Northvolts kris fördjupas
Batteritillverkaren Northvolt ekonomiska kris med miljardskulder fördjupas. Samtidigt som den amerikanska rekonstruktionsprocessen fortlöper klarar bolaget inte av att betala för de nya skulder som uppkommer efter det att förfarandet inletts. En situation som flyttat bolaget, vars ledning i praktiken varit intakt under hela processen närmare en formell konkurs.
Batteritillverkaren Northvolt ekonomiska kris med miljardskulder fördjupas. Företaget genomgår nu en rekonstruktion i USA, alltså ett form av konkursskydd. I domstolsdokument lyfter Northvolt fram vikten av att produktionen kan fortsätta och att bolaget kan betala leverantörer.
Chapter 11 är en del av utav den amerikanska konkurslagen som liknar det svenska systemet med företagsrekonstruktion som är ett sorts konkursskydd. Under tiden ett sådant förfarande pågår kan företagets verksamhet fortsätta som vanligt och det är ledningen som styr företaget. Det kan också leda till att nya ägare kommer in i bolaget.
Chapter 11 kallas ofta för en “rekonstruktionskonkurs”. Det lämpar sig för företag som vill kunna fortsätta verka men behöver tid att omstrukturera sin ekonomi för att kunna betala sina skulder.
Även om den tidigare VD:n Peter Carlsson, som haft det yttersta ansvaret i formella termer ansvarat att bolaget hamnat i dagens situation har han inte lämnat bolagsledningen. Carlsson lämnade endast VD-rollen och kvarstår som både styrelseledamot och särskild rådgivare till bolagets ledning enligt tidigare kommunikation från bolaget. Något som är möjligt enligt den amerikanska konkurslagstiftningen.
Relaterat: Northvolt – Sveriges Theranos?
Hade rekonstruktionen inletts vid en svensk domstol hade detta varit omöjligt. Enligt batteritillverkaren ger också rekonstruktionsprocessen tillräckligt med pengar för att fortsätta producera battericeller i enlighet med kundkontakt och bolaget kan också ”fullgöra våra skyldigheter gentemot leverantörer”, enligt uttalandet.
En annan fördel, utöver att bolaget kan behålla ledningen intakt med chapter 11 är att det, på kort sikt, stoppar inkassokrav från borgenärer. Chapter 11 kan ansökas om frivilligt, eller så kan den påtvingas om tre eller fler borgenärer lämnar in en ansökan till den amerikanska konkursdomstolen.
När ansökan är inskickad är borgenärerna tillfälligt förbjudna att vidta några åtgärder. Företaget eller individen har fyra månader på sig att komma med en omorganisationsplan, men den kan förlängas till 18 månader. Därefter kan borgenärerna föreslå rekonstruktionsplaner.
Planen är i grunden ett kontrakt mellan gäldenären och borgenären som definierar hur verksamheten ska fungera och uppfylla sina ekonomiska förpliktelser. De flesta planer inkluderar vissa neddragningar för att minska kostnaderna och frigöra tillgångar.
När ett företag eller en individ lämnar in planen röstar borgenärerna i frågan om de ska acceptera den. De är vanligtvis samarbetsvilliga eftersom nästa steg är att ansöka om en så kallad kapitel 7-konkurs – där alla tillgångar likvideras och borgenärer i värsta fall kan bli helt utan ersättning.
Relaterat: Ett Northvolt = Tre kärnkraftverk
Northvolt ett steg närmare konkurs
I fallet med Northvolt ser det dock ut att ha fallerat någonstans. Northvolt Expansions är redan i konkurs i Sverige och den inledda processen omfattar delar som inte berörts av den konkursen.
Flera leverantörer har nu slutat eller funderar på att sluta leverera produkter till batteritillverkaren rapporterade SR/Ekot under gårdagen. Om det fortsätter och inget ändras kan det på sikt leda till produktionsstörningar. Enligt källor till Ekot har flera företag antingen slutat eller funderar på att sluta leverera varor och tjänster till Northvolt, då de inte har fått betalt.
Detta skall då omfatta skulder som uppstått efter det datum som Chapter 11-förfarandet inletts. Chapter 11-processen innebär att bolaget måste tillämpa ”Pay as you go”, d.v.s allt de beställer efter det datum som processen inletts måste de ha täckning för. Det är bara kostnader som uppstått innan domstolsbeslutet som är undantagna från borgenärernas krav. Ett annat villkor är att domstolen ska ha givit ett godkännande för utgifterna, som till exempel det föreslagna bonus-programmet för 57 särskilt utvalda medarbetare.
Relaterat: Så fäller krisen i Northvolt den tyska regeringen
Northvolt skriver i en kommentar till Ekot att ”vi fortsätter att ha en dialog med alla våra leverantörer för att säkerställa leveranser av varor och tjänster till vår fabrik”. Bolaget uppger också att det finns tillräckligt med pengar för att fortsätta producera battericeller i enlighet med kundkontakt.
Källor på två av företagen som agerat för att skydda sina intressen bekräftar för Ekot att de i nuläget stoppat leveranserna till Northvolt helt. Det handlar om företag som producerar komponenter till batterierna och förbrukningsmaterial som används i den dagliga produktionen.
Ytterligare källor med insyn berättar att andra företag diskuterar att pausa leveranserna.
Northvolt skriver i en kommentar till Ekot att bolaget ”fortsätter att ha en dialog med alla våra leverantörer för att säkerställa leveranser av varor och tjänster till vår fabrik”.