Den amerikanska konstitutionen visade sin styrka
De som tror på att valet av Donald Trump innebär att världen befinner sig vid historiens slut kan mycket väl behöva vänta på detta slutdatum. Valet av talman visade med viss tydlighet hur stark den amerikanska konstitutionen ändå är och att dess maktdelningsprinciper är något som varje amerikansk president måste brottas med. Även om han råkar heta Donald Trump.
Det så kallade Supervalåret 2024 är över, nationella val har hållits i ett 70-tal länder vilket bland annat medförde att Donald Trump har blivit vald till USA:s 47 sjunde president. Valet av Trump förföljer fortfarande en rad med svenska opinionsbildare och statsvetare på olika nivåer. Bland annat professor Staffan I Lindberg vid Göteborgs universitet som i en intervju i DN bedömer att den amerikanska demokratin med 99 procents sannolikhet går under med Trump. Lindberg menar även att
– Under hans första halvår gissar jag att det kommer att gå chockvågor genom den demokratiska världen om vad som faktiskt händer i USA. Jag är oerhört orolig.
Och fortsätter
– För mig är det ofattbart att detta inte uppmärksammas mer. Vad blir konsekvenserna? Det finns nästan inga skyddsvallar kvar.
Från flera håll märks oron vilket tar sig olika uttryck. Åt olika håll. Kapitalmarknaderna i allmänhet och marknaden för kryptotillgångar tog emot valet positivt, så även staten Israel. Men från annat håll är det desto oroligare. Hur den nya administrationen kommer hantera handelsfrågorna är något som oroar även finansmarknaderna och det finns en oro att Trump kommer demontera den amerikanska demokratin.
Men det är ingen självklarhet att Trump kan agera helt efter eget gottfinnande. Republikanerna har majoritet i representanthuset. Att få igenom den nyvalde talmannen i representanthuset, republikanen Mike Johnson kunde ha varit en ren formalitet. Men omröstningen utvecklades till ett drama som visade på hur stark den amerikanska konstitutionen är och hur självständiga kongressens ledamöter är. Att maktdelningen fungerade.
Utan en vald talman skulle många av Donald Trumps omedelbara reformer och utnämningar riskera att försenas.
Inför omröstningen hade Trump gett Johnson sitt fulla stöd, och det var endast därför som de mer renläriga libertarianerna i representanthusets högerfalang i sista sekund ställde sig bakom honom.
”Vi gjorde detta trots våra uppriktiga reservationer om talmannens meritlista under de senaste 15 månaderna”,
skrev representanthusets Freedom Caucus efter omröstningen.
I sak handlar det republikanska motståndet mot talmansvalet om den federala budgeten. En förlängning av Trumps skattelättnader från 2017 uppskattas kosta över 40 000 miljarder kronor samtidigt som Elon Musk skall genomföra sina historiska besparingar. Vilket indikerar att det republikanska partiet – så enat på ytan kring personen Trump – i själva verket är djupt splittrat i synen på hur välfärden ska administreras.
Även om Donald Trump i teorin kontrollerar eller har ett avgörande inflytande över kongressens båda kammare samt Högsta Domstolen, där han själv under sin förra mandatperiod tillsatte flera domare, så måste han förhålla sig till de spänningar som finns inom det republikanska partiet. Där kongressledamöter som vill bli omvalda vid mellanvalet 2026 inte kan bortse från hemmaopinionen ute i delstaterna.
Det finns även bedömare, såsom Dagens Nyheters Erik Helmersson som menar att bolaget Teslas och den sociala medieplattformen X ägare Elon Musk skulle utgöra en form av ”de facto” vice president. En bedömning som bör sakna stöd och relevans.
Donald Trump är känd för en sak – det är att han inte drar sig nämnvärt för att över natt byta ut rådgivare i mer eller mindre ”bad standing”. Steve Bannon, fick uppleva denna form av offentlig förödmjukelse efter att han avskedats av Trump 2017. Bannon avskedades efter mindre än ett år som Vita Husets chefsstrateg. Steve Bannon brukar tillskrivas ha haft en avgörande roll i kampanjen inför presidentvalet 2016. Det som möjligen kan ge Musk ett bättre skydd är hans stora bidrag till det republikanska partiet samt hans stora inflytande i olika mediala och industriella sammanhang.
Inte minst relationerna med Nasdaq- och kryptovalutabörserna.
Med andra ord, de som tror på att valet av Donald Trump innebär att världen befinner sig vid historiens slut kan mycket väl behöva vänta på detta slutdatum. Valet av talman i representanthuset visade med viss tydlighet hur stark den amerikanska konstitutionen ändå är och att dess maktdelningsprinciper är något som varje amerikansk president måste brottas med.
Även om han råkar heta Donald Trump.