Motkraften till marknadsföring

  • Onsdag 15 feb 2023 2023-02-15
E-post 0

I en uppsjö av erbjudanden som du exponeras för varje dag, oavsett om det är algoritmer som följer ditt flöde i sociala medier eller sedvanlig reklam, så kan det vara oerhört svårt att urskilja någonting ur ett rent objektivt perspektiv. Speciellt när det handlar om marknadsföring.

Vi hänför inte cynism, snarare så konstaterar vi ett faktum. Det finns inte ett enda kommersiellt företag som gör reklam för sina höga effektiva räntor och dolda avgifter – utan raka motsatsen. Detta begränsas inte nödvändigtvis bara till reklamverksamhet men gäller också i många fall när du använder en sökmotor till att få fram information om något.

Som tur är har du i detta fall hamnat rätt. Vi ber dig inte att lita på oss ur ren och skär automatik utan hellre förlita dig på att när du läser denna artikel så utlovas inte några erbjudanden i versaler och fetmarkerad text.

Kreditkort – ett av många exempel

Ponera till exempel att du är ute efter att hitta det bästa kreditkortet för eget bruk. Då måste vi först avgöra vad du prioriterar. Det är mycket lättare att generalisera och anta att varje person helt enkelt vill få det billigaste kreditkortet till lägst ränta. Men det är desto svårare att väga in fler parametrar.

Till exempel kan vi säga att att det bästa kreditkortet är ofta inte det som syns i reklam, utan det som du har mest användning av. Det låter kanske en aning banalt, men man kan i stort sett säga att varje kreditkort har ett säreget syfte.

Det finns exempelvis kort för resor, medan andra slags kreditkort lämpar sig bättre för andra användningsområden, som bland annat bensinstationer och bränsle, matbutiker och storhandling eller ren och skär shopping. 

Visst kan det kännas som att du spelar på roulette? TIllgängligheten av information kan ibland vara som en damm som brister. Speciellt när mycket av informationen är ofiltrerad.

Detta gäller inte enbart marknadsföring utan all slags envägskommunikation som du kan stöta på.

Du ska därför aldrig luta dig tillbaka och låta någonting hamna i din famn. Snarare ska du alltid göra de tunga lyften själv. Sök efter informationen och var i synnerhet alltid källkritisk. Det behövs nu mer än någonsin.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se