“Dear Minister Bolund” – Brevet från John Kerry

  • Fredag 21 maj 2021 2021-05-21
E-post 1313

Miljöminister Per Bolunds försök att tillmäta sig själv en större betydelse i det internationella klimatarbetet har fått omfattande kritik. Ledarsidorna kan idag publicera det brev som John Kerry i efterhand skickade till de stater som inte fick vara med under det senaste klimattoppmötets huvudförhandlingar.

Ett brev som i sina formuleringar närmast är en anvisning till Sverige om sin plats på läktaren och som en part som är mer att betrakta som en marginalspelare i klimatarbetet. Men formulerat i artiga och inlindat diplomatiska ordalag av en av världens mest erfarna diplomater.

Sverige fick aldrig någon officiell inbjudan till huvuddelen av USA:s president Joe Bidens klimattoppmöte den 22-23 april. Från att inte haft någon inbjudan alls fick klimat- och miljöminister Per Bolund i sista minuten hålla ett anförande, å Sveriges vägnar, den andra av det två dagar långa klimatmöte som USA:s president Joe Biden höll 22-23 april, Leaders summit on climate. 

Inbjudan ska ha kommit från Joe Bidens särskilda sändebud för klimatet, John Kerry, som hade ett möte med Per Bolund den 12 april där Sverige anmält intresse för att delta i rundabordssamtal innan konferensens andra dag inleddes.

Andra som bjöds in till rundabordssamtalen efter att ha anmält intresse vid sidan av Sverige var bland annat Madagaskar, Rumänien, Nordmakedonien, Malta, Saint Kitts och Nevis, Kosovo, Guyana, Kazakstan, Grenada, Guatemala och Mikronesien.

Då Per Bolund och de som bara fick delta innan toppmötet startade sin session inte fick närvara vid huvudmötet skickade John Kerry efter mötet ett brev till de stater, inklusive då stater som Kazakstan och Sverige, i syfte att ändå tacka för engagemanget och sammafatta diskussionerna som fördes med de ordinarie inbjudna. Syftet var att de länder som inte fick delta i huvudmötet inte skulle känna sig helt utanför. Som Sverige. Och Kazakstan. 

Ledarsidorna kan idag publicera brevet i sin helhet inklusive John Kerrys personligt hållna följebrev. Ett följebrev som i det närmaste är att betrakta som ett diplomatiskt sätt att både trösta men främst sätta Sverige på plats som tämligen utan avgörande betydelse i ett större sammanhang.

Formulerat i mer verserade och skolade diplomatiska ordalag.

 

Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela president Joe Bidens sammanfattning från klimattoppmötet samt hela det följebrev som John Kerry skrev till miljöminister Per Bolund.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar, inklusive källmaterial och även redaktionspodden.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se