Svensk forskning tonar ner hotet från religiös fundamentalism

Teologiska fakulteten vid Uppsala Universitet. Foto: Wikipedia.
  • Måndag 15 aug 2022 2022-08-15
E-post 314

Det forskningskluster som trots allt finns kring radikal islamism togs på sängen av attentatet mot Salman Rushdie i New York under fredagen. Bland annat menar professor  Mohammad Fazlhashemi vid Uppsala Universitets teologiska institution att en fatwa av det slag som utfärdades mot Rushdie bleknar med åren och utgör inget större hot.

På fredagen skadades författaren till Satansverserna Salman Rushdie i en knivattack när han skulle delta i ett litteratursamtal i New York. Gärningsmannen greps och är nu misstänkt för mordförsök. Motivet bakom dådet är ännu inte känt men åklagare utesluter inte att fler brottsrubriceringar kan tillkomma. Gärningsmannen har tidigare uttryckt stöd för den teokratiska regimen i Iran.

Den 24-årige Hadi Matar, åtalades under lördagen för försök till mord och misshandel efter attacken. Han får inte släppas mot borgen, då det finns risk för att han ska fly landet, skriver CNN. Enligt åklagaren var dådet planerat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det var en riktad, oprovocerad och planlagd attack mot Rushdie menade åklagaren.

Irankännaren, som han presenteras av SVT, professor Mohammad Fazlhashemi vid Teologiska fakulteten vid Uppsala Universitet menar att betydelsen av dödsdomar genom fatwor har minskat i betydelse.

– Vi är många som trodde att hotet hade klingat av och att det blivit mer och mer som en ickefråga för de allra flesta människor, säger han.

I dag tror Fazlhashemi att fatwors generella betydelse har minskat trots det planlagda attentatet mot Rushdie.

– Om vi utgår från fallet Iran så har det skett en stor förändring sedan fatwan kom i slutet av 1980-talet. De religiösa institutionernas och auktoriteternas roll har avtagit i omfattning. En fatwa har kanske inte lika stor verkningsgrad i dag jämfört med för tre-fyra decennier sedan, säger han vidare.

(Reds fetmarkering)

Fatwan över Salman Rushdie

Salman Rushdie blev världsberömd efter att han 1988 gav ut boken ”Satansverserna” som delvis berör profeten Mohammeds liv. Boken uppfattades som kontroversiell av delar av den muslimska världen och ledde till starka protester. I början av 1989 utfärdade ayatollah Ruhollah Khomeini i Iran en fatwa och prispengar för den som dödade Rushdie.

  • Hitoshi Igarashi, Rushdies japanska översättare, hittades knivhuggen till döds den 13 juli 1991 på universitetsområdet där han undervisade nära Tokyo. 
  • Tio dagar före dödandet av Igarashis skadades Rushdies italienska översättare Ettore Capriolo allvarligt av en angripare i sitt hem i Milano genom att han knivhöggs flera gånger den 3 juli 1991.
  • William Nygaard, den norska utgivaren av The Satanic Verses, skadades allvarligt när han sköts tre gånger i ryggen av en angripare den 11 oktober 1993 i Oslo. Nygaard överlevde, men tillbringade månader på sjukhuset för att återhämta sig. 
  • Bokens turkiska översättare Aziz Nesin var det avsedda målet för en mobb av mordbrännare som satte eld på Madimak Hotel efter fredagsbönen den 2 juli 1993 i Sivas, Turkiet, och dödade 37 människor.
  • I september 2012 uttryckte Rushdie tvivel om att Satansverserna skulle publiceras idag på grund av ett klimat av "rädsla och nervositet”.
  • I mars 2016 rapporterade PEN America att belöningen för fullbordandet av Rushdies fatwa höjdes med 600 000 USD vilket lades till de befintliga 2,8 miljonerna som redan erbjudits.

Som svar fördömde Svenska Akademien, som delar ut Nobelpriset i litteratur, dödsdomen och kallade den "en allvarlig kränkning av yttrandefriheten". Det var första gången Svenska Akademien kommenterade frågan sedan publiceringen.

 

Fazlhashemi menar även att hotet mot Rushdie endast höll i sig fram till slutet av 1990-talet då den iranska regeringen inte längre förband sig att verka för att fatwan skulle verkställas. Fazlashemi går inte närmare in på vilka som omfattas av “många” som spelat ner betydelsen av en fatwa utfärdad av ett religiöst överhuvud eller ledare för en terrororganisation. Inte heller varför omvärlden skulle lita på, i detta fall, Teherans utfästelser.

Inte heller ställde SVT någon följdfråga.

Relaterat: Islamister förenas i hatet mot väst

Mönster av förnekelse av våldsbenägen radikalisering inom akademin

 

Ett försök att verkställa hotet genomfördes de facto i fredags och gärningsmannen kom att hyllas inte bara i grupper på sociala medier utan även av iransk statskontrollerad media.

