Därför gick 2020 års Olof Palme-pris till Black Lives Matter

Olof Palme/Black Lives Matter. Foto: Olof Palmes Minnesfond, Wikipedia.
  • Lördag 30 jan 2021 2021-01-30
E-post 2690

Mottagaren av 2020 års Olof Palmepris, Black Lives Matter är att beteckna som logisk mot bakgrund av styrelsens sammansättning och dess respektive indivituella ställningstaganden eller uttryckta sympatier. Ställningstaganden för totalitära stater eller medlemskap i organisationer alternativt rörelser med en explicit marxistisk eller antisemitisk värdegrund.

Medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter Global Network Foundation får 2020 års Olof Palme pris. Olof Palmes minnesfond skriver i motiveringen:

”Black Lives Matter Global Network Foundation verkar för fredlig civil olydnad mot polisbrutalitet och rasistiskt våld över hela världen. BLM rörelsen i vid mening har på ett unikt sätt synliggjort den afro-amerikanska minoritetens utsatthet, smärta och vrede över att inte värderas lika med människor som har annan hudfärg

Black Lives Matter Global Network Foundation är en decentraliserad rörelse som grundades 2013 av Patrisse Cullors, Alicia Garza, och Opal Tometi. Trion hade då reagerat på Trayvon Martins dödsfall och den efterföljande polisutredningen. 

Rörelsen växte kraftigt efter protesterna i Ferguson 2014 och fick i somras ett enormt internationellt genomslag i samband med protesterna mot polisingripandet som ledde till George Floyds dödsfall.

Bland tidigare års pristagare finns Förintelseöverlevarna Hédi Fried och Emerich Roth, författaren John Le Carré, visselblåsaren Daniel Ellsberg och Rosa Taikon.

Priset delas ut årligen för en särskilt betydande insats i Olof Palmes anda. Priset utdelas, när så är möjligt, på Olof Palmes födelsedag den 30 januari. Olof Palmepriset består av ett diplom och en prissumma på 100 000 US dollar.

Stiftelsen Olof Palmes minnesfond för internationell förståelse och gemensam säkerhet instiftades i mars 1986 av Olof Palmes familj och den socialdemokratiska partistyrelsen för att hedra hans minne.

Black Lives Matters antisemitiska och våldsamma historia

 

BLM-rörelsen har nära band och samarbete med BDS-rörelsen; Boycott, disenvestment and sanctions riktade mot staten Israel. BDS-rörelsen varmaste förespråkare är Anna Karin Hammar, Svenska kyrkan. BDS-rörelsen har av Tysklands förbundskansler Angela Merkel klassats som en antisemitisk organisation.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln.

– Black Lives Matter vandalisering av synagogor och judiska affärer

– Kopplingen till amerikanska terrororganisationer

– Styrelsen för Olof Palmes pris sympatier med Sovjetunionens repressiva politik mot Polen

– Sympatier från styrelseledamöter med antisemitiska rörelser

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se