Namn och nytt på UD

Maria Malmer Stenegard / Benjamin Dousa. Foto: Pressbild Regeringskansliet. Montage.
  • Onsdag 11 sep 2024 2024-09-11
E-post

Förhandsspekulationerna om vem som skulle efterträda den avgångne utrikesministern slog in när statsministern presenterade sin reformerade regering om vem som skulle efterträda den avgångne utrikesministern. Men en utnämning överraskar, den nye biståndsministern. En rimlig sammantagen analys bör ändå bli att pressen på statsministern ökat att på allvar göra upp med korruptionen och maktmissbruket på ett av regeringens viktigaste departement genom att själv öka kontrollen över det.

Förhandsspekulationerna om vem som skulle efterträda den avgångne utrikesministern Tobias Billström (M) slog in när statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsombildning offentliggjordes. Samtidigt står det klart att utrikesdepartementet inordnas tydligare under statsrådsberedningen, en reform som sannolikt kommer möta ett motstånd från tjänstemännen på UD.

Både EU-ministern och Ulf Kristerssons inrättade tjänst som nationell säkerhetsrådgivare sitter redan hos statsministern på statsrådsberedningen – och Natosamarbetet kommer främst att skötas från försvarsdepartementet. Mycket av den avgörande utrikespolitiken ligger därmed för närvarande inte på den nyutnämnde utrikesministern Maria Malmer Stenergards bord.

Malmer Stenergard har suttit i riksdagen sedan 2014 och valdes in i Moderaternas partistyrelse 2021. Före valet 2022 hade hon rollen som migrationspolitisk talesperson. Efter valet 2022 fick hon dposten som migrationsminister. Därmed har hon de senaste två åren jobbat med att genomföra Tidöavtalets migrationspolitik. 

Malmer Stenergard öppnade hösten 2023 för att invandrare som hyllade terrorgrupper som Hamas ska kunna utvisas.

Politiskt sett är den nye utrikesminisern en ”hard-liner” som sedan 2021 har en inofficiell position som ”kronprinsessa” inom Moderaterna den dag som Kristersson antingen avgår själv eller blir avsatt. Till skillnad från övriga riksdagspartier har moderaterna ett avsevärt mycket kortare tålamod med partiledare som inte håller måttet. Bo Lundgren (M) och Anna Kinberg Batra (M) är två exempel i modern tid. 

Kristersson själv var i allra högsta grad var delaktig som passivt aktiv åskådare när MUF-falangen gjorde processen kort med Batra och medveten om kraven på leverans. Men utnämningen skall ses som en helhet om den skall bli begriplig. 

Starkt stöd för Forsells reformagenda

Inom Moderaternas riksdagsgrupp har det funnit ett starkt stöd för den tidigare biståndsministern Johan Forsells (M) och hans statssekreterare Diana Janses (M) arbete med att strama upp det svenska utvecklingsbiståndet. Där riksdagsgruppen velat gå hårdare fram än Billström som hållit emot.

Ett arbete som mött hårt motstånd från inte bara civilsamhällesorganisationerna och biståndsmyndigheten Sidas personal utan även från flertalet socialdemokratiskt opolitiska tjänstemän. Tjänstemän som snabbt lärde sig Tobias Billström svagheter och visste hur de kunde få honom att istället försvara Margot Wallströms (S)  Annika Söders (S) kontroll över departementet. Billström kom att direkt börja tillämpa hans företrädares personalpolitik vilket bidrog till att permanenta stora delar av den korruption som präglar verksamheten.

Tjänstmän som byggt upp bland annat dialoginstitutet i Alexandria / Amman och generalkonsulatet i Jerusalem samt flertalet biståndsambassader i Afrika och Sydamerika. Ambassader, konuslat och utlandsmyndigheter som över tid präglats av omfattande korruption och inte minst fungerat som stödfunktioner åt organisationer som Hamas och det Muslimska brödraskapet.

