Socialdemokraternas danska komplex

Den danske statsministern Helle Thorning-Schmidt valbudskap inför valet 2015.
  • Söndag 18 aug 2024 2024-08-18
E-post

Efter att Ardalan Shekarabi, Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, anklagat den danske justitieministern för “lillebrorskomplex” rivs gamla sår upp igen efter en tids mer normala bilaterala partirelationer. De svenska socialdemokraterna har sedan 2015 anklagat sitt danska systerparti för att föra en rasistisk politik på migrationsområdet, något som nu rivs upp igen efter flera års reparationsarbete. Det kan inte uteslutas att Magdalena Andersson och Lawen Redar måste börja om från början igen med relationerna med Danmark.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson och kandidat till justitieministerposten Ardalan Shekarabi menar i en intervju i DN att Danmark lider av ett ”lillebrorskomplex” när den danske justitieministern Peter Hummelgaard Thomsen (S) kritiserar den svenska kriminalpolitiken. Det är Danmarks fel att svenska ungdomar rekryteras in i den danska kriminaliteten och begår olika brott åt danska gäng menar Shekarabi. 

Shekarabis kritik mot de danska socialdemokraterna följer den tradition som inleddes av det svenska systerpartiets tidigare partisekreterare Carin Jämtin. Jämtin lät tillsammans med den förre partiledaren och statsministern Stefan Löfven bojkotta stödet till de danska socialdemokraterna i deras valrörelse 2015. Bojkotten var en tydlig markering från Sverige mot de danska socialdemokraterna.

Jämtin och Löfven var på plats vid valet i Finland i april 2015 och Jämtin var även i Norge vid valet i september 2013. De svenska socialdemokraternas bojkott berodde enligt Expressen på det danska systerpartiets inställning i invandringspolitiken vilket styrks av Ledarsidornas källor inom parrtiet. Idag, nio år senare, är det högre i tak och flera partimedlemmar är kritiska till den hårda hållning och det översitteri som Jämtin och Löfven förde mot främst Danmark.

Den svenska bojkotten var en protest mot främst den danske statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) som i valrörelsen utlovade skärptaa asylreglerna och begränsa anhöriginvandringen.

Samma år skickades framtidsministere Kristina Persson ner till Danmark för att i en med danska public service samproducerad debatt framföra kraftig kritik mot den danska migrationspolitiken.

Idag försöker Magdalena Andersson tillsammans med Jämtins eftertädare Tobias Baudin reparera relationerna med det dannska systerpartiet. Socialdemokaternas Lawen Redar, som ansvarar för att utveckla ett nytt integrationspolitiskt program, uppges vara ofta i Danmark för att ta lärdom av de danska erfarenheterna. Relationerna skall ha gått från bottenfrusna till professionella under hennes ledning, något som nu Shekarabis attack mot den danske socialdemokratiske justitieministern effektivt skall ha motverkat.

Shekarabi är en av de företrädare som matchats fram av just Carin Jämtin som en framtida ledare. Det är ingen hemlighet att Shekarabi fortfarande strävar efter partiledar- och statsministerposten den dag Magdalena Andersson väljer att sluta. Shekarabi själv hade som ambition att efterträda Löfven när denne avgick utan förvarning hösten 2021.

Varför Shekarabi tidigt drog sig ur, innan hans ambitioner att bli Sveriges förste utrikesfödde partiordförande och statsminister blev allmänt kända är känt endast i en liten krets. Samma snäva krets som har kunskap om varför Löfven valde att så abrubt avsluta sitt partiordförandeskap.

Vad gör dom nu?

Framtidsminister Kristina Perssons resa i regeringen blev kort. Hon avvecklades redan 2016. Stefan Löfven blev efter sin avgång 2021 utsedd till ordförande för det Kreml-orienterade fredsforskningsinstitutet Sipri samt som lobbyist åt PR-byrån Rud Pedersen. Som ordförande för Sipri lät Löfven behålla den ryska forskaren Feodor Voitolovsky långt efter det ryska anfallskriget mot Ukraina i styrelsen. Voitolovsky uttalade tidigt sitt stöd för det ryska angrreppet.

Voitolovsky är direktör för IMEMO, Institutet för världsekonomi och internationella relationer. Han är bland annat rådgivare till det ryska säkerhetsrådet som leds av Vladimir Putins den tidigare FSB-chefen Nikolaj Patrusjev, en av Vladimir Putins närmaste rådgivare. Ingenting av detta var okänt för Löfven.

Löfven menade även tidigt, när Sverige lämnade in sin ansökan till Nato, att ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen skulle destabilisera Östersjöregionen. Senare skall Löfven ha tagit tillbaka uttalandet som annars är detsamma som formulerats från Kreml.

Carin Jämtin är idag landshövding för Västernorrlands län. Hon kom närmast från en tjänst som generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida. Sida plågas idag av flera stora korruptionshärvor som kunnat börja utredas efter att hon lämnat.

Jämtin lämnade Sida i august 2023. I vilket skick hon kommer lämna över landshövdingeämbetet när förordnandet går ut den 31 augusti 2029 återstår att se. Om det blir i samma skick som partiets relationer med Danmark och biståndsmyndigheten Sida eller om det blir något annat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se