Arabvärlden håller andan inför det amerikanska valet
Biden och Trump skiljer sig markant från tidigare presidentval menar Nidal Shoukeir, professor i strategisk kommunikation och regeringsrelationer. En skillnad som märks av i länderna i Persiska viken där misstänksamheten mot det amerikanska ledarskapet är påtaglig och där Joe Biden ses som ansvarig för händelseutvecklingen i Gaza.
Resultatet som många förutsåg och fruktade inför det amerikanska presidentvalet i höst blir som väntat. En ny kraftmätning mellan Joe Biden (D) och Donald Trump (R).
Denna duell mellan Biden och Trump skiljer sig väsentligt från alla tidigare presidentval. Ingen har glömt hur den sista konfrontationen mellan dessa två slutade med attacken mot Capitolium och president Trumps bojkott av president Bidens invigningsceremoni den 20 januari 2021.
Vissa bedömare menar att USA nu är på väg mot en period av intensiv konfrontation, genomsyrad av hämnd. Hämnd mellan “häftiga motståndare”, till och med “fiender”. Och det är troligt att denna konfrontation kommer att nå extrema nivåer, som säkerligen överträffar tidigare amerikanska gränser. Historiskt sett har amerikanska val aldrig väckt så stort globalt intresse som de gör idag. Men idag, efter nästan åtta år av ett styre av “motsatser”, har duellen mellan Biden och Trump förvandlat den djupa interna klyftan till ett globalt fenomen som har delat världen i två läger: ett gynnsamt för Trump och det andra för Biden.
Många allierade till USA, såväl som dess fiender, verkar ha tydliga ståndpunkter om denna förestående konfrontation. Till exempel, Ukraina, representerad av dess president Volodymyr Zelensky, gynnade tydligt Biden och fruktar Trumps återkomst till presidentposten; särskilt efter den senares uttalande att han kunde avsluta kriget inom 24 timmar och hans vägran att ge en enda krona till Viktor Orban, Ungerns premiärminister, för att finansiera kriget mellan Ryssland och Ukraina.
Detsamma gäller europeiska stormakter som Frankrike och Tyskland efter deras erfarenhet med Trump efter hans första mandatperiod.
Däremot gynnar Ryssland tydligt president Trump, trots president Vladimir Putins deklaration som gynnar president Biden, “vars handlingar kan förutsägas.”
Relaterat: USA förhindrar en enad front mot Iran i Röda havet
När det gäller USA:s allierade på och kring den arabiska halvön är deras ståndpunkt inte alls tydlig, särskilt eftersom relationerna mellan Washington och huvudstäderna på den arabiska halvön och i den Persiska viken inte varit på topp under de senaste åren under president Biden. I praktiken har ledarna i dessa stater som har lidit av växlingarna mellan Trump och Biden, lärt sig av tidigare år och försöker nu distansera sig så mycket som möjligt från denna konfrontation.
Naturligtvis är situationen och stämningen en helt annan på gatorna i dessa länders huvudstäder. Där kan man lätt se den stora popularitet som Donald Trump åtnjuter. Inte så mycket kopplat till en övertygelse för ett stöd för den republikanska kandidaten, utan snarare till en överdriven känslighet inför en demokratisk kandidat. Denna reaktion är i huvudsak kopplad till vad som händer i Gaza. Biden anses vara ansvarig och en partner i vad som händer där, inklusive krigets fortsättning tills idag.
Idag finns det ett felaktigt intryck av att länderna i Persiska vikens ledare starkt favoriserar den tidigare president Donald Trump framför nuvarande president Joe Biden. Detta är bara delvis sant om man tar ren känsla som kriterium; speciellt eftersom den nuvarande presidenten inte har visat speciellt mycket sympati eller engagemang för dessa länder under sin första mandatperiod.
Relaterat: Turbulens i Persiska viken bäddar för ny världsordning
Men i verkligheten verkar saker och ting helt annorlunda. Idag handlar det inte om Biden eller Trump, eller vem som kommer härnäst, som Dr Anwar Gargash, rådgivare till Förenade Arabemiratens president, Sheikh Mohammed bin Zayed, uttalade i The New York Times i augusti 2023.
För att svara på denna fråga menar jag att länderna i Persiska vikens föredragna kandidat i det amerikanska valet, och eventuella efterföljande val, är blir den som först tror på ett genuint partnerskap och vänskap mellan Washington och dessa stater och arbetar hårt för att bevara och utveckla dem.
Den som inte kommer att förhandla om säkerheten i länderna i Persiska viken eller om deras strategiska förbindelser. Den som kommer att sträcka ut en hand till allierade i dessa stater och hjälpa dem på deras ambitiösa väg mot framtiden.
Den som kommer att respektera folken, kulturerna och uppskatta deras samhällen som de är utan att försöka förändra dem.
Nidal Shoukeir
Nidal Shoukeir är professor i strategisk kommunikation och regeringsrelationer och är baserad i Paris.