Socialdemokrater för Tro och Solidaritet: Mordet på polismannen en arbetsplatsolycka
Att mordet på polismannen i Biskopsgården kommer få politiska konsekvenser bör kunna vara ett rimligt antagande inför det kommande årets valrörelser. Både i det ordinarie valet till riksdagen 2022 men även dessförinnan, valet till Svenska kyrkan den 19 september. Detta efter att Tro och Solidaritet velat definiera om mordet på polismannen och attacken mot våldsmonopolet till en arbetsplatsolycka.
Ännu har ingen gripits för dödsskjutningen, som rubriceras av polisen som mord då en förundersökning om mord av en polisman i Biskopsgården inletts. Enligt polisen har man flera bra vittnesmål och även filmer från övervakningskameror. Polisområdeschef Erik Nord säger att teorin är att skjutningen inte var riktad mot polisen. Polismannen pratade med några boende när de besköts av förbipasserande.
Majoriteten av svenska politiker fördömer mordet i kraftiga ordalag med några få undantag.
Socialdemokrater för Tro och Solidaritets politiske sekreterare och tillika ordförande för sidoorganisationens förening i Stockholm, föreningen Hjärta, Mattias Irving menade att det var att betrakta som en arbetsplatsolycka. Irving är, likt alla politiska tjänstemän, anställd för att han delar sin lednings åsikter och värderingar. Detta förstärks i det specifika fallet av att Irving är vald till ordförande för den kanske mest inflytelserika delen av Tro och Solidaritet, föreningen Hjärta.
Irvings närmast överordnade är Tro och Solidaritets ordförande respektive vice ordförande; Sara Kukka Salam och Jesper Eneroth. Ingen av dessa hade under gårdagen kommunicerat någon annan inställning än Irvings i sakfrågan. Det är även Irving som administrerar Tro och Solidaritets konton i sociala medier.
Tro och Solidaritet organiserar c.a en tredjedel av socialdemokraternas riksdagsledamöter.
Läs mer: Så stort inflytande har Tro och Solidaritet
Mordet på polismannen i Biskopsgården, som av vittnen beskrivs som en ren avrättning och inte en arbetsplatsolycka, kommer med en sannolikhet gränsande till visshet få politiska effekter. Socialdemokraterna är i frågor om lag och ordning i underläge i relation till inte bara den konservativa oppositionen utan även i relation till hur verkligheten utvecklats.
I fråga om dödligt skjutvapenvåld har Sverige gått från en blygsam placering i europeisk botten till att vara ett av de farligaste länderna i Europa att leva i. Endast Kroatien har dystrare siffror enligt den rapport som Brottförebyggande rådet presenterade tidigare i år. I början av 2000-talet låg Sverige i botten när det gällde dödligt skjutvåld i Europa. Sedan 2013 har våldet dock ökat kraftigt. Den största delen av ökningen har därmed skett sedan Stefan Löfven tillträdde som statsmininster 2014. För sju år sedan.
2017 menade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman dessutom, som ansvarade för polisen att antalet poliser var tillräckligt. En uppfattning som kort därefter kom att revideras av hans efterträdare. Anders Ygeman är ordförande för Stockholms Arbetarekommun dit föreningen Hjärta sorterar. Med Mattias Irving som ordförande.
Läs mer: Så lät Tro och Solidaritet antisemitismen växa inom socialdemokraterna
Bara detta kommer bli svårt för statsministern att hantera i en kommande valrörelse då de flesta nu, statsministern inkluderad, anser att attacken och mordet på en polisman i yttre tjänst var en attack mot hela rättssamhället och den svenska demokratin.
Det som möjligen kan komma att rädda statsmininstern är om media kan tona ner mordet på en polisman att det var ”ett misstag” samt att Tro och Solidaritets retorik om att mordet var egentligen en form av arbetsplatsolycka får fäste.
Oavsett vad är ingetdera önskvärt.
Om bilden av mordet på polismannen varandes ett misstag, “ett olycksfall i arbetet” så kan det få ännu värre effekter då det i sådana fall var någon annan som var måltavlan. Som samhället inte förmådde skydda. Som inser detta och för ändamålet i framtiden intar mått och steg för att kunna försvara sig själv oaktat om det innebär en upptrappning av våld eller inte.
Om Tro och Solidaritets synsätt på mordet, eller som av vittnen beskrivs som en avrättning, får fäste att det var en arbetsplatsolycka kan opinionen snabbt utvecklas till att bli till ännu större nackdel för statsministern.
Om det senare visar sig mordet inte var ett misstag utan en regelrätt och medveten attack mot polisen så har kriminaliteten i det fallet passerat den sista gränsen. Gränsen till något endast stater som Libanon, Colombia och motsvarande fått uppleva.
Att mordet på polismannen i Biskopsgården kommer få politiska konsekvenser bör därmed kunna vara ett rimligt antagande.
I höst är det val till Svenska kyrkan där Socialdemokraternas nomineringsgrupp leds av Jesper Eneroth, Tro och Solidaritet och Mattias Irvings närmast överordnade.
Om ett drygt år är det ordinarie val till riksdagen.