Växer Sveriges videospelsindustri tillräckligt snabbt jämfört med EU-konkurrenterna?

  • Onsdag 29 maj 2024 2024-05-29
E-post

Sveriges spelindustri har under många år haft ett gott rykte på den globala spelmarknaden. Med rejäla framgångar som exempelvis Mojang som utvecklade Minecraft, King som utvecklade Candy Crush Saga eller DICE som står bakom spelet Battlefield, så finns det många exempel. 


Med det sagt så har andra EU-länder börjat skapa deras egna spelimperium. Så frågan som råder är, var ligger Sverige i utvecklingen av spel, och hänger de med tempot hos andra EU konkurrenter? Den här artikeln kommer att utveckla och besvara just den frågan.

Hur ser Sveriges spelindustri ut idag?  

Tittar någon övergripande på landets spelindustri, så kan de snabbt konstatera att Sveriges spelbransch mår väldigt bra och har förgrenat sig i ett flertal riktningar. Som vi redan nämnt så finns otaliga exempel populära spel både för konsol, PC och mobil i Minecraft, Battlefield och Candy Crush.

Något många kanske inte känner till är att Sverige även varit essentiell för att skapa spel till dem som vill spela casino. Med Evolution Gaming så har Sverige varit en bidragande faktor till att live dealer spel blivit så pass populära som de är idag. 

Bortser de från spelutvecklarna i sig, så mår Sveriges spelindustri överlag bra. Landets regering har skapat en miljö med ett robust regeringsstöd för entreprenörskap och bra utbildningar runt om i landet. 

Sverige har skapat optimala förutsättningar för både utvecklare och entreprenörer, och detta är bara en av många anledningar till att ett så litet land kan konkurrera i dessa tuffa branscher. 

Utmaningar och konkurrenter inom EU

Trots Sveriges framgångar, så finns det såklart en hel del tuffa konkurrenter ute i Europa, exempelvis Finland, Tyskland och Frankrike. Dessa länder har sina egna pooler med talangfulla utvecklare och kompetenta programmerare. I Tyskland finns exempelvis Keen Gaming, i Frankrike finns utvecklare som Kobojo Gaming och i Finland finns Kuuasema.

Europeiska unionen har skapat en miljö som tillåter medlemsländer att smidigt kunna samarbeta över gränserna, samt underlätta för jobbmöjligheter och scouta talang. Detta är både en möjlighet för svenska utvecklare såväl som en utmaning, då konkurrenter också kan nyttja detta. 

Framtida tillväxtmöjligheter i Sverige

Granskar någon den svenska spelutvecklingsbranschen jämfört med de närliggande konkurrenterna inom EU, så kan de ändå konstatera att Sverige i många avseenden ligger i framkant. Inte nog med att Sverige har spritt ut sig och blivit stor i många sektorer av spelmarknaden, så har de även lanserat ett av de mest sålda spelen genom tiderna i Minecraft. 

Stödjande miljöer för startups

För att fortsätta ligga i framkant och se till att konkurrenter inte passerar Sverige, så är det viktigt att lägga krutet på rätt tillväxtmöjligheter. Först och främst så innefattar detta att fortsätta att skapa stödjande miljöer för startup företag, vilket Sverige redan gör effektivt. 

Med inkubatorer, acceleratorer och finansieringsprogram, så har blivande utvecklare bättre möjligheter till att navigera i en marknad som präglas av hård konkurrens. Detta innefattar även att nyttja och samarbeta med utbildningsprogram runt om i Sverige för att skapa intresse och hitta talang tidigt. 

Nyttja det goda ryktet

Som vi tidigare nämnt så har Sverige ett gott rykte när det kommer till utveckling av spel, med många framgångsrika företag som goda exempel. För att Sverige ska fortsätta ligga i framkant, är det viktigt att nyttja Sveriges goda rykte för att dra till sig rätt talang och investeringar bortom EU. 

Med tidigare framgångar och nya spännande saker i pipeline, så har svenska spelföretag gyllene möjligheter att erbjuda attraktiva jobb och utvecklingsmöjligheter till kompetenta utvecklare. Detta är en drivande faktor som många andra länder inte har, som bör nyttjas till max. 

Fortfarande i framkant

Sverige har inte bara en imponerande historia när det kommer till utvecklingen av spel, utan fortsätter även att ligga i framkant och bana väg för nya trender. För att inte tappa sin position på marknaden är fokus att fortsätta att skapa stöttande miljöer, samarbeta med utbildningsprogram och nyttja sitt starka rykte. 

Pixabay

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se