Jag önskar att jag kunde kalla mig socialdemokrat

Johan Westerholm, illustration Lars Vilks/Socialdemokraterna logo.
  • Fredag 31 dec 2021 2021-12-31
E-post

Nyår. Nytt år. Valår. Vart skall en traditionell socialdemokrat vända sig? Jag önskar att jag kunde kalla mig socialdemokrat. Men det är helt omöjligt för mig att rösta på partiet i valet till riksdagen idag. Den stora frågan för mig är om Magdalena Andersson lyckas vända partiet i tid tills dess. Och om hon vill.

Nyårskrönikor ska vara hoppingivande. Och kanske är det extra viktigt inför 2022, det valår som många har längtat efter. Att det blir någon form av ordning i den svenska demokratin efter åtta år av oordning.

Det är ingen hemlighet att jag har mina politiska rötter i det som kallas för funktionssocialism, den form av socialdemokrati som formulerades av Nils Karleby på 1920-talet. För hundra år sedan formulerade han sig i den handbok som Per Albin Hansson och Tage Erlander använde sig av för att bygga det svenska folkhemmet. En manual i socialt ansvarstagande i samspel med kapitalet. Inte i ett motståndsförhållande utan i ett samspel. Det var det samspelet som byggde svensk basindustri stark och kunde föra Sverige fram till att vara en ledande innovationsnation.

Jag är, med dagens uttryck, Karlebyist. Jag önskar någonstans att jag även kunde kalla mig socialdemokrat men det klarar jag inte av. Inte fullt ut. För mig personligen så vet jag redan att jag kommer rösta på Socialdemokraterna till kommunalvalet i Norrtälje kommun samt i Region Stockholm. Men sedan är det sämre ställt.

En mandatperiod av vanstyre

 

Det jag sett de senaste mandatperioden i region och kommun saknar motstycke i form av vanstyre. Det räcker att säga ”Nya Karolinska” så är det motiv nog att fundera något om hur en Alliansanhängare fungerar i huvudet i allmänhet och hur man som moderat kan se medborgarna i ögonen och påstå att man satt deras intresse främst. Det är för mig en gåta hur framför allt moderaterna i Stockholm kan ha några sympatisörer kvar med tanke på hur Nya Karolinska har utvecklats under deras ledning. En ledning som präglas av empatiöshet och slapphet vågar jag påstå.

Samma sak med ledningen i Norrtälje kommun där nedskärningarna i socialtjänsten på förebyggande åtgärder framkallar inte bara onödigt mänskligt lidande utan bygger in okontrollerbara kostnadsmassor inför framtiden. Moderaternas syn på samhällsekonomi, som någon form av företagsorienterad kvartalsekonomi, är direkt skadlig.

Flankerad av Centerpartiets Per Lodenius som i rollen som riksdagsledamot och ledamot i KU släppte igenom ytterligare möjligheter för statsfinaniserad korruption när han lade sig platt tillsammans med Liberalernas Krister Nylander inför Socialdemokraternas Lawen Redar och och utbildningsminister Anna Ekström. Den när de tillsammans med regeringsunderlaget avslog  det enda initiativ som kom under mandatperioden för att hindra fortsatt miljardrullning till Folkbildningsrådet utan kontroll.

Relaterat: Så försenas regelverket som skall förhindra korruption inom folkbildningen

Vare sig Nylander eller Lodenius skall någonsin förledas att tro att jag förlåtit dem. Eller komma förlåta dem. Sveket mot skattebetalarna kunde inte bli större än i den stunden. Att de bröstar sig idag och försöker släta över gills inte som ursäkt. Det enda jag vill se är att dessa två herrar lämnar politiken för gott efter sveket.

Att höra Lodenius, eller någon annan centerpartist för den delen, säga att de jobbar hårt för medborgarna borde framkalla kväljningskänslor hos varje normalbegåvad väljare. Samma sak gäller naturligtvis för Liberalerna i allmänhet och Nylander i synnerhet.

Att jag kanske upplevs hård i mitt omdöme baseras på nu tio års granskning av offentlig finansiering med allmänna medel till civilsamhället i allmänhet och Folkbildningsrådet i synnerhet. Lodenius och Nylander är med sitt beslut medskyldiga till miljardrullning till radikaliserande och radikala element som från tid till annan visat sig vara hot mot rikets säkerhet. Jag har under tio år nu sett tillräckligt. Min gräns är nådd.

Det enda säkra för väljarna nu är att ge dessa två respass från politiken för gott så de aldrig mer kan påverka. Oavsett vilken nivå de kandiderar till i framtiden.

Socialdemokraterna – Sorgebarnet

 

Men sedan har vi mitt sorgebarn. Socialdemokraternas ledning. En ledning som jag inte har något förtroende för i för mig mina viktigaste frågor. Yttrandefrihet, tryckfrihet, den institutionaliserade korruptionen som finns i regeringskansli och allt fler myndigheter samt inte minst förhållandet till den i grunden fascistiska ideologi som går under benämningen islamism. En fascism som gömmer sig bakom att kalla sig en religion och som effektivt, så här länge, kunnat anklaga alla granskare och kritiker för islamofober. 

Ivrigt understödda av Svenska kyrkan och inte minst ledningen för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Den etablering som det fascistiska Muslimska brödraskapet lyckats med i svensk politik, statsförvaltning och civilsamhälle saknar internationellt motstycke är min slutsats när jag nu inom några månader kommer ha slutfört arbetet med uppföljaren till ”Islamismen i Sverige”. En etablering som möjliggjordes i ett möte i Gaza 1965 mellan dess företrädare och en senare högt uppsatt och respekterad svensk politiker. 

