Sveriges Radio och civilsamhället – Kommunicerande kärl
Biståndsbudgeten sänks från 56 miljarder till 53 miljarder om året, från och med 2026. En reformpolitik som möts av hård kritik från det biståndsindistriella komplexet. Ett komplex vars direkta kopplingar till Sveriges Radios Eko-redaktion blev tydliga under fredagens utfrågning av den nye biståndsministern.
Biståndsbudgeten sänks från 56 miljarder till 53 miljarder om året, från och med 2026. Detta är den takt som aviserats av den tidigare biståndsministern Johan Forsell (M) och som nu kommunicerats av hans efterträdare Benjamin Dousa (M).
Relaterat: Starka protester från korruptionstyngd biståndsindustri mot regeringens reformkrav
I huvudsak är grunderna kända sedan tidigare; Sverige skall fokusera på Ukraina samt fokusera på att biståndet gör rätt saker istället för att se till de tidigare volymmålen. Dousa hänvisar till de granskningar av den svenska biståndspolitiken som gjorts av bland annat Riksrevisionen, RRV.
RRV har, likt Sidas egen internkorruption pekat på flera brister i den svenska biståndspolitiken. Bland annat lyfter Sida själva upp frågan om jäv som ett reellt problem när beslut om biståndsprojekt bereds och beslutas.
Relaterat: Sidas internrevision varnar för systematisk korruption inom biståndet
En jävskultur som förstärker slutenheten i det biståndsindustriella komplexet där Dousa pekar på civilsamhällesorganisationer över tid fått myndighetsliknande ställning när de enligt honom förmedlar vidare svenska biståndsmedel i upp till sju led och upp tll 200 miljoner kronor i fredagens utfrågning i SR P1.
Den organisation Dousa åsyftar är ForumCiv som varje år vidareförmedlar över 200 miljoner kronor utan den transparens som präglar riktiga myndigheter. Anslaget till Forum Civ har dock minskat sedan toppåret 2020 då föreningen erhöll c.a 350 miljoner kronor utan adekvata redovisningsregler.
ForumCivs missnöje över den förändring som inleddes 2023 med neddragningen av det skattefinansierade kommunikationsanslaget är uppenbar i samma års redovisning. Kommunikationsanslaget var avsett att brett påverka opinionen för en generös och villkorslös biståndspolitik och utformades av den tidigare regeringen samt förre generaldirektören för biståndsmyndigheten Sida.
Hybridmyndigheten ForumCiv
ForumCiv är i formella termer en förening vars medlemmar är andra civilsamhällesorganisationer såsom Svenska Kyrkan, Diakonia, Muslim Aid, Islamic Relief, Palestinagrupperna m.fl. Som förening omfattas ForumCiv inte av offentlighetsprincipen ens när de förmedlar skattemedel vidare. ForumCiv har historiskt nekat att lämna ut handlingar som i andra fall omfattas av offentlighetsprincipen. ForumCiv tillämpar även en strikt sekretess inom organisationen. Organisationens medlemmar har ingen insyn i vad andra medlemmars biståndsprojekt omfattar eller omsätter.
Relaterat: Så finansierar skattemedel Hamas i Sverige
I Sveriges Radios uttalar sig Helena Ingelstam från Forum för idéburna organisationer, som inte inledningsvis skall förväxlas med ForumCiv om de negativa effekterna för biståndet som förmedlas av civilsamhället.
Ingelstam menar att det är en stor och snabb omställning trots att de vetat om förändringen och nu i formella termer har 18 månader på sig att ställa om. Trots att Sverige efter neddragningen av biståndet fortfarande är ett av endast fem länder som når upp till FN:s mål om 0,7 procent av BNI till biståndet är kritiken mot regeringens politik oförsonlig.
Inte ens regeringens program för att minska antalet mellanled som äter upp biståndsmedel avsedda för de mest nödlidande får något som helst gehör.
Sida, ForumCiv och Diakonia – Kommunicerande kärl
Ingelstam har en bakgrund från biståndsmyndigheten Sida som chef för den enhet som fördelar skattemedel till civilsamhällesorganisationer som ForumCiv, Rädda Barnen och Diakonia. Efter sin tjänst på Sida gjorde Ingelstam ett mellanhopp på just Rädda Barnen och Diakonia och är därmed ett exempel på den jävskultur som Sidas internrevision kritiserat tidigare i år.
En annan person som har direkta relationer med ForumCiv och Diakonia är Sveriges Radios mångåriga Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. Cecilia Uddéns syster Ingrid Uddén är sedan ett halvt decennium biträdande generalsekreterare för ForumCiv och har även hon en bakgrund i Equmeniakyrkans biståndsorganisation Diakonia.
Diakonia är det trossamfund som är mest tongivande i det semi-politiska biståndsindustriella komplexet som utöver ForumCivs Ingrid Uddén kan räkna kända företrädare såsom den tidigare biståndsministern och socialdemokratiske partisekreteraren samt Sidas förre generaldirektör Carin Jämtin samt professor Marie Demkert (S).
Demkert var tidigare redaktionschef på Tidningarnas Telegrambyrå, TT, samt gift med professor Ulf Bjereld, Socialdemokrater för Tro och Solidaritets förre ordförande samt frontnamn för Ship to Gaza. Som chef på TT hade Demkert en unik position att göra urvalen av nyheter som sedan förmedlas till alla Sveriges nyhetsredaktioner inom alla politiskt känsliga områden. Såsom biståndet och Mellanösternrapporteringen. Även Jämtin är medlem i både Equmeniakyrkan och Tro och Solidaritet vilket är samma trossamfund som bland annat diakonen och opinionsbildaren Anna Ardin tillhör.
Ardin var tidigare medlem och förbundsstyrelseledamot i Tro och Solidaritet innan hon valde att lämna Socialdemokraterna.
De nära banden mellan i detta fall Sveriges Radio och skattefinansierade civilsamhällesorganisationer såsom ForumCiv och Diakonia var ingenting som framkom under gårdagens debatt. Inte heller att den ende från civilsamhället som uttalade sig, Ingelstam, själv var ett av de exempel på de jävssituationer för civilsamhällesorganisationer som utvecklats till hybridmyndigheter utan insyn som biståndsminister Dousa kritiserade.
Ett sakförhållande som Sidas internrevision och RRV pekat på som ett problem.