Kyrkovalet och Ulla Löfven – Ett val och en politiker som måste granskas

Ulla och Stefan Löfven. Skärmavbildning SVT.
  • Tisdag 20 apr 2021 2021-04-20
E-post

Söndagen den 19 september är det val till Svenska kyrkan och kyrkomötet. Ett val som innehåller ett stort mått av dramatik vad avser Svenska kyrkans utveckling då banden mellan den socialdemokratiska nomineringsgruppen och Tro och Solidaritet aldrig varit starkare än nu.

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta på någon av de olika nomineringsgrupperna om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras. Den 15 april var sista dagen för de olika nomineringsgrupperna att beställa valsedlar varför listorna till valet till kyrkomötet, motsvarande riksdagen, samt stifts respektive kyrkofullmäktige nu är fastställda.

Socialdemokraterna ställer upp i enlighet med ett flera decennier gammalt beslut om att ställa upp i alla val med egna representanter. Trots att Socialdemokraterna i grunden är ett sekulärt parti där kyrka och stat skall skiljas åt. I valet till kyrkomötet har den gränsen aldrig varit så diffus som vid årets val.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar samt podcasts.

Ur artikeln:

  • Vice ordförande för Tro och Solidaritet toppar Socialdemokraternas valsedel
  • Ulla Löfven nominerad till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ för en andra mandatperiod
  • Ulla Löfven förespråkar politiskt styrd rekrytering av chefer i Svenska kyrkan
  • Socialdemokraterna prioriterar ner teologin i Svenska kyrkan
  • Anna Ardins “Politisk och profetisk diakoni” har stort genomslag i S politik

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se