Årets vinnare av ESC: Polisen

ESC / EBU logo 2024
  • Söndag 12 maj 2024 2024-05-12
E-post 233

Sverige och Malmö vaknar idag upp till en suck av lättnad. I förlängningen kom ESC 2024 att handla om principer. Hur relativa dessa är den politiska dagordningen. Där den enda vinnaren 2024 är de poliser och andra som med en historisk kraftansträngning kunde försvara de principer som för tillfället omgärdar den svenska yttrandefriheten.

Eurovision Song Context, ESC eller ”Melodifestivalen” är över för den här gången. Inte bara EBU, eller European Broadcasting Union (de europeiska TV-bolag som satt upp den årliga tävlingen) kan i år dra en suck av lättnad. Samma trötta lättnadens suck kan sannolikt höras från kommunhuset och polisstationen i Malmö. Och kanske inte minst justitieminister Gunnar Strömmer (M), den högste politiskt ansvarige för säkerheten vid evenemanget.

Det går inte att exkludera heller Säkerhetspolisen, Säpo, ur de som ska honoreras idag. Inte heller de bör ha legat på latsidan med den hotnivå som idag riktas mot Sverige i allmänhet och svensk demokrati i synnerhet.

Antifa hade bussat in demonstrationsdeltagare från hela landet samtidigt som palestinska och muslimska fundamentalister med sina svenska svansar mobiliserat till stora demonstrationer. Polisen Malmö, som haft det främsta ansvaret för säkerheten, lyckades dock försvara den svenska demokratin genom hårt arbete och tydliga försvarslinjer.

Idag är den självklara vinnaren efter 2024 års ESC Malmöpolisen samt alla de polismän från Norge, Danmark och övriga Sverige. Utan vars insatser och hårda arbete i demokratins tjänst Malmöborna hade vaknat upp i ruiner. 

Inte de ruiner som idag dessvärre präglar Gaza-bornas liv. Något som bäst måste kunna beskrivas som ett helvete på jorden där befolkningen tvingas betala priset för både Hamas terror och Israels motreaktioner. 

Ruiner och trauman är relativa. Lika relativa som principer. Och Malmö slapp vakna upp till sina ruiner den här gången. För att Polisen kunde hålla fast vid svenska demokratiska principer. För den här gången.

Likväl finns det goda skäl att fundera något på ESC nutid och framtid. Musik är en del av kulturutbytet på samma sätt som idrott är det. Den svenska hållningen till kultur är att politiken skall hålla armlängds avstånd till intervention i kulturen. Det har i Sveriges fall fungerat tämligen väl med bara några små missar. Som när artisten Eric Saade tilläts i ett extranummer, på skattebetalarnas bekostnad, uppträda med en palestinsk politisk symbol.

Relaterat: Yassir Arafat som Kejsaren av Portugallien

Saade kan komma med vilka påståenden han vill, som att den sjal eller ”Keffiyeh” var mer att betrakta som en palestinsk form av dalahäst men sjalen i den utformning som han valde att bära den är en politisk symbol för palestinsk separatism. En symbol som stormuftin av Jerusalem och nazistallirade började arbeta in från mitten på 1930-talet. Från 1964 och framåt är den en symbol för den Kreml-finansierade semistatliga terrorism som PFLP, PLO och Hamas representerar.

Relaterat: Palestinasjalen som politisk symbol

Saades spår från ESC 2024 bör dock inte ha givit något större avtryck förutom för honom själv och hans närmaste. Saade är idag mer att betrakta som allierad med Greta Thunberg och andra terroristapologeter, deras personliga framtida utveckling får följas separat.

Relaterat: Greta Thunberg – Heideggers ideologiska barnbarn?

Men kultur och principer är inte enkel materia. För samtidig har EU och den Internationella olympiska kommittén isolerat Ryssland från allt idrottsutbyte samtidigt som andra kulturutbyten med Ryssland ställts och ställs in.

Går det då att jämställa dessa konflikter med varandra? Både nej och ja. Beroende på princip. 

Nej eftersom dagens situation i Gaza aldrig hade inträffat utan den terrorattack mot civila som initierades av Hamas och där spåren leder till Teheran och Kreml samtidigt som svaret med en annan princip är ja. Gaza är idag är pulvriserat av israeliska attacker mot Hamas ledning och infrastruktur och där civila lider svårt. Där bägge sidor sannolikt begått krigsbrott.

Det tål att påminnas om att tagande av gisslan är ett krigsbrott och i detta fall är det ett pågående krigsbrott. Hamas skall dessutom ha ”tappat bort” flera ur gisslan varför det är ännu mer graverande och försvårande för parterna att finna en lösning.

I förlängningen kan ESC 2024 kommit att handla om principer. Hur relativa dessa är den politiska dagordningen.

Där den enda vinnaren 2024 är de poliser, fältassistenter och andra civila som med en historisk kraftansträngning kunde försvara de principer som för tillfället omgärdar den svenska yttrandefriheten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se