Vad som föranleder Fazlhashemi att blint ha litat på teokratin Irans utfästelser är okänt men det är ingen nyhet att den teologiska fakulteten vid Uppsala universitet (även kallad “Teologen”) har ett apologetiskt, och bitivs nära samarbete med teokratier, semi-teokratier samt religiöst radikala rörelser och dess nätverksorganisationer.

Fazlhashemis kollega vid den teologiska instutitionen professor Mattias Gardell har vid ett flertal tillfällen deltagit i de numera nedlagda Muslimska familjedagarna, ett av det Muslimska brödraskapets största nordiska evenemang.

Närhet till det Muslimska brödraskapet 

 

Även om familjedagarna lades ner 2019 så hann Brödraskapet bjuda in flera av dess främsta företrädare. Bland annat kom professor Jamal Badawi, som definierat kvinnans ställning i islam enligt Brödraskapet att föreläsa vid flera tillfällen samt inte minst Imam Jihad, eller hans egentliga namn Nourredine Khademi, som öppet uppmanade muslimska män att ansluta sig till stridande förband, såsom den till al Qaida kopplade al Nusra-fronten i Syrien.

En uppmaning som flera svenska muslimer hörsammat. Bland annat från Brödraskapets huvudsäte i Sverige, Stockholms moské samt moskén i Vivalla, Örebro. Stockholms moské har officiellt bekänt sig till Muslimska brödraskapets ideologiska uttolkning av islams urkunder.

Relaterat: “Imam Jihad” gästar de Muslimska familjedagarna i Kista

Gardell har även varit medförfattare till den årliga rapporten European Islamophobia report som finansieras av den turkiska tankesmedjan SETA. SETA är det regerande AKP:s tankesmedja och använder sig av en rad med olika medieplattformar för att sprida sitt budskap. Bland medieplattforrmarna som kontrolleras av SETA återfinns bland annat Leopold Weiss Institute och Politics Today.

I den rapport som Gardell ansvarade för de svenska delarna pekades bland annat forskarna docent Aje Carlbom och doktor Magnus Norell explicit ut som islamofober, riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (ober.) som rasist samt Ledarsidorna som del i ett islamofobiskt kluster. Påståendena gjordes utan angivande av källa.

Uppsala universitet, och den teologiska instutitionen, ville inte kännas vid rapporten och menade att den aldrig passerat universitetets akademiska kvalitetskontroller. Det är fortfarande inte klarlagt om Gardell författade SETA-rapporten inom ramen för sin ordinarie tjänst i Uppsala eller om den finansierades av SETA och det turkiska regeringspartiet AKP.

Efter den kritik som Gardell fick motta gjordes ingen svensk bilaga till den årliga rapporten fram tills i fjol då professor Massoud Khamali ansvarade för de svenska delarna. Rapporten innehöll uppenbara sakfel då Khamali menade att flera politiska partier som upplösts eller personer som lämnat politiken uttryckt eller organiserat islamofobiska åsikter och aktiviteter.

Relaterat: Flera svenska forskare kan kopplas till Erdogans propagandamaskineri

Verklighetsfrånvänd forskningsinstitutition

 

 Teologiska institutionen vid Uppsala universitet är en av regeringens och inte minst såväl NOA:s som Säkerhetspolisens viktigaste kunskapsresurser i förhållande till religiösa radikala rörelser.

Det bör betecknas som anmärkningsvärt naivt av professor Mohammad Fazlhashemi att dels mer eller mindre acceptera den iranska regimens utsagor om värdet av en fatwa och inte minst kraften i den formen av dödsdom för blasfemi som en sådan utgör.

Det senaste mordförsöket mot Lars Vilks, som dog i en bilolycka med sina livvakter, ligger endast sju år bort. Dessförinnan hade han överlevt flera planlagda. Och i New York uppvisar den nu åtalade gärningsmannen upp alla tecken på att ha en vilja att slutföra det uppdrag som ayatollah Khomeini gav världens muslimer.

En vilja som uttrycks i flertalet islamistiska grupper på sociala medier världen över. Inte minst i Sverige.

På goda grunder kan därmed inte bara Mohammad Fazlhashemi forskning ifrågasättas utan även hela den teologiska institutionens vid Uppsala Universitet position och forskning som kommer i ett annat ljus. Med professor Gardell mer eller mindre allierad med semi-teokratin Turkiet samt Fazlhashemi som accepterar garantier från Teheran utan invändningar blir inte svensk forskning om religiös extremism bättre än såhär.

Något som naturligtvis även påverkar ett bredare kunskaps och forskningsarbete, den svenska opinionsbildningen, det politiska lagstiftningsarbetet samt inte minst polisens förmåga att möta hotet från religiös fanatism.

 

Stöd Ledarsidorna

Gillar du det vi gör? Gillar du formatet "grävande opinionsjournalistik"? Gillar du artiklar av Björn Törnvall, Edward Nordén eller skribenter som professor Jan Blomgren som mer eller mindre återkommande skribenter?

Till skillnad från många traditionella medier och även en rad alternativa medier tar Ledarsidorna.se inte emot presstöd av principiella skäl. Det går inte att ta emot något om du är motståndare till det.

Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till hela artikelarkivet, inte sällan med unikt källmaterial.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se