Räddhågsna medier större hot mot demokratin än dåliga politiker

Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag.
  • Söndag 17 nov 2024 2024-11-17
E-post

Dåliga politiker är ett avsevärt mindre hot mot demokratin än dålig, men framför allt undflyende och vek media. Som inte tycks förstå att det är medias egen roll och eget ansvar att försvara sin position. I veckan lämnade Dagens Nyheter plattformen X och underlättar då för andra narrativ att ostört slå rot och få fäste i den allmänpolitiska debatt som förs på sociala medier.

Dagens Nyheter har sedan en tid dragit ned sin aktivitet på plattformen och prioriterar i stället andra sociala medier.  

– Sedan Elon Musk tog över har plattformen alltmer smält samman med hans egna och Donald Trumps politiska ambitioner, samtidigt som klimatet på X blivit mer hårt och extremt. Därför kommer vi för närvarande inte att publicera något där från våra officiella konton, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i en intervju i DN.

DN följer därmed bland annat Socialdemokraterna och den brittiska dagstidningen The Guardian som lämnat plattformen sedan en längre tid av samma skäl. I DN:s fall går det inte att utesluta heller att det finns stråk av godhetsposering med i beslutet.

Socialdemokraterna har varit under ständig reträtt på sociala medier sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010. Vartefter SD har vunnit mark i kanal efter kanal har S retirerat. Först övergav S den s.k ”bloggosfären” vartefter SD kom att dominera, sedan lämnade de Youtube och sedan en tid plattformen X. På plattformen X finns idag endast enstaka ledamöter som för en till synes förtvivlad kamp mot sina politiska motståndare efter att moderpartiet övergivit både dom och plattformen. 

Det uppenbara problemet för S är att X, eller Twitter, har en större dragningskraft än S och långt ifrån alla väljare, sympatisörer eller de som kan tänkas vara nyfikna eller intresserade på S politik följer med

Samma utveckling följer nu de stora medierna. Även om Sveriges Radio övergivit plattformen så har de flesta övriga medier stannat kvar. Tills i veckan. Med början med DN och Peter Wolodarski så är det endast en tidsfråga innan media i det politiska mittfältet och som representerar en mer traditionell journalistik är ett minne blott på social medier.  

Under gårdagen följde författaren, journalisten och samhällsdebattören Göran Rosenberg DN:s exempel.

Dålig media roten till dålig politisk utveckling

Att vi dras med dåliga politiker, efter tycke och smak, som inte tål vare sig mothugg, granskning eller sakargument är en sak. Men att vi har media som inte klarar av mothugg, granskning och saklig kritik är något helt annat. Det är ett hot mot demokratin.  

Sverige har bland världens mest tillåtande mediegrundlagar vilket ger utrymme för en myriad av röster och granskningar. Som media har ett särskilt ansvar att försvara. Men genom att överge, plattform efter plattform, de forum där enskilda journalister och publicister känner sig obekväma öppnas dessa arenor för krafter som har en annan syn på yttrandefrihet. En syn som de kan oemotsagda driva opinion för. 

Relaterat: Bellingcat får årets Palmepris – Men begriper svensk media vad det innebär?

Och ett narrativ som inte nödvändigtvis behöver vara sant. Men måste kunna granskas och ifrågasättas utan att den som granskar eller ifrågasätter åsätts klandervärda egenskaper. Detta går naturligtvis bägge vägar.

Ännu viktigare är det idag där sociala medier utgör en av många format som bärare av desinformativa budskap. Al Jazeera har nyligen kunnat avslöjas med att inte bara ha ett format för den engelskspråkiga publiken utan även ett helt annat, med starka inslag av antisemitiska vanföreställningar samt inte minst desinformation i dokumentärformatet. Al Jazeeras Plus – kanal är särskilt utvecklad för anpassade program och budskap på sociala medier beroende på marknad och vilket syfte som de har med detta. Samma sak gäller de ryska (des-) informationskanalerna Russia Today (RT) samt Sputnik News.

Relaterat: Så försökte al Jazeera kapa svensk media

Med DN:s reträtt från plattformen X ges dessa format större utrymme för sina ”nyheter”, “berättelser” och kulturartiklar.

Peter Wolodarski med flera bör överväga att sätta sig ner och läsa samt inte minst reflektera över den framlidna tyske fältmarskalken Erich von Manstein memoarer “Verlorene siegen” (Förorade segrar). Reträtt har aldrig varit en väg till seger eller möjlighet att betvinga motståndaren. Stanna kvar, håll ställningarna och gå till motangrepp är vägen framåt. Alternativt att komma fram till ett kontrollerat vapenstillestånd och förhoppningsvis fredsavtal. 

Genom att lämna plattformen X tar DN ett steg till för att underlätta för de som vill något annat med svensk demokrati. DN sätter sig i stället mer eller mindre medvetet och tvinnar det rep som demokratin kommer hängas i när plattform efter plattform överges. Även om det från tid till annan finns goda skäl att kritisera DN:s journalistik.

Dåliga politiker är ett avsevärt mindre hot mot demokratin än dålig, men framför allt undflyende och vek media. Som inte tycks förstå att det är medias egen roll att försvara sin position. 

Oavsett hur obekvämt det kan te sig när det blåser och den egna journalistiken ifrågasätts. 

Relaterat: Dagens Nyheter och falska nyheter – ett samhällsproblem

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se