Det Malmer Stenegard saknar är utrikespolitisk kompetens och egna nätverk utanför EU-kretsen men det kompenseras med valet av kabinettssekreterare. Regeringen utsåg diplomaten Dag Hartelius till ny kabinettssekreterare under gårdagen, en utnämning som styrker bilden avv att Ulf Kristersson kopplar ett hårdare grepp om Utrikesdepartementet. 

Hartelius är som diplomat inriktad på Östeuropa, har varit ambassadör i Ungern samt inte minst generaldirektör för FRA. En värdefull och i allra högsta grad adekvat profil. Men inte minst kommer han närmast från den Nationelle säkerhetssamordnaren Henrik Landerholm (M) kansli. Det finns ingen inom Moderaterna som statsministern har en så hög tilltro till som Landerholm, som Kristersson helst hade velat se som minister. Hartelius handplockades av Landerholm som nu lämnar honom vidare till Kristersson med de varmaste rekommendationer. 

Detta innebär att Malmer Stenegard både har ett starkt mandat men samtidigt en form av överrock men en direkt kanal till statsministerns närmaste vän och förtrogne som inget annat statsråd har.

Motvikt med handlingskraft?

Duon Malmer Stenegard – Hartelius kommer därmed bilda en tillräckligt stark motvikt och utmanare mot de socialdemokratiskt opolitiska tjänstemän som kommer försvara Pierre Schoris inrikting av den svenska utrikespolitiken.

Om Malmer Stenegard mycket tydliga inställning till Hamas, som hon givit uttryck för i egenskap av migrationsminister så kommer den svenska Mellanösternpolitiken i allmänhet och biståndspolitiken i synnerhet stöpas om i grunden. Då är den stora frågan egentligen om hur mycket som blir kvar av generalkonsulatet i Jerusalem och dialoginstitutet i Amman samt naturligtis vad som händer med de tjänstemän som i olika roller och i olika skeenden byggt upp dessa ideologiskt renläriga och i praktisk handling Hamas-allierade myndigheter.

Var rättschefen Ellinor Hammarskjöld, ambassadörerna Charlotta Sparre, Ann Måwe, Helena Rietz eller kanslirådet Peter Weiderud samt Tomas Brundin m.fl till slut hamnar är en senare fråga. Som alla bidragit till de verksamheter som utgjort och utgör funktioner som bidragit till Hamas långsiktiga ideologiska och finansiella kapacitetsuppbyggnad. 

Oskrivet blad med fallgropar och möjligheter

Vad avser utnämningen av Benjamin Dousa (M) till biståndsminister är bilden inte lika entydig. Reaktionerna från UD är blandade, mest beroende på att många tjänstemän inte ens visste vem han var innan gårdagens besked. Om Malmer Stenegard har hål att fylla i sin utrikespolitiska kompetens så är det ingenting mot det oskrivna blad som Dousa representerar. 

Om utnämningen skall vara lyckosam är det en förutsättning att Dousa behåller Diana Janse (M) som statssekreterare samt Gunnilla Carlsson (M) som ordförande för biståndsmyndigheten Sida.

Det finns en rädsla, eller möjlighet för de opolitiska socialdemokratiska tjänstemännen beroende på perspektiv att i likhet med Billström kan reglera Dousas vardag på ett sådant sätt att han blir en parentes eller fotnot i historien om regeringen Kristerssons tid vid makten. 

Att Dousa, 31 år gammal, inte är torr nog bakom öronen för att ens hitta till sitt eget tjänsterum utan eskort att ta sig an tjänstemannamotståndet på UD. Men det finns även de som menar att Dousa utnämndes just för sin kunskap om socialdemokraterna.

Som tidigare ordförande för moderaterrnas ungdomsförbund MUF menar flera att han vet exakt vad han har emot sig och att han, vilket är den moderata riksdagsgruppens krav på statsministern, ökar reformtempot ytterligare och bygger vidare på den avgående biståndsministern Johan Forsells reformer. Om det blir det senare som blir fallet kommer även tjänstemän som Helene Eduards och Ann-Sofie Nilsson få all anledning att fundera på hur ofta de framgent skall ha kontakt med sina tidigare chefer Annika Söder (S) och Carin Jämtin (S). 

Även om det är på fritiden.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se