Jamal el Haj deltog i möten med Hamas partnerorganisation

Skärmavbild Tobias Politiska Blogg
  • Fredag 20 okt 2023 2023-10-20
E-post 267

Vänsterns internationella forum (VIF) har tidigare med medel från Sida stöttat ett jämställdhetsprojekt på Västbanken, Palestina tillsammans med bland annat DFLP. DFLP har varit delaktiga i Hamas terrorangrepp mot staten Israel. DFLP är inte heller för Socialdemokraterna en okänd organisation efter att riksdagsledamoten Jamal el Haj deltagit i möten med den.

Vänsterns internationella forum (VIF) har tidigare med medel från Sida stöttat ett jämställdhetsprojekt på Västbanken, Palestina. VIF är Vänsterpartiets biståndsorganisation. Projektet syftade till att stärka unga kvinnor och mänskliga rättigheter. Projektet har skett i form av en ungdomsplattform med ungdomar från tre palestinska partier: PPP, FIDA och DFLP.

Ett av de partierna, DFLP, har gått ut med att deras organisation i Gaza deltagit i Hamas terrorattack 7 oktober. VIF har inte betalat ut några pengar till danska Enhetslistan för projektet sedan 2019 meddelar VIF på sin hemsida.

Enligt pressmeddelandet har Vänsterpartiet bidragit med pengar till projektet, som har distribuerats av det danska partiet Enhetslistan, mellan 2013 och 2019.

Nyhetsbyrån Ritzau skriver att Enhetslistan, sedan uppgifterna framkommit, har avslutat sitt samarbete med DFLP rapporterar SvD.

Demokratiska fronten för Palestinas befrielse, DFLP, (Democratic Front for the Liberation of Palestine), är en tidigare marxist-leninistisk, numera mer allmänt socialistisk, palestinsk politisk och militär organisation, grundad 1969 som en utbrytning från PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse).

2002 misstänktes den dåvarande ordföranden för Ung Vänster, riksdagsledamoten Ali Esbati för brott mot terroristlagarna. Orsaken är att Ung Vänster samlat in och skänkt pengar till den Palestinska befrielseorganisationen PFLP. En organisation som då av EU stämplats som terrororganisation.

DFLP var tidigare klassad av bland annat USA som terrorgrupp, en klassificering Israel valt att behålla.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal el Haj är utöver vänsterpartiet en av de svenska politiker som interagerat eller på annat sätt först samtal med organisationen. Tony Haddou (V) och Ali Esbati (V) genomförde 2019 möte med företrädare för DFLP & samarbetsföreningen Grupp 194. Med på mötet var även Jamal El-Haj (S).

Detta avslöjades av bloggen Tobias Politiska Research i december 2019.

Huvudtalare vid mötet var den palestinske författaren och DFLP-aktivisten Samer Mannaa från Libanon (i mitten). Till vänster i om Mannaa Tony Haddou (V) och Ali Esbati (V), längst till höger, inringad, Jamal el Haj.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se