Även om Socialdemokraterna i någon liten mån börjat rensa i leden var Brödraskapets etablering i Europa helt beroende av de svenska socialdemokraterna som dörröppnare och möjliggörare tillsammans med Svenska kyrkan, den kristna fredsrörelsen och delar av Missionsförbundet. Tro och Solidaritets inflytande är större än vad politiska journalister förstår och sidoorganisationen avsevärt mer antisemitisk och rasistiskt än tidigare känt.  Men mer om detta i boken, där arbetsnamnet är “Ur Askan” som är planerad till mitten av april.

Det som vidare gör det helt omöjligt för mig att rösta på Socialdemokraterna i valet 2022 är regeringens syn på medborgerliga friheter.

Ånyo lägger regeringen, genom justitieminister Morgan Johansson ett förslag till grundlagsändring som kommer förbjuda publik tillgång till rättsdatabaserna. De databaser där rättsliga beslut publiceras. En inskränkning i medborgares universella rätt att hålla sig informerade om statens rättsligt bindande beslut. Vi talar i klartext om domar mot bland annat våldtäktsmän, mördare och narkotikahandlare samt inte minst livsstilskriminella. Detta ingrepp i journalistikens förutsättningar och inte minst medborgarnas rättigheter för tankarna till Victor Orbans styre samt naturligtvis kan paralleller med såväl Turkiet, Kina samt Ryssland dras.

Relaterat: Grundlagsändringen – Den sminkade grisen

Nu har i varje fall en annars färg- och tandlös opposition lagt en motion om att dra tillbaka propositionen men ännu har inte en majoritet i Konstitutionsutskottet, KU, bekänt färg.

Ett bidragsindustriellt komplex på steroider

 

Sedan har vi hela det bidrags- och biståndsindustriella komplexet som jag granskat och försökt komma djupare i. För varje sten jag vänt på, eller efter mycket motstånd från myndigheter och regering till slut lyckats vända på har jag inte bara funnit omfattande korruption ytan även misskötsel med statliga bidrag, rena jävssituationer och maktmissbruk. Påfallande ofta är det företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet som har haft inte bara ett finger med i spelet utan i vissa fall hoppat ner med hela kroppen i ett badkar fullt med sylt.

Jag finner det nästan osannolikt att Magdalena Andersson på så pass kort tid som hon har kvar till valet kommer kunna att ens påbörja ett upprensningsarbete. I vissa fall, när det gäller korruptionen i ABF, så har hon till och med utsett en tidigare ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, för organisationen till minister. Den korruption som kunnat avslöjas de senaste åren, ända sedan kursgården Brunnsvik gick i konkurs, är en effekt av hans ledarskap. Idag är Thorwaldsson näringsminister med ansvar för bland annat Tillväxtverket och stödet till företagen under Corona-krisen.

Även Sida är ett sorgebarn med djupa rötter. Under Carin Jämtins ledning, samt naturligtvis under den period miljöpartiet haft ansvar för biståndsdepartementet har posterna för  demokrati- samt klimatbiståndet ökat markant. Riksrevisionen har riktat förödande kritik mot den politiska ledningen och regeringen har varit historiskt passiv inför de internationella varningssignaler som internationella revisioner kunnat uppdaga. Korruptionen inom dessa biståndsprojekt är avsevärt mer omfattande än annat, mer traditionellt humanitärt bistånd.

Relaterat: Riksrevisionen granskar en korrupt kultur

Hela denna passivitet är möjlig med den politisering som skett av Utrikesdepartementet i form av ”Dirty Dozen”. Maktkorruptionen på UD är idag i det närmaste total rapporterar flertalet uppgiftslämnare inom regeringskansliet. En maktkorruption som kan spåras direkt till Sveavägen 68.

Inte heller den kulturen av maktkorruption kommer Andersson kunna bryta i en handvändning. En korruption som dessutom kan spåras långt tillbaka i tiden.

Jag önskar att jag kunde kalla mig socialdemokrat

 

Kort sagt, jag önskar verkligen Magdalena Andersson lycka till nu. Det lilla jag lärt känna henne visade då att hon har rätt ledarskapsegenskaper för uppdraget. Sannolikt den ende bland de åtta partiledarna som har rätt egenskaper för uppdraget som statsminister. Men.

Lika mycket som jag skulle önska att jag kunde även rösta i riksdagsvalet på Socialdemokraterna, lika mycket kommer det i sådana fall bli en röst mot allt det jag står för. Ett stöd till henne som statsminister, även om det skulle vara det bästa alternativet på andra områden, är även ett röst för allt jag vill vädra ut ur såväl parti, parlament som regering.

Kulturer och beteenden som skadar Sverige varje dag. Som dränerar oss på våra gemensamma resurser och som ytterst hotar demokratin.

Men som det ser ut nu kommer det vara omöjligt att rösta på Magdalena Andersson som statsmininister trots att jag betecknar mig som en rätt grå och klassiskt socialdemokrat som i övrigt ligger närmast hennes syn på samhället och trots att jag vet att jag kommer rösta på partiet till kommun- och regionfullmäktige.

Vad det sedan blir mitt val i riksdagsvalet är fortfarande en öppen fråga men att det skulle bli en stödröst på Liberalerna, som jag ibland röstat på tidigare, begriper nog de själva att det är helt uteslutet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se