Identitetspolitik i fokus när Socialdemokraterna går till val i Svenska kyrkan
Helgens valupptakt för socialdemokraterna i valet till Svenska kyrkan bjöd på en överraskning men gav samtidigt tydliga ledtrådar till hur valrörelsen kommer te sig. Det ger även en tydlig indikation på vilka som kommer vara centrala aktörer vid nästa års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige.
Under helgen genomförde Socialdemokraterna sin valupptakt inför höstens kyrkoval via videokonferens. Ett landsomfattande möte med 1 100 deltagare och som gruppledaren i Kyrkomötet och Socialdemokraterna för Tro och Solidaritets vice ordförande Jesper Eneroth beskrev som en succé.
Överväldigad över gårdagens kandidatkonferens. Över 1100 inloggade på zoom. Många deltagare hade dessutom samlats i…
Publicerat av Jesper Eneroth Söndag 9 maj 2021
Även om valsedlarna för de olika nomineringsgrupperna, i valet till Svenska kyrkan ställer de olika partierna upp med nomineringsgrupper istället, är beslutade så blir de offentliga först den 15 juni. Detta för att de olika nomineringsgrupperna skall kunna genomföra slutliga justeringar.
Den socialdemokratiska nomineringsgruppen till kyrkomötet kommer toppas av Jesper Eneroth, vilket han själv tidigare offentliggjort och som sannolikt även blir utsedd till valledare. Eneroth var valledare vid valet till Svenska kyrkan 2017. Jesper Eneroth är son till infrastrukturminister Tomas Eneroth, S.
Läs mer: Så leder “Knazbollah” socialdemokraternas val till Svenska kyrkan
Med Kommunals Tobias Baudins deltagande, han var med på valupptakten i egenskap av ordförande för Kommunal enligt uppgift från Kommunals presstjänst bör det stå klart att Kommunal även detta val kommer att bistå Socialdemokraterna med stöd i valrörelsen. Kommunal är Sveriges största fackförbund och är ett av de tre fackförbund som organiserar anställda i Svenska kyrkan.
Kommunals valorganisation, som skett främst via telefon där de uppmanat folk att gå att rösta, är omvittnat helt avgörande för socialdemokraterna i de senaste valen. Det är inte uteslutet att det var Kommunal som lyckades knäcka Sverigedemokraternas stigande trend i opinionen vid det senaste riksdagsvalet 2018. Det val där abortfrågan, som är en stor fråga för framför allt Kommunals medlemmar, kom i fokus.
Valledare för Kommunals valorganisation brukar vara samma person som sedan blir valledare i det efterkommande riksdagsvalet. Ofta är det en erfaren partifunktionär som blir utsedd. I valet till Svenska kyrkan 2017 och det senare riksdagsvalet 2018 utsågs Katarina Berggren till Kommunals valldedare. Berggren kom närmast från rollen som biträdande partisekreterare för Socialdemokraterna. Innan dess har Katarina Berggren en mångårig bakgrund från kommunpolitiken. Hon har bland annat varit kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun i 11 år. Vem som axlar rollen som valledare detta val för Kommunal är för närvarande okänt.
En identitetspolitisk slagsida med ifrågasatt samarbete
Ett namn som möjligen överraskade, men ändå inte, vid det som är känt av deltagarna vid årets valupptakt var Margot Wallström, tidigare utrikesminister. Wallström har rört sig i det religiösa klustret tidigare och det går inte att utesluta att hon själv är kandidat till valet till Kyrkomötet för att få en roll inom Svenska kyrkans internationella arbete. Wallström har tidigare givit ut en antologi, Håller Europa, om bland annat religionsdialog.
Håller Europa gavs ut tillsammans med bland annat professor Mattias Gardell, Sveriges Muslimska Råd och studieförbundet Ibn Rushd tidigare ordförande Helena Benaouda, ärkebiskop emeritus Anders Wejryd samt en av det numera upplösta Sveriges Unga Muslimers, SUM, tidigare ordörande Yasin Ahmed. Ahmed efterträdde Mehmet Kaplan som ordförande för SUM när den senare avgick 2002.
Yasin Ahmed var tidigare verksamhetsutvecklare för projektet Fredsagenter som initierades av studieförbundet Ibn Rushd och studieförbundet Sensus. Sensus är det studieförbund där bland annat Svenska kyrkan är en av huvudmännen. Bägge studieförbunden är föremål för förundersökning efter TV4:s avslöjande om oegentligheter om nyttjandet av statsbidrag avsedda för folkbildning på Järvafältet i Stockholm.
Antologin gavs ut av Seglora Smedja, en organisation som Ledarsidorna redogjort för i en tidigare artikel.
Läs mer: Seglora smedja – Socialdemokraternas verktyg för kontroll av Svenska kyrkan
Wallströms närvaro, och eventuella kandidatur, passar med hennes profil därmed in i Svenska kyrkans utveckling med ett allt tätare samarbete med bland annat Muslimska brödraskapet. Svenska kyrkan inledde 2020 ett samarbete med Muslim Aid och Islamic Relief, Brödraskapets två biståndsorganisationer, inom ramen för ärkebiskop Antje Jackelén och Svenska kyrkans projekt ”En värld av grannar”.
Läs mer: Svenska kyrkan inleder samarbete med Muslimska brödraskapet
Helena Benaouda tillhör även Stockholms moské som av Islamiska Förbundets i Sverige tidigare talesperson Mahmoud Aldebe namnges tillsammans med Ibn Rushd som varandes Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer i Sverige. Detta avslöjande redogjordes för i en artikel på Bulletin under gårdagen.
Alla är dock inte lika förtjusta i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet intima samarbete med Muslimska brödraskapet. Den tidigare partiordföranden Göran Persson samt S-kvinnors tidigare ordförande och förre riksdagsledamoten Nalin Pekgul är två av de som uppmanat partiledningen att se över organisationen vilket bland annat Widar Andersson på Folkbladet uppmärksammat.
Jag är troende muslim och socialdemokrat. Mitt hjärta går sönder av att se människor i mitt eget parti stödja muslimsk högerextremism. Nu måste @socialdemokrat klippa bandet till Tro & Solidaritet. https://t.co/1rduCCQYWZ
— Nalin Pekgul (@NPekgul) May 8, 2021
;
Valet till Svenska kyrkan kommer med stor sannolikhet präglas av det som ser ut att bli de främsta företrädarnas politiska profiler samt tjäna som en generalrepetition för såväl Socialdemokraterna som Kommunals valorganisationer. Budskap kommer att testas på samma sätt som kampanjmetoder kommer att prövas i praktiken inför riksdagsvalet 2022.