SIPRI – I Kremls koppel och ledband

Sipri logo / Kreml. Montage. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 7 maj 2024 2024-05-07
E-post 202

Den tidigare partiledaren för det finska riksdagsparttiet Gröna förbundet och tidigare arbetsministern Tarja Cronberg resa till den ryska enklaven Kaliningrad har väckt stor uppmärksamhet. Cronberg reste till Ryssland med direktören för det svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI godkännande. Ett institut som över tid visat sig löpa Kremls ärenden påfallande ofta.

Den tidigare partiledaren för det finska riksdagspartiet Gröna förbundet och tidigare arbetsministern Tarja Cronberg reste på ryska statens bekostnad till en propagandakonferens i Kaliningrad, rapporterade Expressen.

Granskningen är gjord av Expressen i samarbete med estniska, litauiska, tyska och oberoende ryska medier samt med finska Iltalehti.

Konferensen ordnades i slutet av april i år. Den ordnades till 300-årsminnet av den tyske filosofen Immanuel Kant som föddes i Kaliningrad, dåvarande Königsberg. 

En del av konferensen var ”Den baltiska plattformen” vilket tidigare avslöjats vara en rysk påverkansoperation. Syfte ska vara att föra fram Natokritik och budskap om hur Östersjön ska demilitariseras enligt läckta dokument från Ryssland.

Konferensen öppnades med ett personligt telegram från president Vladimir Putin. Från videoupptagningen ses sedan hur Cronberg och övriga deltagarna reser sig för den ryska nationalsången.

Framflyttade positioner och ökad kontroll

De ryska framflyttade positionerna i Nordsjön samt enträgna arbete för att införa olika former fiktiva kärnvapennedrustningar har, en egen historia. I Bo Theutenbergs Dagböcker från UD” tecknas en lång, och bitvis dramatisk men mycket medveten, kontroll av den svenska utrikespolitiken. Ett av de verktyg, eller arenor, som varit föremål för rysk påverkan och intervention har varit och är det svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI.

SIPRI eller Stockholm International Peace Research Institute är ett internationellt forskningsinstitut grundat 1966 baserat i Stockholm som tillhandahåller data, analys och rekommendationer om väpnade konflikter, militärutgifter och vapenhandel samt nedrustning och rustningskontroll. Forskningen baseras på öppna källor och riktar sig till beslutsfattare, forskare, media och den intresserade allmänheten

Ordföranden utses av den svenska regeringen har huvudsakligt ansvar för SIPRI:s arbetsprogram.

SIPRI är, trots den svenska finansieringen, i huvudsak dominerat av Moskva för sin forskningsinriktning. Bland annat drevs förslagen om kärnvapenfria zoner i Europa och Östersjön fram av SIPRI, förslag som konsekvent gav Sovjetunionen, dåvarande Warzawa-pakten och Moskva tydliga fördelar före Nato.

Bland de som tjänstgjort som ordförande på senare tid märks såväl den tidigare utrikesministern och diplomaten Jan Eliasson, känd för sina goda och varma relationer med Irans regim samt den nuvarande ordföranden den förre svenske statsministern Stefan Löfven.

Relaterat: Tyst från S om Irans mordplaner på svenska judar

Stefan Löfven uttryckte i sin roll som SIPRIS:s ordförande ett starkt motstånd mot en svensk anslutning till försvarsalliansen Nato som reaktion på den ryska invasionen av Ukraina. Till YLE menade han bland annat:

– För egen del har jag inte blivit överbevisad om att vi plötsligt skulle få en säkrare situation om vi lägger Natogränsen alldeles intill Ryssland i hela Europa, säger Löfven. 

Löfven påstod även att försvarsmakten sade att det militära hotet mot Sverige inte hade ökat. Ett direkt felaktigt påstående då ÖB under flera år varnat för ett allmer aggresivt Ryssland.

– De (Försvarsmakten) säger inte heller att nu är ryssarna på väg. Det är de inte, de är ju faktiskt nere i Ukraina, det är där de är menade Löfven.

Han kom dock att ändra uppfattning några månader senare men parallellerna, liknande ett eko, med Kremls narrativ var och är slående.

Relaterat: Stefan Löfven – Mångsysslare i vapen och fred?

Lång tid av kontroll

Kremls och dåvarande Wazawapaktens intresse för SIPRI går långt tillbaka. Författaren Björn Cederberg intervjuade i sin bok Kamrat Spion diplomaten Manfred Lasczak som 1974-79 var STASI-resident i Stockholm, d v s STASI:s , den östtyska säkerhetstjänsten, spionchef i Stockholm. Beträffande inriktningen svarade Manfred Lasczak följande:

Mina huvudintressen var:

  • Diplomater: Framför allt västtyskar.
  • Svensk utrikespolitik. UD, SIPRI och Utrikespolitiska institutet. Den senare organisationen var den mest västorienterade och därmed den svåraste att infiltrera.
  • Journalister: Framför allt på Aftonbladet och Dagens Nyheter men även andra tidningar.
  • Fredsrörelser: Kontakten med Svenska Freds sköttes av DDR:s kulturinstitut.

VPK-Werner var ofta på besök i DDR-ambassadens bastu. Där fanns alltid gott om öl. Där var alla: SIPRI, journalister, tevefolk med flera. Boforskontakterna sköttes av Gladitz såvitt jag minns.

Det ryska intresset för SIPRI har inte svalnat med åren. Tvärtom är institutet ett av Kremls viktigaste verktyg för opinionspåverkan vilket inte bara Tarja Cronbergs besök i Kaliningrad vittnar om.

Såväl Jan Eliassons inbjudningar av iranska företrädare till institutet som Stefan Löfvens inledningsvisa motstånd mot en svensk anslutning till försvarsalliansen Nato går direkt att hänföra till Kremls beställningar och önskemål.

Relaterat: Ur Bo Theutenbergs dagböcker: Svenska SIPRI ett beställningsjobb från Sovjetunionen

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se