Socialdemokratiska motståndsfickor mot Nato intakta

Maj-Britt Theorin, Magdalena Andersson, Pierre Schori. Bildkälla: Wikipedia/Instagram. Montage
  • Torsdag 21 mar 2024 2024-03-21
E-post 149

Gårdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen tecknade bilden av en stabil majoritet för det svenska Natomedlemskapet. Men under ytan är det allt annat än stabilt. Det motstånd som finns inom Socialdemokraterna är inte brutet – de bara omorganiserar sig för att ladda om inför nästa rond som de räknar med inleds nästa mandatperiod.

Gårdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen med anledning av att Sverige sedan en vecka är medlem i försvarsalliansen Nato bjöd inte på några egentliga överraskningar. Regeringen framförde i deklarationsformat det som i två års tid har tjänat som argument för att Sverige skall gå med. Den enda frågan som gav upphov till debatt var kärnvapenfrågan. 

Vänsterpartiet och Miljöpartiet kräver att Sverige ska skriva in i det militära samarbetsavtalet med USA att det inte får finnas kärnvapen på svensk mark. Det har Danmark och Norge gjort och Finland har dessutom ett förbud mot kärnvapen. Men regeringen och övriga partier tycker att det räcker att Sverige ensidigt deklarerar att det inte är aktuellt med kärnvapen här i fredstid. Eftersom Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet står bakom regeringen finns en stabil majoritet i frågan.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet anser äv att Sverige ska kräva att Nato garanterar att Natoländer inte ska vara först med att använda kärnvapen. Inte heller där fick de något gehör. Utrikesminister Tobias Billström (M) ansåg att en sån garanti skulle göra det möjligt att utpressa Nato.

Det finns med andra ord goda skäl till att anta att Sverige kommer bli en lika aktiv som lojal medlem i försvarsalliansen för överskådlig tid. 

På kort sikt.

Den palestinska brigaden bidar sin tid

Men allt är inte frid och fröjd. I debatten blev det tydligt att Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att ta den roll som socialdemokraterna Peter Hultqvist, Margot Wallström, Maj-Britt Theorin samt inte minst Pierre Schori haft under de senaste dryga tre decenniernas Nato-debatt. Samtliga dessa har, tillsammans med Nato-motståndet fortfarande ett starkt stöd inom Socialdemokraterna.

Detta framgick när Aktuellt i Politiken, AiP, socialdemokraternas egen tidning skulle rösta fram partiets främsta fredsperson under förra veckan inför det temanummer om fred som planeras inom kort.

Relaterat: Så öppnar S upp för informationspåverkan från främmande makt

Omröstningen är nu borttagen från nätet då den hade en så låg datasäkerhet att den med viss lätthet gick att manipulera för utomstående utan att några brott behövde begås. Socialdemokraternas låga säkerhetsmedvetande och svaga kultur av att förstå säkerhetsfrågor som hot från främmande makts desinformationskrigföring blev med enkäten tydligt. En brist som vittnar om hur lätt partiet är och har varit för kapning av främmande makt.

Men omröstningens val av frågor och annan utformning ger en tydlig indikation på att frågan om hur starkt det socialdemokratiska stödet för ett medlemskap kan ifrågasättas. 

Hur AiP ”fredsnummer” slutligen utformas återstår att se men med den nu indragna enkäten står det klart att det motstånd som den tidigare försvarsministern och PKK-anhängaren Peter Hultqvist representerat tillsammans med Pierre Schori, där den senare gav sitt och partiets stöd till en tänkt Sovjetisk invasion av Polen under varvsstrejkerna i Gdansk på 1980-talet är långt ifrån över.

Schoris stöd till det forna Sovjetunionen kan tjäna som en ganska god indikation på dessa grupperingars känsla för demokratiska grundvärderingar och förekomsten av demokratiskt DNA.

Relaterat: Schori gav Moskva grönt ljus för ockupation av Polen

De bidar sin tid. För de räknar med att en dag är det dags för en återkomst till Rosenbad och Arvsfurstens palats. Som “stay behind”. Det är dessa som är mer kända som “Dirty Dozen” och “Den palestinska brigaden” och placerade som opolitiska tjänstemän på UD.

Och den dagen kommer det bli annat ljud i skällan.

Relaterat: Moderaterna nöjda över Socialdemokraternas kontroll av UD

Extramaterial för prenumeranter:

Den nedtagna enkätundersökningen från AiP.

Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se