Röran i Northvolt går in på nästa varv
Under gårdagen beviljades det svenska företaget Northvolt konkursskydd vid den amerikanska konkursdomstolen för södra Texas, USA. Samtidigt kallar bolagets styrelse till en tidigare okänd extra bolagsstämma som präglats av stor sekretess. Bolaget har idag tvingats till att skriva ner sina tillgångar och har ett negativt aktiekapital i mångmiljardklassen.
Under gårdagen genomfördes dag två av rättegångsförhandlingarna vid konkursdomstolen för södra Texas i Dallas, USA, som skulle behandla det svenska batteriföretaget Northvolt konkursskydd. Ett bolag kan, enlig den amerikanska konkurslagstiftningen, beviljas ett tidsbegränsat konkursskydd under rekonstruktionsfasen. En fas som kan sträcka flera år i vissa fall.
”Det var inget oväntat, den gick igenom”, bekräftar bolagets presskontakt Erik Zsiga till Di.
Skälet till att bolaget valde att skicka in en ansökan till en amerikansk domstol var att en rekonstruktion i Sverige sannolikt inte skulle godkännas eftersom det kräver att bolaget är livskraftigt. Northvolt bedömdes inte ens av sig själva vara livskraftigt.
Northvolt uppgav då att de under konkursskyddet kommer genomföra en rekonstruktion av bolagets skulder och ”anpassa verksamheten till nuvarande kundbehov och säkra en hållbar grund för fortsatt drift”.
”Nu fortsätter vi att fokusera på att få in ny finansiering och skala upp produktionen. Olika undantag som tidigare var tillfälliga, har nu blivit permanenta. Det är klart att det gör det enklare att fortsätta vägen framåt. Det ger oss större stabilitet”, fortsätter Zsiga.
Under ett amerikanskt konkursskydd och rekonstruktion kan den tidigare ledningen, som varit upphov eller ansvariga för situationen, vara fortsatt verksam. Det innebär bland annat att Northvolts tidigare VD Peter Carlsson sitter kvar som senior rådgivare till bolagsledningen.
Ledarsidorna följde förhandlingarna där ombuden framhöll komplexiteten med flera bolag i olika stater involverade samt de även enligt amerikanska mått mätt komplexa fordringarna. Trots detta har förhandlingarna mellan bolaget och ombuden samt mellan ombuden sinsemellan präglats av god ton framhöll ett av ombuden vid förhandlingen. Bland annat anslogs ytterligare 350 000 USD till posten för ytterligare utredningar för att få ett bättre grepp om sakläget.
Inledningsvis skall rekonstruktionen få 90 dagar på sig men förlängning av tidsutdräkten, som brukar krävas och beviljas, är inte ovanlig.
“Hemlig” bolagsstämma avslöjad
Men det finns tvivel om detta räcker. Det hindrar inte fordringsägare från att begära batteribolaget i konkurs på hemmaplan, enligt professor Marie Karlsson Tuula.
”Jag kan inte tänka mig att en domstol skulle neka en konkurs”, säger hon.
Karlsson Tuula doktorerade i Rekonstruktion av företag inom insolvenslagstiftningens ramar och har utöver sin forskning varit verksam som adjungerad domare i Hovrätten för Västra Sverige 2008–2009.
Samtidigt avslöjade tidningen Affärsvärlden att Northvolt kallat till en extra bolagsstämma den åttonde januari som bolaget försökt undvika publicitet om. Under förra veckan kontaktade Northvolt sina ägare med en kallelse till extra bolagsstämma den 8 januari, enligt uppgifter till Afv.
I december insåg Northvolts styrelse att de 120 miljarder som Northvolt tagit in för att försöka tillverka batterier är slut. Affärsvärlden kunde meddela att Northvolt nu skriver bort tillgångar så att det egna kapitalet nu är minus 30 miljarder kronor. För att undvika likvidation har Northvolt kallat till denna bolagsstämma.
Presschefen Erik Zsiga bekräftar uppgifterna, men hälsar att Northvolt inte kommer offentliggöra kallelsen.
Bolagets vägval, att flytta ut rekonstruktionen till USA och det amerikanska rättsområdet gör bilden av bolagets framtidsförutsättningar mer komplex. Tidigare kunde Sveriges Radio rapportera om att flera av bolagets underleverantörer ställt in leveranserna trots villkoren i Chapter 11, att bolaget måste fortsatt göra rätt för sig inom ramen för nybeställningar av komponenter. Att konkursskyddet bara gäller för gamla kostnader och åtaganden som uppstått och förfallit innan ansökan lämnades in.