Så mörklade S skälen till Alexandriainstitutets nedläggning
Det svenska institutet i Alexandria var en fristående del av Utrikesdepartementet som årsskiftet 2018/19 lades ned under tumultartade former. Tidigt stod det klart att den bild som den dåvarande politiska ledningen försökte teckna inte stämde. Till hösten tillträder en ny direktör vid det återuppståndna institutet i Amman. En direktör som knyter ihop institutets historia med sin samtid.
Det svenska institutet i Alexandria var en fristående del av Utrikesdepartementet. Institutets huvudmål var att främja den utrikespolitiska dialogen mellan Europa och Mellanöstern och Nordafrika. Institutet är nedlagt sedan 2019.
Institutet skapades i Alexandria, Egypten 1999 enligt ett avtal mellan Egyptens och Sveriges regeringar.Styrelse och rådgivande kommitté utsågs av den svenska regeringen. Initiativet till skapandet av institutet togs 1997, som del av ett projekt med svenskt samarbete med sydliga stater.
En upplösning i panik
Regeringen lät den 26 september 2018 meddela att Svenska Institutet i Alexandria skulle lägga ned. Utrikesdepartementet lät förstå att det var främst med anledning av praktiska svårigheter, som att hyresavtalet sagts upp och begränsade reseförbindelser till Alexandria, som verksamheten skall omlokaliseras. Regeringens, och UD:s, förklaring håller dock inte. Att Institutet skall läggas ned och verksamheten planerades att fortsätta på annan ort i Mellanöstern visar sig vara det enda som stämde.
Enligt regeringsbeslut skulle verksamheten i Alexandria vara avvecklad under första kvartalet 2019.
Utrikesdepartementet inledande förklaring var att de själva som sade upp avtalet med hänvisning till att Statens Fastighetsverk hade för avsikt att kraftigt höja hyran. En uppgift som inte visade sig stämma.
Ledarsidorna.se begärde ut hyresavtalet från UD men nekades då UD hänvisat till utrikessekretess. Statens Fastighetsverk gjorde en annan bedömning och lämnade ut avtalet med information om att det vare sig förelåg tvist eller pågick förhandlingar. Avtalet styrker inte UD:s version eftersom det löpte februari månad ut 2020.
Avtalet mellan Statens Fastighetsverk, SFV, som förvaltar fastigheten åt Svenska Kyrkan, och Svenska Kyrkan var uppsagt redan 2017. Svenska kyrkan sa upp avtalet med SFV 2017-10-02. SFV i sin tur sa upp avtalet med UD 2017-10-17. Hade uppsägning av förvaltningsavtalet med Svenska Kyrkan varit huvudskäl hade en flytt redan genomförts 2017. Men genom att UD lämnade lokalerna i förtid, innan kontraktet formellt löpt ut 2020, kom UD likväl behöva betala för lokalerna hela hyresperioden ut till 2020.
Relaterat: UD klassar om offentliga handlingar – sekretessbelägger stora delar av den öppna verksamheten
Det andra skälet som anges, att Alexandria har begränsade reseförbindelser, stämmer endast om det är resor Stockholm-Alexandria som avses. I uppdraget, en regional dialog, finns inget egentligt behov av resor till och från Stockholm. Alexandria har tvärtom goda flygförbindelser med hela regionen och cirka fem dagliga avgångar med mellanlandning till Stockholm
Ännu märkligare blir det när Peter Weiderud avbröt sitt förordnande i förtid i Alexandria. Weiderud återvände till Stockholm under sommaren 2018 och tjänstgör sedan den 11 september sin förodnandeperiod ut på Afrikaenheten på Utrikesdepartementet. Först i mars 2019, gick Weideruds fyra år långa tidsbegränsade anställning ut.
Med tanke på att Institutet skulle flytta ut under 2019 oavsett vad ser hans abrupta sorti när nio månader återstod på förordnandet onekligen märklig ut. En naturligare lösning hade varit att tvärtom förlänga chefsförordnandet det år som en kontrollerad, och redan känd, avveckling skulle ta. Men det blev inte Weiderud som avvecklade verksamheten. Av någon anledning kom han aldrig att återvända till vare sig institutet eller Alexandria. Istället erbjöds Weiderud anställning som kansliråd på regeringskansliet med placering på Utrikesdepartementet.
Nystart på UD
Ansvarig för rekryteringsprocessens genomförande var utrikesminister Margot Wallström (S) som signerade anställningsavtalet och själv förhandlade lönen. Något som ligger helt utanför Regeringskansliets regelverk för anställning av opolitiska tjänstemän och inte heller är normalt vid offentliga anställningar som annars regleras i lag.
