Så blir Malmö en samlingspunkt för antisemitiska proteströrelser

BDS-rörelsen logo.
  • Torsdag 18 apr 2024 2024-04-18
E-post

Flera organisationer med antisemitiska inslag mobiliserar för närvarande inför finalen i Melodifestivalen i Malmö den 9-10 maj. Bland organisationerna märks bland annat AFA Stockholm och den i Sverige mindre kända BDS-rörelsen. BDS-rörelsens största anhängare återfinns i Svenska kyrkan där kyrkohedern i just Malmö är en av de tydligaste supportrarna.

AFA Stockholm arrangerar bussresor till Malmö för deltagande i protesterna mot finalen i Eurovisions Melodifestival den 9-10 maj. En aktivitet som ingår i en bredare kampanj mot festivalen som protest att EBU låter det israeliska TV-bolaget delta med en tävlande.

AFA Stockholm är inte ensamma att bedriva kampanj mot evenemanget.

Den palestinska aktiviströrelsen BDS, ”Boycott – Desinvest – Sanctions”  växer i sociala medier och förra veckan gick EBU ut och kritiserade påtryckningarna mot Eurovisionartister. 

EBU, som är arrangören av Eurovision Song Contest 2024 fördömde på tisdagen de övergrepp och trakasserier i sociala medier som tävlande har utsatts för. De utsätts för förföljelse på sociala media för att de ska delta i årets internationella tävling under det pågående kriget mellan Israel och Hamas terrorister som kontrollerar Gazaremsan.

Jean Philip De Tender, biträdande generaldirektör för European Broadcasting Union (EBU), sa i ett uttalande att även om EBU “erkänner djupet av känslor och de starka åsikterna” fördömer han  de trakasserier som vissa deltagande artister har upplevt. Övergreppen på nätet inkluderar enligt uppgift dödshot mot Eden Golan, Israels representant i Eurovision-tävlingen i år.

BDS-rörelsen har en lång historia och är en direkt fortsättning av utvecklingen av ett nätverk för opinionsbildning mot judar i allmänhet och staten Israel som påbörjades innan Israel skapades. Den grundar sig på Arabförbundets bojkott som tillkännagavs den 2 december 1945, av sionistiska varor producerade under det brittiska mandatet Palestina. Arabförbundet, som omfattar 22 länder i Mellanöstern och Afrika, breddade bojkotten 1948 till att omfatta inte bara handel mellan arabländer och Israel, utan alla företag över hela världen som gör affärer med Israel, såväl som deras affärspartners. Målet var att isolera den judiska staten från det internationella samfundet, samt att tillfoga ekonomisk skada.

1976 och 1977 gjorde den amerikanska kongressen det olagligt för något amerikanskt företag att samarbeta med bojkotten. Idag är kopplingen till Arabförbundet svagare och rörelsen utgörs främst av palestinska organisationer samt olika former av samarbeten.

Efter år av tynande tillvaro fick rörelsen 2005 ny energi och utökades genom en gemensam deklaration av en koalition av palestinska organisationer. Deras uppmaning anklagade Israel för ett ”etablerat system av rasdiskriminering” och “ihållande brott mot internationell lag” samt uppmanade omvärlden till att att genomföra en bred bojkott- och avfinansieringskampanj.

Bland organisationerna bakom rörelsens konstituerande urkunder står organisationer som Hamas, Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och PFLP – General Command som alla tre finns på det amerikanska utrikesdepartementets lista över utländska terroristorganisationer.

Även om BDS-rörelsen inte är förbjuden i Tyskland klassade bland annat den förre tyske förbundskanslen Angela Merkel 2016 genom en resolution BDS-rörelsen som klart antisemitisk. 

I Sverige har BDS-rörelsen starkast stöd i den Svenska kyrkan. Särskilt den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén och prästerna Anna-Karin Hammar (S) samt Gunilla Hallonsten har uttalat ett stöd för rörelsen. Hammar försökte tidigare ersätta kyrkans högtidlighållande av minnet av Kristallnatten till att handla om det palestinska Naqba. Naqba är benämningen på de flyktingvågor som bland annat 1948 års krig resuterade i.

Gunilla Hallonsten, tidigare utrikeschef för Svenska kyrkan är för närvarande kyrkoherde och chef för storpastoratet i Malmö. Hallonsten återfinns regelbundet i förhandsspekulationerna när nya biskopstjänster skall utlysas.

Från att vara den naturliga porten och första säkra hamnen i Sverige för judar på flykt är Malmö idag den tydligaste och främsta symbolen för svenskt judehat och antisemitistiska vanföreställningar och tvångstankar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se