsuppgångar som börsnedgångar. George Soros brukar anklagas för att genom aggressiva spekulationer genom hedgefonder bidragit till flera valutors genomklappningar.
Bessent är även öppet homosexuell och blir en av de första öppet homosexuella ministrarna i en amerikansk regering vilket ogillas av den republikanska kristna högern. Utnämningen av Besset kommer inte att passera obemärkt. Wall Street välkomnar Donald Trumps nominering av Scott Bessent till rollen som USA:s finansminister enligt Bloomberg News.
Besset beskrivs bland annat som en ”budgethök” som prioriterar att minska statens utgifter. JP Morgans förvaltare Priya Misra betonar att Bessent förespråkar gradvisa tulljusteringar, vilket antyder att han vill undvika kraftiga marknadsreaktioner som kan sätta käppar i hjulet för administrationen. Men det går inte att utesluta att USA:s statsförvaltning går in i samma process som Argentinas president Xavier Millei låter genomföra i ett högre tempo.
Sett till hur den argentinska finansmarknaden utvecklas är det just den utvecklingen som George Soros och Scott Bessent strävar efter.
Ett nätverk som väcker känslor
Men helt oproblematiskt är utnämningen inte för det svenska parti som stått närmast Donald Trump. För även om Sverigedemokraterna inte ville ta ställning för någon kandidat så inspireras partiet av både ledarskap, kampanjmetoder som politiska förslag vilket Göran Eriksson, SvD, belyser.
Dock bör den nye amerikanske finansministerns närhet till George Soros riskera att dämpa den sverigedemokratiska entusiasmen något.
Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder gick på ett möte i utrikesutskottet 2019 till attack mot finansmannen Soros och hävdade att Soros ”drar i trådarna” i europeisk politik. Forskaren Henrik Bachner sade då till Expo att Björn Söder bidrar till att legitimera den antisemitiska mytbildningen kring Soros.
När Viktor Orbáns talesperson Zoltán Kovács besökte utrikesutskottet den 26 mars 2019 menade Söder i ett resonemang att
”Vad beträffar George Soros så anser jag att han är en av de farligaste män [sic] för tillfället. Den påverkan han har på politiska grupperingar och partier i Europa är skrämmande. [..] De senaste diskussionerna inom EPP-gruppen visade klart och tydligt att han är den som drar i trådarna. Det skrämmer verkligen mig.”
Sverigedemokraterna är dock inte ensamma om att vara tveksamma till George Soros och det nätverk, inklusive den tillträdande amerikanske finansministern som, etablerar sig i Vita huset.
Soros stiftelse Open Society Foundations, som verkar för mänskliga rättigheter har av Ungerns premiärminister Viktor Orban pekats ut som konspiratörer som vill ”ruinera Ungern” med invandring och liberala värden.