Därför tonar Socialdemokraterna ned hotet mot Sverige

Maj-Britt Theorin, Magdalena Andersson, Pierre Schori. Bildkälla: Wikipedia/Instagram. Montage
  • Onsdag 10 jan 2024 2024-01-10
E-post 217

Reaktionerna på stats- och civilförsvarsministrarnas uttalanden vid årets upplaga av Folk och Försvar varierar i styrka och kritik. Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) måste både tona ner sin personliga skuld som hon har i det allvarliga beredskapsläge Sverige befinner sig i just nu och samtidigt, eller som bonus, hålla partiets Moskva-trogna falang lugna. Det ena utesluter inte det andra utan budskapen kan mycket väl gå hand i hand.

Reaktionerna på stats- och civilförsvarsministrarnas samt inte minst Överbefälhavare Mikael Bydén efter de olika talen vid Folk och Försvars konferens i Sälen blev alltifrån kritiska till kraftiga från oppositionen. Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, tycker inte att man tagit i för mycket i varningar för ett eventuellt krigshot.

Relaterat: Så är Sverige redan i ett krigsliknande tillstånd

Sverige bistår idag Ukraina med strategiskt viktiga vapensystem som t.ex ”Archer”, ett av världens mest avancerade haubits-system. Sverige utbildar dessutom ukrainska soldater. Sverige är med andra ord redan involverade i kriget. Steget till att bli direkt inblandade kan vara kortare nu än tidigare då Moskva anser att det svenska bidragen utgör en fientlig handling.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, tycker inte att man tagit i för mycket i varningar för ett eventuellt krigshot.

– Det är bättre att vara förberedd än att vara oförberedd.

Politiker som Magdalena Andersson (S) betonar att kriget inte står för dörren i morgon även om läget är allvarligt rapporterar bland annat SR/Ekot.

En fullt naturlig uppmjukning av läget då hon själv tillsammans med Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Mikael Damberg och Miljöpartiets förre språkrör Åsa Romson har ett direkt personligt ansvar för att kraftigt försämrat den svenska energiförsörjningsberedskapen. 

Genom att ändra de finansiella villkoren för befintlig kärnkraft tvingades Vattenfall stänga ner fullt fungerande kärnkraftreaktorer varav två nyligen genomfört livstidsförlängande åtgärder.

Nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm har samma budskap som Bohlin vilket även Hanna Gunnarsson (V) har. De vill inte skrämma människor – men gör dem beredda.

Mer öppet kritisk är den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S).

– Jag vill tro och utgår ifrån att regeringen menar väl. Men hittills har det här blivit halvkvädna visor, som inte hjälpt oss förstå bättre vad det är för hot vi står inför.

– Man mobiliserar inte försvarsvilja på det här sättet.

Moskva-trogen falang i S ska hållas på gott humör

Även Wallströms reaktion är fullt naturlig. Wallström har sin rot i den fredsrörelse som växte fram i skuggan av Vietnamkriget. En fredsrörelse som inom partiet kom att domineras av Maj-Britt Theorin och Pierre Schori och som under långa perioder befann sig ideologiskt och inte minst retoriskt nära den forna Sovjetunionens maktsfär.

Pierre Schori är den socialdemokratiske politiker som hårdast argumenterat mot ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen NATO.

Relaterat: Schori: “Vi måste vänta in en ny Gorbatjov”

Margot Wallström drev under sin tid som utrikesminister kravet på att Östersjön skulle förklaras som kärnvapenfri zon. Ett krav som Theorin drivit länge som hela tiden varit ett  direkt önskemål från Kreml. Vinsten för Kreml är uppenbar då bland annat Kaliningrad inte skulle omfattas av en sådan zon.

Även Schoris ideologiska närhet till Kremls makt- och kontrollbehov är numera vida känt. Schori ställde sig bakom Sovjetunionens krav på tillstånd att intervenera med våld vid fackföreningen Solidaritets strejker vid varvet i Gdansk 1980.

Schori agerade då i Socialistinternationalens presidium i egenskap av Socialdemokraternas internationelle sekreterare. Detta beskrivs av Bo Theutenbergs i hans “Dagbok från UD“. Uppgiften har Theutenberg styrkt med urkunder i form av protokoll från mötet.

Relaterat: Schori gav Moskva grönt ljus för ockupation av Polen

Socialdemokraternas nedtoning av det ryska hotet, som redan idag har omsatts i en form av hybridkrigföring där des- och misinformation blandats med störningar i GPS-systemen har därmed en naturlig förklaring.

Magdalena Andersson måste både tona ner sin personliga skuld som hon har i det allvarliga beredskapsläge Sverige befinner sig i just nu och samtidigt, eller som bonus, hålla partiets Moskva-trogna falang lugna. Det ena utesluter inte det andra utan budskapen kan mycket väl gå hand i hand.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se