Alexandria är fortfarande en av Muslimska Brödraskapets absolut viktigaste fästen trots att Brödraskapet i Egypten numera är en förbjuden organisation.
Relaterat: Statsbidrag till Hamas kapacitetsuppbyggnad
Det är ingen hemlighet att trots att Brödraskapet är en förbjuden rörelse i Egypten. Samtidigt rör sig företrädare fritt på Al Azhar-universitetet i Alexandria. Det är heller ingen hemlighet att UD:s politiska ledning, inklusive Peter Weiderud och hela Socialdemokrater för Tro och Solidaritet har goda relationer med Brödraskapet. Det var Weideruds förtjänst att Omar Mustafa kunde matchas fram till att bli invald i Socialdemokraternas partistyrelse 2013.
Mustafa, som samtidigt var ordförande för svenska Muslimska brödraskapets nätverksorganisation Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS, tvingades välja mellan uppdragen och valde att lämna Socialdemokraternas partistyrelse. IFiS ställning inom Brödraskapeet redogörs för ytterligare i dels ”Islamismen i Sverige” (2020) av Johan Westerholm, dels på djupet i dr Sameh Egyptsons doktorsavhandling “Global politisk islam” om Muslimska brödraskapets nätverk från 2023.
Källor inom det kluster som sysslar med religionsdialog, det vill säga den huvudsakliga verksamhet som Institutet i Alexandria hade som fokusområde tecknar idag en annan, och mer logisk bild av skälen till Weideruds snabba sorti. Flera av varandra oberoende källor tecknar istället en sammanhängande bild om varför han inte återvände för att avveckla verksamheten samt varför den flyttades till ett annat land i regionen.
Hela verksamheten förklaras ”Non grata”
Institutet hade etablerat ett allt djupare samarbete med det i Egypten förbjudna Brödraskapet under Weideruds och den svenske ambassadören Charlotta Sparres ledning. Efter att Sparre avslutat sin tjänstgöring 2017 valde Egyptens säkerhetstjänst att diskret året efter uppmana Weiderud att lämna Egypten samt UD omedelbart och för all framtid avvecklade verksamheten. Vilket skedde men under falska, eller direkt osanna, försäkringar till de svenska väljarna från UD.
Institutet återuppstod senare i Amman, Jordanien efter att försök gjorts med en etablering i Tunisien. Vid återinvigningen i Amman 2021, där den dåvarande kabinettsekreteraren Annika Söder (S) invigningstalade tillsammans med ambassadören Erik Ullenhag (L) var samtliga religioner samt grannstater representerade. Utom Israel. En naturlig markering av det svenska institutets och svenska UD:s antipatier mot staten Israel i allmänhet och den judar i synnerhet.
Det nyuppståndna institutets, som döptes om till Institutet för Mellanösterndialog förste direktör var just den ambassadör som tjänstgjorde parallellt med Peter Weiderud i Egypten, Charlotta Sparre som var med vid invigningen 2021. I sin nya tappning har institutet fått en närmare koppling till såväl Sida som Folke Bernadotte-akademin. Med denna reorganisation kommer institutet närmare generalsekretariatet i Jerusalem där bland annat Ann Måwe har sin bakgrund.
Ann Måwe, vänsterpartiets ledamot i Europaparlamentet Jonas Sjöstedts maka, tjänstgjorde vid generalkonsulatet i Jerusalem åren 2002-2004.
Utrikesminister Tobias Billström (M) utsåg den 14 mars 2024 Ann Måwe till ny direkör vid institutet att efterträda Sparre. Måwe tillträder befattningen till hösten 2024. Billstöm har nyligen uttalat sig positivt i en intervju om att i framtiden delta i anti-israeliska manifestationer.
Ambassadör i Amman är sedan 2020 Alexandra Rydmark, även hon med bakgrund från det svenska dialoginstitutet.
Extramaterial för prenumeranter
Det hyresavtal mellan Statens Fastighetsverk, SFV, och UD som UD:s dåvarande politiska ledning menade omfattades av utrikessekretess men som lämnades ut av SFV.
Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant.
Idag får du som prenumerant möjlghet att ta del av det avtal som bland annat Margot Wallström sekretessmarkerade 2018. Ett avtal som styrker bilden av att UD for med en medveten osanning när de försökte dölja de egenntliga skälen till varför det svenska institutet i Alexandria så abrupt stängde ner sin verksamhet.
Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.